Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Αυξημένη και πάλι η παραγωγή γάλακτος στην Ε.Ε.


Αυξημένη και πάλι η παραγωγή γάλακτος στην Ε.Ε. Αυξημένη κατά 5,6% καταγράφεται η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ για το πρώτο τετράμηνο του 2016 σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Αγοράς Γάλακτος (Milk Market Observatory).
 
Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τον φετινό Απρίλιο καταγράφθηκε αύξηση κατά 1,6% σε σχέση με πέρσι.
 
Ολλανδία, Ιταλία, Πολωνία και Γερμανία σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε παραγωγή γάλακτος τη στιγμή που η μέση τιμή παραγωγού ανήλθε κατά μέσον όρο σε 27,3 λεπτά το κιλό, σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
 
Ενόψει του β' εξαμήνου του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει φρενάρισμα στην αύξηση της παραγωγής με τη συνολική αύξηση της παραγωγής για όλη τη χρονιά να διαμορφώνεται στο 1,4%.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως προέκυψαν από τη 16η Σύνοδο των φορέων που απαρτίζουν την Οικονομική Επιτροπή του Παρατηρητηρίου (COPA-COGECA, EDA, Eucolait κ.ά), η παραγωγή γάλακτος τους το πρώτο τετράμηνο του 2016 (Ιανουάριος - Απρίλιος) αυξήθηκε κατά 5,6%. Ειδικότερα, Ολλανδία (+16%), Ιταλία (+7,2%), Πολωνία (+8,1%) και Γερμανία (+5,9%) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση τη στιγμή που η μέση τιμή παραγωγού ανήλθε κατά μέσον όρο σε 27,3 λεπτά το κιλό, μείωση κατά 19% σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
 
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο, οι εξελίξεις στη γαλακτοπαραγωγή συντείνουν στο συμπέρασμα ότι η παραγωγή γάλακτος θα είναι μειωμένη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, διαμορφώνοντας έτσι τη συνολική αύξηση της παραγωγής για όλη τη χρονιά στο 1,4%. Σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO η παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε κατά 3% το πρώτο τετράμηνο του έτους με τις εξαγωγές προς την Κίνα να κινούνται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα.
 
Όσον αφορά στον κλάδο του λιανεμπορίου, μείωση της κατανάλωση καταγράφθηκε σε Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο με τη Σουηδία να παραμένει στα ίδια επίπεδα με πριν.
 
Όπως αναφέρει η έκθεση, ιδιαίτερα στη γαλλική αγορά υπάρχει αυξημένη ζήτηση για βιολογικά προϊόντα γάλακτος. Τελικό συμπέρασμα είναι ότι παρά τη βελτίωση της αγοράς είναι απαραίτητη η περαιτέρω διόρθωση στις ποσότητες του παραγόμενου γάλακτος.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου