Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Καλά νέα από το Χονγκ Κονγκ για τους αφρικανικούς ελέφαντες!

 
30.000 ελέφαντες σκοτώνονται κάθε χρόνο στην
Αφρική για τους χαυλιόδοντές τους.
© Martin Harvey/ WWF
H κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ χτες ανακοίνωσε ότι εξετάζει τη σταδιακή κατάργηση του εγχώριου εμπορίου ελεφαντόδοντου.
 
Κάθε χρόνο περίπου 30.000 ελέφαντες σκοτώνονται στην Αφρική. Η ζήτηση για τα προϊόντα ελεφαντόδοντου προέρχεται κυρίως από την Ασία, με το Χονγκ Κονγκ να αποτελεί βασικό κόμβο του εμπορίου, ως σημείο διέλευσης αλλά και λιανικής πώλησης. Μια περσινή έκθεση του WWF αποκάλυψε ότι στο Χονγκ Κονγκ πωλούνται περισσότερα αντικείμενα ελεφαντόδοντου από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο.
 
Η εισαγωγή και πώληση αφρικανικού ελεφαντόδοντου
απαγορεύεται στο Χονγκ Κονγκ, όμως το εμπόριο εγχώριου
ελεφαντόδοντου επιτρέπεται ακόμα. Ως αποτέλεσμα, το
αφρικανικό ελεφαντόδοντο "βαφτίζεται" ασιατικό και
πωλείται ελεύθερα στην αγορά. © Mauri Rautkari/ WWF
Όπως και στην Ταϊλάνδη, έτσι και στο Χονγκ Κονγκ, η τοπική αγορά εγχώριου ελεφαντόδοντου χρησιμοποιείται ως μέσο "ξεπλύματος" τεράστιων ποσοτήτων αφρικανικού ελεφαντόδοντου, που ενώ τυπικά απαγορεύεται, πρακτικά δεν ελέγχεται.
 
Έλεγχος DNA του ελεφαντόδοντου στην Ταϊλάνδη.
Στόχος είναι να εξακριβωθεί η προέλευση του ελεφαντόδοντου
και να διωχθούν έμποροι αφρικανικού ελεφαντόδοντου.
© WWF / James Morgan
"Η απόφαση της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς το τέλος του εμπορίου ελεφαντόδοντου του Χονγκ Κονγκ και ένα σημαντικό ορόσημο για την προστασία του αφρικανικού ελέφαντα», δήλωσε ο Gavin Edwards, εκπρόσωπος του WWF Χονγκ Κονγκ.

Πέρυσι, το WWF Χονγκ Κονγκ, μαζί με άλλες τοπικές οργανώσεις, ξεκίνησαν μεγάλη εκστρατεία για τον τερματισμό του εμπορίου ελεφαντόδοντου. Μόλις προχτές, το WWF παρέδωσε ψήφισμα από 66.000 πολίτες του Χονγκ Κονγκ υπέρ της απαγόρευσης του εμπορίου ελεφαντόδοντου. 
 
Παράνομα σουβενίρ ελεφαντόδοντου © WWF / Folke Wulf
Η απόφαση ακολουθεί την ανακοίνωση του Προέδρου της Κίνας Xi Jinping και του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τον Σεπτέμβριο του 2015 ότι θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμός της αγοράς ελεφαντόδοντου στις χώρες τους. Το ζήτημα απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που μόλις προχτές κατέθεσε προτάσεις για το ζήτημα, καλώντας μεταξύ άλλων το Χονγκ Κονγκ να δημοσιοποιήσει πληροφορίες σχετικά με τους ελέγχους και τις ασφαλιστικές δικλείδες της εγχώριας αγοράς ελεφαντόδοντου.


πηγή: http://www.wwf.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου