Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Αστικό περιβάλλον - Αθήνα. Ημερίδα με τίτλο: "Ηχορύπανση: Μια σύγχρονη Πληγή στον τόπο μας"


Ημερίδα Ιστορικού Κέντρου

Τρίτη 19 Απριλίου 2016, 16.30-20.30 μ.μ
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50 Αίθουσα Α. Τρίτσης

 
Η ηχορύπανση αναγνωρίζεται πλέον ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα των σύγχρονων πόλεων με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και πολλαπλές παραμέτρους: πολιτισμική, υγειονομική, νομική, περιβαλλοντική, πολεοδομική, τεχνική, αισθητική, διαχείρισης, διακυβέρνησης...). Σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης, αυστηρή και συνεπής νομοθεσία προστατεύει τους πολίτες, ενώ έχει οριστεί παγκοσμίως ως ημέρα ευαισθητοποίησης κατά του θορύβου η τελευταία Τετάρτη κάθε Απριλίου. Στην Ελλάδα η ηχορύπανση είναι μια σύγχρονη μεγάλη πληγή.

Το Δίκτυο Οργανώσεων & Πολιτών για το Ιστορικό Κέντρο με τον συντονισμό της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων / Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας και το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής διοργανώνουν την ημερίδα «Ηχορύπανση: Μια σύγχρονη Πληγή στον τόπο μας» την Τρίτη 19/4/2015, με βασικούς άξονες α/ την εξέταση του προβλήματος και της (μη εφαρμογής) της νομοθεσίας στην Ελλάδα και β/ την επεξεργασία προτάσεων για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης σε εθνικό επίπεδο.

Το θέμα έχει αποκτήσει μεγάλη επικαιρότητα επειδή αυτήν ακριβώς την περίοδο είναι ανοικτή η διαβούλευση για μια νέα υγειονομική διάταξη του Υπουργείου Υγείας (http://www.opengov.gr/yyka/?p=1359), η οποία στο άρθρο 14 αναφέρεται σε θέματα μουσικής και θεσμοθετεί πλέον επισήμως την τοποθέτηση ηχείων στον υπαίθριο χώρο για τα καταστήματα αναψυχής υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η θέση μας είναι απολύτως αρνητική σ΄αυτή την πρόταση και επί πλέον πιστεύουμε ότι για κάθε διευκόλυνση της αδειοδότησης κρίσιμο ζήτημα είναι ο σεβασμός των χρήσεων γης, κάτι που δεν γίνεται πάντα μέχρι σήμερα. Και πρέπει να προβλεφθεί ρητά σε όποια νέα ρύθμιση.

Οι εισηγητές, επιστήμονες όλων των σχετικών ειδικοτήτων και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, θα συμβάλλουν στην επεξεργασία / βελτίωση των προτάσεών μας και την ενημέρωση του κοινού για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και την βέλτιστη δυνατή εφαρμογή του.
 
 
Οι στόχοι της Ημερίδας:

• Ευαισθητοποίηση πολιτών, ιθυνόντων, επιχειρηματιών και ΜΜΕ για την προστασία από την ηχορύπανση ως ανθρώπινο δικαίωμα.
• Ανάδειξη των πολλαπλών διαστάσεων του προβλήματος (πολιτισμική, υγειονομική, νομική, δικαιωμάτων, περιβαλλοντική, πολεοδομική, τεχνική, αισθητική, διαχείρισης, διακυβέρνησης κλπ)
• Συνεργασία επιστημονικής κοινότητας, κοινωνίας των πολιτών και Δημόσιου τομέα
• Ενημέρωση του κοινού και των στελεχών της (Αυτο)Διοίκησης και των Αιρετών που εμπλέκονται σε σχετικές διαδικασίες.
• Ενίσχυση της θέσης των Δημοτικών Αρχόντων και στελεχών όταν αδειοδοτούν και όταν ελέγχουν.
• Τόνωση της υγιούς επιχειρηματικότητας και έλεγχος της συστηματικής παραβατικότητας.
• Διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.
• Ενημέρωση του πολίτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
 
 
Το πλαίσιο:
 
• Η σημασία της κατοίκησης κέντρου και της συνύπαρξης της κατοικίας με άλλες χρήσεις.
• Η ζωντάνια των πόλεων, η χρήση του δημόσιου χώρου και ο σεβασμός του.
• Η σημασία του ήχου, ηχητικού τοπίου πόλεων στην αναβάθμιση του δημόσιου χώρου.
• Η παρεξήγηση ενός είδους διασκέδασης σε βάρος του κοινωνικού συνόλου που οδηγεί στην αστική υποβάθμιση.
• Εντοπισμός του προβλήματος στην αδειοδότηση και στον έλεγχο: δυσκολίες που συναντά το δίκτυο, θέματα συναρμοδιοτήτων, αδυναμίες συντονισμού υπηρεσιών.
• Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στην διατύπωση προτάσεων.

Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Βλάχου / Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693 E-mail: vlachou@ellinikietairia.gr

Δείτε παρακάτω το Πρόγραμμα της Ημερίδας


hmeridahxorypansis_programma_19_4_16__4_.pdf

πηγή: http://www.ellet.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου