Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Greenpeace. Ανοιχτή επιστολή για τα νέα μεταλλαγμένα και το Glyphosate

 
Photo: Mauricio Alejo
 
Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, για τα νέα μεταλλαγμένα
 
Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου
Θέμα: Εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στις “Νέες Τεχνικές Βελτίωσης Φυτών” και Απαγόρευση χρήσης glyphosate
 
 
Αξιότιμε κ. Αποστόλου,
 
Όπως σίγουρα γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει εάν τα μεταλλαγμένα που έχουν παραχθεί μέσα από μια σειρά νέων τεχνικών θα έπρεπε να εξαιρεθούν από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μεταλλαγμένα.
 
Οι εταιρείες βιοτεχνολογίας θέλουν να εφαρμόσουν αυτές τις τεχνικές για να κατασκευάσουν φυτά και ζώα που θα χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανική παραγωγή τροφίμων και στην παραγωγή βιομάζας και βιοκαυσίμων. Υποστηρίζουν ότι αυτές οι νέες μέθοδοι για την απευθείας τροποποίηση του γενετικού υλικού ζωντανών οργανισμών δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μεταλλαγμένα. Αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα υπάρχει αξιολόγηση κινδύνου, σήμανση και παρακολούθηση των μεταλλαγμένων που θα παράγονται με τις νέες μεθόδους και των παραπροϊόντων τους. Η Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσει μια νομική ανάλυση πάνω στο ζήτημα μέχρι το τέλος Μαρτίου 2016.
 
Τα νέα μεταλλαγμένα αποτελούν έναν πραγματικό κίνδυνο για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Αν οι πολυεθνικές μεταλλαγμένων επιτύγχαναν την εξαίρεση από τους κανονισμούς της ΕΕ, κάθε πιθανή αρνητική συνέπεια στην ασφάλεια των τροφίμων, των ζωοτροφών και τους περιβάλλοντος δε θα μπορούσε να ελεγχθεί. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, αγρότες και εκτροφείς δεν θα είχαν κανέναν τρόπο να αποφύγουν τα μεταλλαγμένα.
 
Η Επιτροπή πρέπει να καταστήσει σαφές ότι όλα τα προϊόντα γενετικής μηχανικής υπόκεινται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα μεταλλαγμένα, η οποία απαιτεί αυστηρή αξιολόγηση κινδύνου, ανιχνευσιμότητα και σήμανση.
 
Η Greenpeace και χιλιάδες πολίτες που θέλουμε βιώσιμη γεωργία, χωρίς χημικά και μεταλλαγμένα, στην Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και χιλιάδες πολίτες σε όλον τον κόσμο, ενώνουμε σήμερα τη φωνή μας και ζητάμε από εσάς και όλους τους Ευρωπαίους πολιτικούς να εξασφαλίσετε ότι τα μεταλλαγμένα δεν θα μπουν στην Ευρώπη και ότι τα νέα μεταλλαγμένα, που παράγονται με γονιδιωματική τροποποίηση και άλλες τεχνικές, θα υπόκεινται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα μεταλλαγμένα.
 
Τέλος, θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που αφορά το glyphosate, ενεργό συστατικό στο ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto.
 
Όπως γνωρίζετε, το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να αποφασίσει εάν θα ανανεώσει την έγκριση χρήσης του στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επόμενα 15 χρόνια. Στις 13 Απριλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητά να τεθούν περιορισμοί στη χρήση του glyphosate. Υπενθυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2015 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το glyphosate είναι μάλλον καρκινογόνο για τους ανθρώπους (αντιστοιχεί στην κατηγορία 1Β της Ε.Ε.). Παρά την αμφισβήτηση αυτής της ανακοίνωσης από την EFSA, οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του glyphosate στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και το περιβάλλον παραμένουν. Ενόψει αυτών, η Ε.Ε. οφείλει να εφαρμόσει την αρχή της προφύλαξης και να μην δώσει εκ νέου έγκριση στη χρήση του glyphosate, αλλά να λάβει μέτρα προφύλαξης της υγείας καταναλωτών και αγροτών και προστασίας του περιβάλλοντος από το οποίο εξαρτάται η παραγωγή της τροφής μας.
 
Σας ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η Ελλάδα να εναντιωθεί στην εκ νέου έγκριση του glyphosate στην Ευρώπη. Επιπλέον, σας καλούμε να απαγορεύσετε άμεσα τη χρήση του glyphosate στη χώρα μας σε χρήσεις που προκαλούν έκθεση σε αυτό είτε άμεσα είτε μέσω της τροφής μας.


πηγή: http://www.greenpeace.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου