Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Λονδίνο. Πρωτοβουλία για μια «πόλη των καρπών»

 
fruit city
 
Μεταφράζουμε από την σελίδα της πρωτοβουλίας:

H «Fruit City», η «Πόλη των καρπών», είναι ένας χάρτης που εμπλουτίζεται συνεχώς, ένα δίκτυο που όλο μεγαλώνει και το οποίο περιλαμβάνει όλα τα καρποφόρα δέντρα που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, στην πόλη του Λονδίνου. Εντοπίζονται και χαρτογραφούνται από τα μέλη του δικτύου Fruit City και κάθε πολίτη που επιθυμεί να συμμετέχει.

Το μεγαλύτερο μέρος των φρούτων που αγοράζουμε στην πόλη έρχεται από μακρινούς τόπους όπως η Ισπανία, η Βραζιλία και η Χιλή, ενώ την ίδια στιγμή, κυριολεκτικά τόνοι φρούτων μεγαλώνουν μέσα στην πόλη μας. Ακόμη και σε μια τσιμεντένια μητρόπολη, η φύση είναι παντού γύρω μας.

Δεν μας πιστεύετε; Κοιτάξτε το χάρτη. Που μένετε; Θα δείτε βατομουριές, μουριές, μηλιές, αχλαδιές, δαμασκηνιές, συκιές, φραουλιές, ακόμη και κάποια κρυμμένα ακτινίδια.

Δεν λέμε ότι ο κάθε Λονδρέζος μπορεί να προμηθευτεί από τους δρόμους της πόλης, τα φρούτα που χρειάζεται για όλο το χρόνο, αλλά είναι γεγονός πως ένα μεγάλο μέρος από τους καρπούς των δέντρων που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, πάει χαμένο γιατί κανείς δεν τα μαζεύει.

Όμως, μήπως είναι εφικτό να πάρουμε τα μέγιστα από την πόλη μας; Κοινοτικοί οπωρώνες ξεφυτρώνουν σε όλη την πόλη. Δεν θα θέλατε έναν στο πάρκο σας; Γιατί να αγοράσουμε ένα φορτηγό με μήλα από την Ολλανδία όταν καρποφορούν στη γειτονιά μας;

Η «Φρουτόπολη» δεν είναι μόνο ένας χάρτης καταγραφής των δέντρων, αλλά μια πρωτοβουλία για να ξυπνήσει τους ανθρώπους σε ότι αφορά τη φύση που βρίσκεται στο κατώφλι τους. Για να επανενώσει τους πολίτες με την άγρια φύση ​​και την αφθονία γύρω τους και να γεμίσει τις γειτονιές με κοινοτικούς οπωρώνες.

Στον ιστότοπό μας θα βρείτε επίσης μια εκτενή λίστα με εκπληκτικές πρωτοβουλίες και προγράμματα που συμβαίνουν τώρα καθώς και συνταγές και χρήσεις των φρούτων που ίσως ποτέ δεν είχατε σκεφτεί. Τι θα λέγατε για κρασί από τις κερασιές του Camden;
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου