Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Ιωάννινα. Ενημέρωση για την ορθή διαχείριση του νερού

 
 
Μια σειρά από δράσεις υλοποιεί η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών -αρχής γενομένης από τα παιδιά - για την ορθή διαχείριση του νερού. Δράσεις που ξεκίνησαν συμβολικά την Παγκόσμια Ημέρα για το νερό και συνεχίζονται. Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992 όπου και ορίστηκε η 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Το νερό, παρά τη σημασία του και τη συχνά ιερή του φύση, κατασπαταλάται και υποβαθμίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τις εκθέσεις του ΟΗΕ, το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση, σήμερα, σε καθαρό πόσιμο νερό, ενώ το 40% στερείται εγκαταστάσεων βασικής υγιεινής. Καθημερινά, περίπου 6.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι παιδιά, πεθαίνουν από αίτια που σχετίζονται με το νερό.

Στο πλαίσιο λοιπόν του θέματος της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για το νερό από τον ΟΗΕ, «Νερό και Πολιτισμός», η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων ξεκινάει μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένες στον τόσο σημαντικό φυσικό πόρο, τον «γαλάζιο χρυσό», όπως συνηθίζουμε να τον αποκαλούμε. Κύριος στόχος των εκδηλώσεων είναι η δημιουργία ερεθισμάτων προς τους πολίτες ώστε να ασχοληθούν με τα θέματα που αφορούν το νερό και ιδιαίτερα το καθαρό πόσιμο νερό, τη διαχείριση αλλά και την προστασία του στα πλαίσια της προσπάθειας δημιουργίας σχέσεων εμπιστοσύνης με τον κύριο φορέα διαχείρισης και διάθεσης καθαρού πόσιμου νερού, στην περιοχή μας, τη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων.
 
Το εγχείρημα ξεκίνησε την Τρίτη 22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2016, με την πρώτη δράση ενημέρωσης των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας. Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μπάφρας – Νεοκαισάρειας, ξεναγήθηκαν στις κεντρικές εγκαταστάσεις υδροδότησης της πόλης, στην περιοχή της Κρύας, και στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για το τρόπο υδροδότησης της περιοχής μας αλλά και για τις βασικές διαδικασίες επεξεργασίας των λυμάτων όπως αυτές υλοποιούνται στον τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό της επιχείρησης.

Έμφαση επίσης δόθηκε, σε θέματα διαχείρισης, προστασίας και μη κατασπατάλησης του τόσο σημαντικού φυσικού πόρου καθώς επίσης και στην σπουδαιότητα του καθαρού νερού, το οποίο θα πρέπει να είναι προνόμιο όλων των ανθρώπων στον πλανήτη.
 
 
Η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων συνεχίζοντας τις δράσεις της:
 
- Καλεί τα σχολεία της περιοχής μας να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για μια ξενάγηση-συζήτηση για το θέμα του νερού, στέλνοντας ανάλογο αίτημα στη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων. Επίσης,
- Καλεί τους μαθητές, στα πλαίσια του φετινού στόχου του ΟΗΕ ότι : «... Το νερό δεν είναι μόνο βασικό συστατικό της ζωής, αλλά και στοιχείο πολιτισμού. Αποτελεί έμπνευση για τους καλλιτέχνες, επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας ενώ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο τελετουργικό πολλών θρησκειών, παραδόσεων και πίστεων...», να δηλώσουν συμμετοχή στο διαγωνισμό ζωγραφικής που θα πραγματοποιηθεί από τη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων με θέμα το νερό. (Λεπτομέρειες για τη δράση θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα της επιχείρησης).

Στόχος της ενέργειας είναι να βραβευτούν οι καλύτερες ζωγραφιές που θα περιληφθούν στο ενημερωτικό φυλλάδιο της επιχείρησης για το 2016.



πηγή: http://www.artinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου