Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Εντείνει τον αγώνα υπέρ της αναγκαστικότητας η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου


 Εντείνει τον αγώνα υπέρ της αναγκαστικότητας η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι μαστιχοπαραγωγοί για την υπεράσπιση της αναγκαστικότητας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, που υπονομεύεται από το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους Συνεταιρισμούς
 
Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΜΧ, κατά την διάρκεια συνεδρίασής του συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης, 19 Απριλίου, αποφάσισε συγκέντρωση των μαστιχοπαραγωγών, αύριο Πέμπτη, 21 Απριλίου και ώρα 10.30 το πρωί, έξω από τα γραφεία της Ένωσης.
 
«Μαστιχοπαραγωγέ, δεν πρέπει να τους αφήσουμε, να καταστρέψουν, ότι έφτιαξαν οι παππούδες μας!», αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γιώργος Τούμπος.
 
Σημειώνεται πως ο κ. Τούμπος είχε παρέμβει κατά την διάρκεια επεξεργασίας του νομοσχεδίου από την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, την Τετάρτη 13 Απριλίου αναφέροντας τα εξής:
 
«Ερχόμαστε από την Χίο, για να μεταφέρουμε στους Νομοθέτες το πρόβλημα το οποίο δημιουργείται με το υπάρχων σχέδιο Νόμου, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο, αυτή τη στιγμή, είμαστε στην διαδικασία της διαβούλευσης.
 
Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, έχει την τύχη να διαχειρίζεται ένα μοναδικό παγκόσμιο προϊόν: τη μαστίχα.
 
Αυτή η διαχείριση, έχει την εξής ιδιομορφία: Η μαστίχα είναι ένα γεωργικό προϊόν, το οποίο όμως δεν έχει καμιά σχέση με τα άλλα γεωργικά προϊόντα, ως προς τον τρόπο διαχείρισης και τον τρόπο καλλιέργειας.
 
Ο νομοθέτης, με το υπάρχον σχέδιο νόμου, έρχεται να αλλάξει έναν τύπο οργάνωσης ο οποίος έρχεται από τον μεσαίωνα. Θα σας θυμίσω ότι η Μαόνα του 14ο αιώνα με τους Γενουάτες διάλεξε αυτόν τον τύπο οργάνωσης για να μπορέσει η διαχείριση της μαστίχας να αποφέρει κέρδος, αλλά και να μπορεί να συνεχιστεί η καλλιέργεια της. Έρχεται να θέσει τους όρους εκείνους με τους οποίους ο συνεταιρισμός μας, από αναγκαστικός συνεταιρισμός, να γίνει ελεύθερος συνεταιρισμός.
 
Εμείς, αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στα 4.000 μέλη. Οι 2.800 από αυτούς είναι ενεργοί αγρότες. Το 75% των Μαστιχοπαραγωγών έχει εισόδημα κάτω από 6.000 το ευρώ το χρόνο. Αυτό το εισόδημα πάμε να εξασφαλίσουμε.
 
Η αναγκαστικότητα του συνεταιρισμού της μαστίχας εξασφαλίζει τον μικρό παραγωγό. Δεν μιλάμε για εισοδήματα πάνω από 6.000 ευρώ.

Πέρα από αυτό, όμως, πρέπει να σας πω ότι εμείς στο πλαίσιο της λειτουργίας μας, δεν ζητήσαμε πότε προστατευτισμό. Ζητήσαμε προστασία. Πρέπει να ξέρουμε το καθεστώς μέσα στο οποίο λειτουργούμε.
 
Εδώ και δεκαπέντε χρόνια η στρατηγική μας αφορά την αλλαγή χρήσης της μαστίχας από τρόφιμο ή από χρήση στη Μέση Ανατολή πάμε πλέον στο φάρμακο. Έχουν επενδυθεί χρήματα και έχουμε πάρει ήδη τη μονογραφία από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκου και εντός του έτους, το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο, θα έχουμε τη χρήση ισχυρισμών υγείας από τον ευρωπαϊκό οργανισμό ασφάλειας τροφίμων. Όλα αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να στοχεύουμε πλέον σε αγορές όπου θα καταγράψουμε για τα μέλη μας μια υπεραξία αλλά και για την εθνική μας οικονομία.
 
Δεν είναι δυνατόν, ενώ υπάρχει ο 2169/1993 σε ισχύ, άρθρο 47, να έρχεται ο Έλληνας νομοθέτης και εν μια νυκτί να μας υποχρεώνει σε καταστροφή. Δεν μπορούμε εμείς, από τις υπάρχουσες συνθήκες, εφόσον ο νόμος οριστικοποιηθεί, να λειτουργήσουμε πλέον, γιατί, σε συνδυασμό με τα άλλα άρθρα του νόμου, εμείς από την επόμενη μέρα το πρωί είμαστε δυνητικά υπόδικοι.
 
Θα ήθελα, λοιπόν, να προτείνω το εξής. Εμείς ζητάμε να αποσυρθεί το άρθρο 32 ή να επαναδιατυπωθεί με τους εξής όρους για την αναγκαστικότητα για μας και τους υπόλοιπους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς:

-Πρώτον, πρέπει να γίνεται αναφορά στους ιδρυτικούς μας νόμους και, όπου οι ιδρυτικοί μας νόμοι έχουν ξεπεραστεί από τη νομοθεσία, να γίνεται αναφορά των εν ισχύ νόμων.
-Δεύτερον, εφόσον τα μέλη μας θεωρήσουν ότι η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου πλέον δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, να μπορούμε με τη Γενική Συνέλευση και τις προϋποθέσεις του κατάστασης μας, να ερχόμαστε και να λύνουμε την αναγκαστικότητα.
 
Δεν μπορεί στο άρθρο 32 και στο άρθρο 51 να δίνεται η δυνατότητα στους υπουργούς αγροτικής ανάπτυξης και οικονομίας, με μια απλή κοινή υπουργική απόφαση εν μία νυκτί να μας μετατρέπει σε αναγκαστικούς συνεταιρισμούς».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου