Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Πολιτιστικά Τοπία

 
Πολιτιστικά Τοπία
 
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς με αφορμή τον φετινό εορτασμό του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) με θέμα «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία», προγραμματίζει καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου σειρά σχετικών δράσεων.
 
 
Τι είναι τα πολιτιστικά τοπία
 
Τα πολιτιστικά τοπία έχουν αναγνωριστεί ως φυσική έκταση με φυσικά χαρακτηριστικά και με στοιχεία δημιουργημένα και/ή τροποποιημένα από την ανθρώπινη δραστηριότητα, με υλικά ή άυλα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία που διατάσσονται στο τοπίο και αντικατοπτρίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις και αλληλεπιδράσεις με το τοπίο αυτό. Τα πολιτιστικά τοπία μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος, ενώ αντιθέτως μια κρίσιμη προϋπόθεση για την ταυτοποίηση ενός πολιτιστικού τοπίου είναι η αναγνώριση της σχέσης που είχαν (ή συνεχίζουν να έχουν) οι άνθρωποι με τα μέρη τα οποία δημιουργούν και στα οποία ζουν. Ουσιαστικά, τα πολιτιστικά τοπία δεν είναι μουσειακά αντικείμενα, είναι κατοικημένα, ζωντανά τοπία.
 
 
Αναφέρονται ενδεικτικά οι δράσεις του πρώτου εξαμήνου 2016.
 
- «Ολοκληρωμένη διαχείριση τοπίων: προκλήσεις και προοπτικές». Ημερίδα σε συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών και τη Med-INA. Πραγματοποιείται στις 23/4 στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη
- «Οι πολλαπλές αποχρώσεις των μουσείων». Το ΠΙΟΠ συνδιοργανώνει στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου την επιστημονική συνάντηση 2016 EUROPEAN MUSEUM ACADEMY CONFERENCE AND AWARDS CEREMONY σε συνεργασία με τον έγκριτο φορέα European Museum Academy (ΕΜΑ).
- «Ο 6ος άθλος». Εγκαίνια της ομώνυμης εικαστικής έκθεσης στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.
- «Το μακεδονικό τοπίο: Λίμνες και δάση της Μακεδονίας». Διημερίδα (17 και 18/5) στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη, σε συνδιοργάνωση με τους φορείς Δέλτα Αξιού και Νέστου και των Πάρκων της Δαδιάς και Οροσειράς Ροδόπης.
- «Πορεία στους μύλους του Πανόρμου». Με συνοδοιπόρους τον Α. Φλωράκη, δρ Εθνολόγο-λαογράφο και τον Κώστα Δανούση, ερευνητή, πραγματοποιείται ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή σε χαρακτηριστικά «σήματα» του τηνιακού τοπίου.
- «Μουσειακή Εκπαίδευση και Πολιτιστικά Τοπία». Ημερίδα με αντικείμενο τη σχέση Μουσειακής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικού Τοπίου. Πραγματοποιείται στο Μουσείο Μετάξης στις 28/5/2016 και απευθύνεται σε άτομα από το χώρο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.
- «Πολιτιστικά τοπία: Η προσωπική ματιά του φωτογράφου». Σεμινάριο φωτογραφίας του Πλάτωνα Ριβέλλη κατά τη διάρκεια του οποίου θα αναλυθεί η δουλειά φωτογράφων που έχουν αποτυπώσει και μεταμορφώσει το φυσικό και αστικό τοπίο των χώρων τους. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (16 και 17/4), στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας (7 και 8/5) και στο Μουσείο Μετάξης (4 και 5/6) .
- Stymphalia Lake Run 2016. Διοργάνωση ημιμαραθώνιου αγώνα δρόμου στο πολιτιστικό τοπίο της Λίμνης Στυμφαλίας, στις 5/6, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.



πηγή: http://www.piop.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου