Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Ετήσια Συνάντηση Εθνικών Χειριστών Διεθνούς Δικτύου ΠΕ «Μαθαίνω για τα Δάση»

 
 
Πραγματοποιήθηκε στo Φυσικό Πάρκο Xrobb l-Ghagin στη Μάλτα στις 21 έως 23 Μαρτίου 2016, η Συνάντηση των Εθνικών Συντονιστών του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση». Την Εταιρία Προστασίας της Φύσης εκπροσώπησαν το μέλος του ΔΣ της ΕΕΠΦ κ. Σοφία Καινούργιου καθώς και ο κ. Δημήτριος Γκότζος, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου.

Κατά την πρώτη ημέρα είχαμε το εναρκτήριο δείπνο της συνάντησης στο Xrobb l-Ghagin Ηostel, όπου και έγινε μια πρώτη γνωριμία με τη Διεθνή Συντονίστρια και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Tη δεύτερη ημέρα η συνάντηση ξεκίνησε με καλωσόρισμα του μέλους του Δ.Σ. του FEE κ. Thiagaran Nadeson. Ο κ. Nadeson αναφέρθηκε στις ενέργειες του F.E.E. για το συντονισμό και την προώθηση του «Μαθαίνω για τα Δάση» και των υπόλοιπων προγραμμάτων και την ανεύρεση υποστηρικτών. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Διεθνής Συντονίστρια του προγράμματος «Μαθαίνω για τα Δάση» κ. Rachel Boyle, η οποία έκανε μια ανασκόπηση των δράσεων που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος κατά την τελευταία χρονιά δίνοντας μεγάλη έμφαση στον ανασχεδιασμό του δικτυακού τόπου, στη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εργαλείων του Ιστού 2.0. για την προώθηση του δικτύου καθώς και στην ανάγκη επικαιροποίησης του περιεχομένου του προγράμματος και εναρμόνισης του με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Προγράμματος Δράσης στην Εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της UNESCO.

Ο εκπρόσωπος της Ιρλανδίας κ. Αnthony Purcell συντόνισε μια συνεδρία κατά την οποία ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των χωρών να αυτοαξιολογήσουν την επίδοσή τους σε διάφορους τομείς του προγράμματος, με έμφαση την διδακτική-παιδαγωγική εφαρμογή και να θέσουν τους μελλοντικούς τους στόχους. Στη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Δημήτριος Γκότζος ανέφερε τη χρήση του σακιδίου του δάσους και των εργαλείων και συγκεκριμένα των οργάνων μέτρησης και καταγραφής βιοτικών και αβιοτικών στοιχείων του δασικού οικοσυστήματος που χρησιμοποιείται από τις περιβαλλοντικές ομάδες του Δικτύου κατά τις εκπαιδευτικές επισκέψεις τους στα δάση στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες σχημάτισαν ομάδες εργασίας που ασχολήθηκαν με τρία ζητήματα στο πλαίσιο της κατάρτισης της στρατηγικής του προγράμματος για την πενταετία 2016-2020. Τα ζητήματα αυτά ήταν η ανεύρεση χορηγών, οι ερευνητικές διαδικασίες και το περιεχόμενο καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος.

Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία στη συνάντηση εκπροσώπων από τις νεοενταχθείσες στο πρόγραμμα χώρες Μαλαισία, Σλοβενία και Τσεχία, που παρουσίασαν τις δράσεις και στόχους τους. Εκ μέρους της Ελλάδας, ο κ. Δημήτριος Γκότζος παρουσίασε τη δράση δενδροφύτευσης που έγινε στη Σκιάθο τον περασμένο Νοέμβριο ως ένα παράδειγμα ενεργού εμπλοκής των μαθητών/-τριών σε δραστηριότητες στο πεδίο με στόχο να αναπτύξουν υπεύθυνες στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στο περιβάλλον, αλλά και ως ένα παράδειγμα συμμετοχής ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας σε μια σχολική δράση. Η κ. Σοφία Καινούργιου αναφέρθηκε στο σχεδιαζόμενο Διεθνές Θερινό Σχολείο για το Δάσος, που θα γίνει τον ερχόμενο Ιούλιο στη Σκιάθο και προσκάλεσε το Διεθνή Συντονιστή αλλά και εκπαιδευτικούς από τις συμμετέχουσες χώρες, που θα επιλεγούν από τους εθνικούς χειριστές. Τόσο ο κ. Γκότζος όσο και η κ. Καινούργιου ευχαρίστησαν τους εκπροσώπους της Μάλτας για την άριστη φιλοξενία της συνάντησης και τη Διεθνή Συντονίστρια για τον άρτιο συντονισμό.

Κατά την τελευταία ημέρα του προγράμματος οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το δάσος Βuskett, όπου αρχικά έγινε ξενάγηση από τον υπεύθυνο του φορέα διαχείρισης, στη συνέχεια έγινε μια δενδροφύτευση από τους συμμετέχοντες εκπροσώπους και τέλος έγιναν βιωματικά εργαστήρια στο δάσος από τις εκπροσώπους της Λετονίας κ. Liga Zute-Abizare και κ. Anda Sproge και της Ιαπωνίας κ. Keiko Nishimura.
 
 
πηγή: http://eepf.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου