Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Λαχανικά… Σαχάρας!

 
perierga.gr - Λαχανικά... Σαχάρας!
 
 
Μπορεί η έρημος Σαχάρα να είναι το τελευταίο σημείο στον πλανήτη που κάποιος περιμένει να δει πράσινα φυτά και καλλιέργειες, ωστόσο αυτό δεν φαντάζει πλέον και τόσο απίθανο… Ο λόγος; Ξεκινά η κατασκευή φουτουριστικών θερμοκηπίων στη μεγάλη αφρικανική έρημο τα οποία θα παράγουν σε πρώτη φάση λαχανικά, ανοίγοντας ένα νέο άκρως ενδιαφέρον κεφάλαιο στο πεδίο της πράσινης οικονομίας. Μια έρημος με πλούσιο παρελθόν, ήταν κάποτε ένα καταπράσινο τοπίο γεμάτο εξωτικά φυτά και άγρια ζωή, πριν η κλιματική αλλαγή δημιουργήσει τις άνυδρες πεδιάδες του σήμερα. Τώρα ένα φιλόδοξο project θα μπορούσε να κάνει την έρημο να ανθίσει και πάλι, δημιουργώντας ένα πράσινο τοπίο.
 
Μια νορβηγική εταιρεία ετοιμάζεται για την κατασκευή μιας εγκατάστασης σε μια έκταση 10 εκταρίων στην Τυνησία -όπου η έρημος καλύπτει περίπου το 75% του εδάφους της- η οποία συγκεντρώνει τεχνολογίες αιχμής για την ανάπλαση του περιβάλλοντος, προσφέροντας φρέσκα λαχανικά. Ο ήλιος της ερήμου θα αξιοποιηθεί για την ηλιακή ενέργεια των θερμοκηπίων, ενώ το θαλασσινό νερό θα αφαλατώνεται και θα ποτίζει τις καλλιέργειες. “Στόχος είναι η αναγέννηση ενός ευρύτερου οικοσυστήματος”, αναφέρουν οι υπέυθυνοι του προγράμματος.

Το κόστος του εγχειρήματος ανέρχεται σε 30 εκ. δολλάρια και ένα μεγάλο στοίχημα είναι η κερδοφόρα λειτουργία της εγκατάστασης, έστω και μακροπρόθεσμα. Πολλοί είναι αυτοί που αμφιβάλουν για την επιτυχία καθώς οι συνθήκες της ερήμου είναι αντίστοιχες με το να παράγεις λαχανικά στον Άρη.



πηγή: http://perierga.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου