Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Ιωάννινα. Έκπληκτος ο Φορέας από την καταστροφή της φωλιάς των πελαργών!

 
basiliki pel3
 
Κατόπιν εορτής, κι αφού η καταστροφή της φωλιάς των πελαργών στη Βασιλική, δημοσιοποιήθηκε από το Epiruspost, χάρη σε ευαισθητοποιημένους κατοίκους του χωριού, έρχεται ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας για να τοποθετηθεί και να εκφράσει την έκπληξή του!!!

Ο Φορέας θεωρεί σκόπιμο να τοποθετηθεί τεχνητή φωλιά και ζητά, σε αντίστοιχες περιπτώσεις να υπάρχει επικοινωνία με τα στελέχη του, ώστε να δίνεται λύση.

Σημειώνεται ότι η επικοινωνία αυτή θα πρέπει να είναι έγκαιρη και εξίσου έγκαιρες οφείλουν να είναι και οι παρεμβάσεις, ώστε να διασώζονται οι ελάχιστες φωλιές πελαργών που έχει απομείνει στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Στην περίπτωση της Βασιλικής κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα το ζευγάρι των πελαργών να πετάξει μακριά.

basiliki pel2
 
Στην ανακοίνωση του Φορέα σημειώνεται:

Με έκπληξη διαπιστώσαμε την καταστροφή μιας από τις ελάχιστες φωλιές πελαργών που έχουν παραμείνει στην περιοχή μας.

Επισημαίνεται ότι ο πελαργός αποτελεί είδος που η παρουσία του ήταν άμεσα συνυφασμένη με την πόλη των Ιωαννίνων, ενώ τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων, των φυτοφαρμάκων, της καταστροφής των βιοτόπων και των ατυχημάτων σε ηλεκτροφόρα καλώδια.

Είναι γνωστό ότι οι πελαργοί δένονται με τις φωλιές τους και κάθε φορά που επιστρέφουν, ψάχνουν να βρουν τις συγκεκριμένες που άφησαν την περασμένη χρονιά.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως είχε καταγραφεί από τους φύλακες του Φορέα, η φωλιά στη Βασιλική Ιωαννίνων κατοικούνταν από ζευγάρι πελαργών που εκδιώχθηκε.

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις, καλό θα ήταν να υπάρχει επικοινωνία με το Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας ώστε να βρίσκεται η ιδανικότερη λύση.

Κρίνεται απαραίτητο ότι θα πρέπει άμεσα να τοποθετηθεί σε συνεργασία με τη ΔΕΗ τεχνητή φωλιά όπου οι πελαργοί θα χτίσουν τοποθετώντας τα κλαδιά.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου