Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου Βέροιας

 
 
Συνέντευξη Τύπου με θέμα τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Ροδάκινου Βέροιας, δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 15/3 στο Επιμελητήριο της Ημαθίας. Ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Νίκος Ουσουλτζόγλου, που έχει και την Αιγίδα του Φεστιβάλ τόνισε ότι «στηρίζουμε κάθε προσπάθεια από όπου και αν γίνεται», καθώς και ότι θα προτιμούσε στον τίτλο να έγραφε «φεστιβάλ Ημαθίας», αλλά λόγω διοργάνωσης από τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας (ΤΟΒ) παίρνει την ονομασία της Βέροιας. Επίσης υπογράμμισε ότι μετά από χρόνια συζητήσεων «ήρθε η ώρα να κάνουμε το ξεκίνημα παρά να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια» καθώς και την ανάγκη να γίνει διαφήμιση και να έρθει κόσμος στην περιοχή μας.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΤΟΒ Ζήσης Πατσίκας σημείωσε τα εξής:
 
«Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με μια προσωπική αναφορά, γιατί στην πορεία μου στο δημοσιογραφικό επάγγελμα, από μικρό παιδί θυμάμαι να γράφεται και αργότερα να γράφω ο ίδιος για την ανάγκη της Βέροιας να θεσπίσει και να καθιερώσει μια μεγάλη γιορτή για το ροδάκινο. Προϊόν που αποτελεί αναμφίβολα τη ναυαρχίδα της αγροτικής παραγωγής της Ημαθίας και ένα από τα πιο σημαντικά εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα.

Μετά, άρχισα να το ψάχνω λιγάκι το ζήτημα και για να είμαι ειλικρινής όταν πολιτεύθηκα για πρώτη φορά και θέλησα να καταθέσω μια ολοκληρωμένη πρόταση για μια τέτοια διοργάνωση, με μεγάλη χαρά έφτασα σε αυτό.

Τελικά, μπορεί οι εποχές να εξελίσσονται, όμως η Βέροια του ‘58 ήταν πιο μπροστά από τη Βέροια του 2000. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την προβολή της αγροτικής παραγωγής. Έτσι, αποφασίσαμε να ξαναζωντανέψουμε τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας, έναν σύλλογο που παρότι αδρανής για μερικές δεκαετίες, ήταν μια χαρά ενεργός σε νομικό και καταστατικό επίπεδο.

Εκδώσαμε αυτό το υπέροχο λεύκωμα, το οποίο εκτός από τη διάσωση και διάδοση του ανεκτίμητου φωτογραφικού υλικού, είναι οι γονείς μας και οι παππούδες μας εδώ μέσα, είχε ως στόχο να αφυπνίσει και να ενεργοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας.

Από την πρώτη στιγμή ανασύστασης του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας, το μεγάλο σχέδιο που είχαμε, όλη η διοίκηση, αλλά και αυτό μας προέτρεπαν να κάνουμε τα μέλη μας και οι συμπολίτες μας, ήταν να ξαναζωντανέψουμε το όνειρο του Φεστιβάλ Παραγωγής.

Μετά από πολύ δουλειά και συζητήσεις νομίζω ότι σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι από τις 27 έως τις 29 Μαΐου 2016 διοργανώνουμε το 1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου Βέροιας.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει… Επειδή όπως είπαμε οι εποχές εξελίσσονται έτσι αποφασίσαμε να εξελίξουμε και το Φεστιβάλ, διότι καλά τα άρματα οι παρελάσεις και οι μαζορέτες όμως εν έτη 2016 θα πρέπει να κινηθούμε με διαφορετικό τρόπο.

Με την πολύτιμη συνεργασία της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών και του Χρήστου Γιαννακάκη, καταλήξαμε ότι για να δώσουμε υπόσταση στο Φεστιβάλ πρέπει να καθιερώσουμε ένα ετήσιο διεθνές συνέδριο. Για την ιστορία του Περπινιάν, πώς ξεκίνησε και πού έφτασε, μπορεί να σας πει ο κος Γιαννακάκης.

Το 1ο διεθνές συνέδριο για το Ροδάκινο θα γίνει την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μαΐου. Θα αναλυθούν όλες οι πτυχές του φρούτου. Από την καλλιέργεια, τη λίπανση και τη φυτοπροτασία, μέχρι την μεταποίηση, την εμπορία, τις εξαγωγές αλλά και το μέλλον της ροδακινοπαραγωγής. Χαρακτηριστικά αναφέρω μερικούς από τους διακεκριμένους εισηγητές, τους καθηγητές της γεωπονικής σχολής του Α.Π.Θ. κ.κ. Νάνος, Βασιλακάκης, Καραογλανίδης, Κωβαίος, Μολασιώτης.

Είναι μεγάλη μας τιμή να φιλοξενήσουμε τον καθηγητή της γεωπονικής σχολής του πολυτεχνείου της Ανγκόνα και διευθυντή του δενδροκομικού ινστιτούτου της Ρώμης, τον κ. Ντάβιντε Νέρι. Το Δενδροκομικό Ινστιτούτο της Ρώμης θεωρείται από τους ειδικούς ως το κορυφαίο στην Ευρώπη, κυρίως στα πυρηνόκαρπα οπότε σαφώς θα πρόκειται για μια εισήγηση με τεράστιο ενδιαφέρον.

Επίσης, θα έχουμε καλεσμένο από την Τουρκία, εκπρόσωπο των εκεί παραγωγικών φορέων καθώς η γειτονική χώρα έχει μπει πολύ δυνατά στην ροδακινοπαραγωγή οπότε σε επίπεδο ανταλλαγής τεχνογνωσίας αλλά και για να μάθουμε τι κάνει ο ανταγωνισμός, η παρουσία του Τούρκου επιτρέψτε μου, θα ιντριγκάρει τους συμμετέχοντες.

Επίσης θα παραβρεθούν καλεσμένοι από τις αραβικές χώρες, μια διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά για το ελληνικό ροδάκινο, καθώς και ένας ομιλητής από ευρωπαϊκή αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Όπως καταλαβαίνετε τα Συνέδριο θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα κινηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Δεύτερη εκδήλωση στα πλαίσια του Φεστιβάλ, σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, το Σάββατο 28 Μαΐου το πρωί θα γίνουν εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, φυσικά με θέμα το ροδάκινο, την παραγωγή του και την διατροφική του αξία. Τα εργαστήρια θα γίνουν στους φιλόξενους χώρους της βιβλιοθήκης, η οποία όλοι γνωρίζουμε ότι διοργανώνει εκπληκτικές δραστηριότητες για παιδιά.

Και τέλος, Φεστιβάλ Ροδάκινου χωρίς ροδάκινο δεν γίνεται… την Κυριακή 29 Μαΐου στο πάρκο Εληάς, θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη γιορτή γαστρονομίας. Το concept είναι το λεγόμενο pop-up-kitchen δηλαδή θα στηθεί μια ανοιχτή κουζίνα στο πάρκο. Καλεσμένος σεφ θα είναι ο πολύ καταξιωμένος στον χώρο της εστίασης και γνωστός από την τηλεόραση, Άρης Τσανακλίδης, ο οποίος θα δημιουργήσει πρωτότυπες συνταγές με βάση το ροδάκινο και την κομπόστα. Αυτές τις συνταγές σκοπεύουμε να τις προωθήσουμε και στα τοπικά εστιατόρια για να εμπλουτίσουν το μενού τους, δίνοντας επιτέλους και έναν τοπικό χαρακτήρα στα πιάτα που προσφέρουν.

Θα γίνει παράλληλα και διαγωνισμός μαγειρικής, όπου νοικοκυρές της πόλης θα φέρουν τα πιάτα τους με βάση το ροδάκινο και θα διαγωνιστούν για μερικά συμβολικά δώρα. Αν και το ζητούμενο είναι κυρίως να κινητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία, να μαγειρέψει με ροδάκινο να μάθουμε νέες και να θυμηθούμε παλιές συνταγές.

Θα διανεμηθούν φυσικά και κάποιες ποσότητες προϊόντος, το τονίζω συμβολικές, έχουμε ετοιμάσει μια καλαίσθητη συσκευασία με λίγα ροδάκινα μέσα καθώς και κομπόστα. Γιατί στόχος είναι να διαφημίσουμε το ροδάκινο. Γι’ αυτό και ειδικά εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν έχουμε προσκαλέσει και θα φιλοξενήσουμε τηλεοπτικά δίκτυα πανελλήνιας εμβέλειας.

Κλείνοντας, θα πω τα πιο σημαντικά. Το 1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου Βέροιας τελεί υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Ημαθίας και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ο ρόλος του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας είναι εθελοντικά να συντονίσει μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Πέρα από τη στήριξη του Επιμελητηρίου, είναι εντυπωσιακή ανταπόκριση σε επίπεδο οικονομικής στήριξης. Θα αναφέρω τους χορηγούς και παρακαλώ να τους μεταφέρετε στους αναγνώστες και τους ακροατές σας γιατί του ευχαριστούμε όχι μόνο εμείς ως διοργανωτές αλλά θα τους ευχαριστεί και η πόλη μας:
 
YARA λιπάσματα
BAYER φυτοφάρμακα
NOVACERT
TASTY FRUIT
ALEXANDER
ΑΛΜΜΕ
VENUS
VITRO
ANALYSIS
ΕΥΡΩΦΑΡΜ
GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
BIKAS
ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


πηγή: http://www.alli-apopsi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου