Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Μηνύματα στον ουρανό για τον Ασπροπάρη από μαθητές της Θράκης

 
 
120 μαθητές, πέντε σχολεία της Θράκης κι ένα από τα πιο απειλούμενα αρπακτικά πτηνά στον κόσμο. Οι μαθητές της Θράκης (Γυμνάσιο Σουφλίου, Γυμνάσιο Τυχερού, Δημοτικό Τυχερού, Γυμνάσιο Ιάσμου και Δημοτικό Σαπών) για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, στέκονται στο πλευρό του απειλούμενου γύπα Ασπροπάρη, μαθαίνοντας τα μυστικά του και προχωρώντας σε δράσεις προστασίας.

Τα λιγότερα από 10 ζευγάρια Ασπροπάρη που απομένουν στην Ελλάδα κινδυνεύουν κυρίως από τα δηλητηριασμένα δολώματα στην ύπαιθρο, τις γνωστές «φόλες». Οι μαθητές της περιοχής της Θράκης έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας ώστε να σταματήσει η εγκληματική αυτή πρακτική.

Σε μια σειρά δράσεων που έχουν δρομολογηθεί να πραγματοποιηθούν έως το τέλος της σχολικής χρονιάς στις αρχές του μήνα τρία από τα πέντε σχολεία βρέθηκαν στα σημεία θέας των φωλιών του Ασπροπάρη, στο δάσος της Δαδιάς.

Οι μαθητές του Γυμνασίου και Δημοτικού Τυχερού, βρέθηκαν στη Γερακίνα, την περιοχή όπου φωλιάζει ο Ασπροπάρης. Και με μεγάλο ενθουσιασμό άφησαν το δικό τους αποτύπωμα.
 
Οι μαθητές παρέμειναν για αρκετή ώρα στο σημείο παρατήρησης και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη φωλιά του Ασπροπάρη αλλά και άλλων αρπακτικών.

Τη σκυτάλη πήραν, οι μαθητές της Περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου Σουφλίου που ξεκίνησαν με ενθουσιασμό και ανυπομονησία για την παρατήρηση των φωλιών του Ασπροπάρη στην περιοχή της Δαδιάς. Αυτές οι μέρες είναι οι σημαντικότερες του χρόνου για τον Ασπροπάρη, που τώρα επιστρέφει από την Αφρική και φωλιάζει στο δάσος της Δαδιάς για να γεννήσει τα μικρά του.

Λίγο πριν την ανάβασή τους στο σημείο παρατήρησης της φωλιάς, όλοι μαζί, μαθητές και δάσκαλοι άφησαν το ηχηρό τους μήνυμα κοντά στο «σπίτι» του Ασπροπάρη.
 
Στην παρατήρηση της φωλιάς μια όμορφη έκπληξη περίμενε τους μαθητές: η Ιόλη και ο Πάρης, το ζευγάρι των Ασπροπάρηδων που είχαν υιοθετήσει πριν 3 χρόνια, ήταν στη φωλιά τους και τους καλωσόρισαν! Η μέρα τελείωσε με χαρά, ενθουσιασμό και ανυπομονησία για το επόμενο ραντεβού τους...

Οι δύο αυτές μέρες τελείωσαν δημιουργικά και ευχάριστα. Φεύγοντας, μικροί και μεγάλοι, είχαν μέσα τους πιο έντονα συναισθήματα και μια επιθυμία να συνεχίσουν την προσπάθεια τους με μεγαλύτερο πάθος και όρεξη μιας και η συνέχεια έπεται...

Το WWF Ελλάς ευχαριστεί θερμά το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου για την άδεια κίνησης και βοήθεια που προσέφερε για τη μεταφορά των μαθητών από τη Λευκίμη στην κορυφή Γερακίνα, το Δήμο Σουφλίου που παραχώρησε λεωφορεία για τη μεταφορά των μαθητών από το Γυμνάσιο Σουφλίου στη Δαδιά και από το Γυμνάσιο και Δημοτικό Τυχερού στη Λευκίμη, τους εθελοντές του προγράμματος EVS για τη βοήθειά τους στη δημιουργία των μηνυμάτων και το ΚΠΕ Σουφλίου για τη συνεργασία του στην υλοποίηση του ετήσιου αυτού προγράμματος συμβολικής υιοθεσίας των ζευγαριών του Ασπροπάρη από τους μαθητές της περιοχής.

* Οι δράσεις έγιναν στο πλαίσιο της δράσης D5 του προγράμματος LIFE10 NAT/BG/000152, με τίτλο "Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη (Neophron percnopterus) στη Βουλγαρία και την Ελλάδα" το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία των: Ορνιθολογική Εταιρεία της Βουλγαρίας (Bulgarian Society for the Protection of Birds - BSPB), Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF Ελλάς και Ορνιθολογική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας (Royal Society for the Protection of Birds - RSPB). Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και το Ίδρυμα MAVA.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου