Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015

Αθήνα. Διεθνής ημέρα διαρκούς καλλιέργειας (Περμακουλτούρας) και γέλιου στον Αστικό Αγρό Χαλανδρίου

 
 
Διεθνής ημέρα διαρκούς καλλιέργειας στον Αστικό Αγρό Χαλανδρίου με ελεύθερη είσοδο Κυριακή 3 Μαΐου, από τις 11πμ και μέχρι τη δύση του ηλίου.
 
Την Κυριακή 3 Μαΐου, από τις 11π.μ. και μέχρι τη δύση του ηλίου, ο Αστικός Αγρός Χαλανδρίου μας καλεί στη γιορτή της Διεθνούς Ημέρας Διαρκούς Καλλιέργειας (Περμακουλτούρας) και του Γέλιου!

Η φετινή Διεθνής Ημέρα Διαρκούς Καλλιέργειας είναι αφιερωμένη στο έδαφος, μια που το 2015 ορίστηκε ως Έτος Εδάφους από τον ΟΗΕ.

Η γιορτή αυτή συνδιοργανώνεται από τον Αστικό Αγρό Χαλανδρίου και το Kανγκουρό, μαζί με το Κλάμπ Γέλιου «ΧοΧο-ΧιΧι Γελάμε με τη Ζωή» και θα περιλαμβάνει ομιλίες για το έδαφος, την κομποστοποίηση, την αστική καλλιέργεια και το κίνημα μετάβασης, την ελευθερία των σπόρων, την κατασκευή μίας μικρής λιμνούλας και ενός κυκλικού παρτεριού.

Στο χώρο του Αγρού θα φιλοξενείται ανταλλακτικό παζάρι, κάποια προϊόντα του αγρού, και άλλα καλούδια-εκπλήξεις, και θα γίνεται προπώληση του πρώτου πρακτικού οδηγού περμακουλτούρας που πρόκειται σύντομα να βγεί στην ελληνική γλώσσα.

Εισηγητές: Μάριος Δεσύλλας, Σταμάτης Καβασίλης, Χρυσάνθη Λύτρα, Τίνα Λυμπέρη, Ελενα Γκώγκου, Πέτρος Αντωνιάδης, και άλλοι. Η Ζωή Κοκκίνη θα αναλάβει να μας κάνει να γελάσουμε με την καρδιά μας με τη Γιόγκα του Γέλιου.

Ευελπιστούμε μέσα στην ημέρα να γίνει μία πρώτη συνάντηση όλων ημών που θα θέλαμε να δημιουργηθεί ένας Ελληνικός Σύλλογος Περμακουλτούρας.
 
 
Φέρτε:

-κάτι για να καθίσετε
-πόσιμο νερό και ό,τι άλλο θέλετε να πιείτε (δεν υπάρχει περίπτερο στον αγρό)
-φαγητό για να μοιραστούμε το μεσημέρι (φυσικά θα κάνουμε και πικ-νικ!)
-τα μουσικά σας όργανα
-ρούχα σε καλή κατάσταση που δεν φοράτε πια και γεμίζουν άδικα τις ντουλάπες σας
-την καλή σας διάθεση.

Η είσοδος στη γιορτή είναι ελεύθερη.

Η κάθε προσφορά, είναι, φυσικά, ευπρόσδεκτη (στο χώρο του αγρού θα υπάρχουν κουτιά οικονομικής ενίσχυσης τόσο για τα έξοδα του αγρού όσο και για τα έξοδα των ομιλητών που θα έρχονται από μακριά).

Σας περιμένουμε με χαρά!
 
 
 

Στην Πελοπόννησο τα πρώτα πιλοτικά κτηνοτροφικά πάρκα

 
Στην Πελοπόννησο τα πρώτα πιλοτικά κτηνοτροφικά πάρκαΣτην Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα στην Κυπαρισσία, στην Ερμιονίδα και στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας, διαφαίνεται πως θα δημιουργηθούν τα πρώτα πιλοτικά κτηνοτροφικά πάρκα, από νέους αγρότες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα στην κτηνοτροφία με πιστοποιημένα προϊόντα ποιότητας.

Ως κτηνοτροφικό πάρκο ορίζεται μία περιοχή ευκόλως προσβάσιμη από τους κτηνοτρόφους, στην οποία θα εγκατασταθούν αιγοπροβατοστάσια με όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως για παράδειγμα δεξαμενές πρόψυξης γάλακτος, αποθήκες ζωοτροφών και τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους, κατοικία για τους κτηνοτρόφους, ακόμα και γραφείο για τον γεωπόνο και τον κτηνίατρο που θα παρακολουθούν το ζωικό κεφάλαιο.
 
Όλα ξεκίνησαν στη Λακωνία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, όταν οι τοπικές αρχές- ο τότε νομάρχης Κώστας Φούρκας, η μετέπειτα αντιπεριφερειάρχης Ντία Τζανετέα και ο δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης- έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αναδιάταξη της αγροτικής και δη της κτηνοτροφικής παραγωγής.
 
Όπως αναφέρει σε δημοσιογράφους ο πρώην πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας Γιώργος Ζέρβας, ο οποίος ασχολείται συστηματικά για το θέμα, παρά τη διάθεση που εκδηλώθηκε και το γεγονός ότι υπάρχει μια μεγάλη έκταση στον δήμο Ευρώτα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο δισταγμός των κτηνοτρόφων, αλλά και η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου, αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για την ευόδωση του εγχειρήματος.
 
Σήμερα το ενδιαφέρον στη Σπάρτη έχει ατονήσει, σε αντίθεση με την Κυπαρισσία Μεσσηνίας, την Ερμιονίδα Αργολίδας και τον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας, όπου διαπιστώνεται έντονη επιθυμία από ιδιώτες κτηνοτρόφους, να ενταχθούν σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μονάδων τους με τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων.
 
Ο κ. Ζέρβας αφού επισήμανε ότι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο προετοιμάζεται, από την πλευρά του, για το νομοθετικό πλαίσιο και τις λεπτομέρειες λειτουργίας των κτηνοτροφικών πάρκων που πρόκειται να υλοποιηθούν, γνωστοποίησε ότι ήδη στη Μεσσηνία και στην Κορινθία έχουν εντοπισθεί πιθανές τοποθεσίες για τη δημιουργία τους.
 
Στην Ερμιονίδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη περίπου σαράντα κτηνοτρόφων και μια ομάδα εξ αυτών αποφάσισαν να συνεργαστούν και ενταχθούν σε πρόγραμμα για τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου.
 
Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης στον δήμο Ερμιονίδας, Γιάννης Δημαράκης, που στο πλαίσιο ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα στην περιοχή λειτουργεί συντονιστικά και υποβοηθητικά στους κτηνοτρόφους, ανέφερε ότι όλα βρίσκονται ακόμη σε πρωταρχικό στάδιο. «Ο δήμος μας» τόνισε ο κ. Δημαράκης «είναι αγροτικός και τουριστικός και στόχος μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, για να μείνουν οι νέοι στον τόπο μας.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δήμος μας εργάζεται προκειμένου να βοηθήσει με τους γεωτεχνικούς που διαθέτουμε και το στελεχιακό μας δυναμικό, νέους κτηνοτρόφους να δημιουργήσουν κτηνοτροφικά πάρκα, κατά την έννοια και τον ορισμό που δίνει ο καθηγητής κ. Ζέρβας και προς αυτό θα εργαστούμε κι ευελπιστούμε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνδράμει».
 
Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει την ανάπτυξη κτηνοτροφικών πάρκων και μάλιστα, η αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης & Υποδομών Ντίνα Νικολάκου σημειώνει ότι «τη νέα προγραμματική περίοδο, όπως έχει ανακοινώσει ο περιφερειάρχης, τίθεται σε προτεραιότητα η αγροτική μας οικονομία. Μέσα σε αυτό μεγάλο μερίδιο ανάπτυξης, έχει η κτηνοτροφία. Ήδη, έχουμε παρουσιάσει το κτηνοτροφικό μας πρόγραμμα, το οποίο έγινε σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο κι αυτή την στιγμή εξελίσσεται κι ωριμάζει το σχέδιο για τη δημιουργία πιλοτικών κτηνοτροφικών πάρκων».
 
Η αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι στόχος δεν είναι να εξαφανιστεί η παραδοσιακή κτηνοτροφία. «Το πρόγραμμα» διευκρίνισε «στοχεύει στη διατήρηση - με εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους - από τη μια πλευρά της παράδοσης με τις μικρές οικογενειακές κτηνοτροφικές μονάδες, κι απ' την άλλη στη δημιουργία καινοτόμων κτηνοτροφικών πάρκων», προσθέτοντας ότι «και στις δύο περιπτώσεις σκοπός είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας κτηνοτροφικών προϊόντων με ισχυρό brand name, τα οποία τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά θα έχουν σαφώς υψηλή προστιθέμενη αξία».
 
Από την πλευρά του, ο πρώην πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Γιώργος Ζέρβας, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η ιδέα των κτηνοτροφικών πάρκων θα υλοποιηθεί, στο πλαίσιο του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2015-2020.
 
Παράλληλα, σημειώνει ότι θα μπορούσε αρχικά η λειτουργία τους να είναι σε «πιλοτική» βάση προκειμένου να διαπιστωθούν στην πράξη πλεονεκτήματα και αδυναμίες της, πριν γενικευτεί η εφαρμογή τους.


πηγή: http://www.paseges.gr/

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ. Απομακρύνονται οι λύκοι και οι αρκούδες από το Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης

 
 
Έπειτα από αγώνα αρκετών ετών οι προσπάθειες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και της κοινωνίας των πολιτών που με 30.000 υπογραφές απαίτησε την απομάκρυνση των λύκων και των αρκούδων από το Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης, δικαιώθηκαν!
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με απόφασή του στη συνεδρίαση της Παρασκευής 24 Απριλίου έκανε δεκτή την εισήγηση του Αντιδήμαρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας για τη μετατροπή του Ζωολογικού Κήπου σε πάρκο με οικόσιτα ζώα και τη μεταφορά των δύο λύκων και των δύο αρκούδων στα πρότυπα Καταφύγια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στις Αγραπιδιές και το Νυμφαίο, αντίστοιχα.
 
Τα τέσσερα άγρια ζώα έπειτα από αρκετά χρόνια αιχμαλωσίας στο Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης θα μετακομίσουν στα Καταφύγια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ όπου και θα ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους σε χώρο που αποτελεί φυσικό βιότοπο λύκων και αρκούδων.
 
Η μεταφορά των ζώων θα γίνει σε συνεργασία με την Κτηνιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 5 Ιουνίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
 
Ήδη από το 2011 ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε συνεργασία με τις οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Δράση για την Άγρια Ζωή, Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καθώς και την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ είχαν καταδείξει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα ζώα του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, η τριετής έρευνα για τους ζωολογικούς κήπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διενήργησε το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανώσεων για την Εξάλειψη της Αιχμαλωσίας των Άγριων Ζώων (ENDCAP) σε συνεργασία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, ο οποίος υλοποίησε την έρευνα στην Ελλάδα, απέδειξε ότι ζωολογικοί κήποι στη χώρα μας όπως και σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης αποτυγχάνουν να διασφαλίσουν ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα άγρια ζώα που φιλοξενούν.
 
Η απομάκρυνση των άγριων ζώων από το Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης αποτελεί μία ακόμη σημαντική νίκη της κοινωνίας των πολιτών που υποστήριξε μαζικά το αίτημα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ συνυπογράφοντας το σχετικό αίτημα.
 
Με την πεποίθηση ότι τα άγρια ζώα ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον και όχι σε ανθρώπινες εγκαταστάσεις, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ εργάζεται εντατικά για Ελλάδα με ελεύθερα ζώα και αληθινή άγρια ζωή.


πηγή: http://www.arcturos.gr/
 

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. 4ος κύκλος συναντήσεων Εργαστηρίου «Παίζω και Πετώ»

 
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Αγγελος Ευαγγελίδης
 
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: περισσότερα από 60 είδη πουλιών απειλούνται σήμερα στην Ελλάδα με εξαφάνιση. Στις συναντήσεις του Μαΐου, στο πλαίσιο του 4ου κύκλου συναντήσεων του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Παίζω και Πετώ» στο Πάρκο Τρίτση, τον λόγο παίρνουν 4 από αυτά για τα οποία η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πραγματοποιεί δράσεις προστασίας τους. Μέσα από τα εργαστήρια, θα γνωρίσουμε τις συνήθειές τους, αλλά και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 12 ετών που θέλουν να μυηθούν στον υπέροχο κόσμο των πουλιών και υλοποιείται στο χώρο «Παλιό Οινοποιείο», στο Πάρκο «Α.Τρίτσης».
 
 
4ος κύκλος συναντήσεων: «Απειλούμενα είδη
 
Μαυροπετρίτης, το γεράκι του Αιγαίου
03/05, 11:30-12:45
 
Η Ελλάδα είναι η πιο σημαντική χώρα για την επιβίωση ενός ταξιδιάρικου γερακιού, του Μαυροπετρίτη. Εδώ και πολλά, πολλά χρόνια ο Μαυροπετρίτης ξεκινάει κάθε άνοιξη από την ανατολική Αφρική για να έρθει στη χώρα μας και να φωλιάσει. Τι έχει αλλάξει ωστόσο και ο Μαυροπετρίτης δυσκολεύεται πια να επιβιώσει;
 
Μια χήνα τόση δα, μια Νανόχηνα
10/05, 11:30-12:45
 
Μια χήνα τόση δα, η Νανόχηνα είναι η σπανιότερη χήνα της Ευρώπης. Τις τελευταίες δεκαετίες ο πληθυσμός έχει μειωθεί δραματικά και στη βόρεια Ελλάδα πια περνούν τον χειμώνα τους λιγότερες από 70 Νανόχηνες. Τι να τους συνέβη άραγε;
 
Κιρκινέζι, το γεράκι των αγρών
17/05, 11:00-14:00
 
Στα σιταροχώραφα της Θεσσαλίας ένα γεράκι τριγυρνά και για έντομα ψάχνει. Όμως, σε κάποια χωριά, τα τελευταία χρόνια, δεν εμφανίζονται πια Κιρκινέζια. Κάτι απειλεί αυτά τα πανέμορφα γεράκια…
 
Ήταν ένα μικρό Τρυγόνι
24/05, 11:30-12:45
 
Εκατομμύρια Τρυγόνια έρχονται από την Αφρική στην Ευρώπη κάθε άνοιξη. Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι οι λαθροθήρες που στήνουν τα παράνομα πόστα τους και τα περιμένουν. Κουρασμένα από το μακρύ τους ταξίδι είναι εύκολα θύματα. Έτσι ο αριθμός των Τρυγονιών όλο και μειώνεται. Πως μπορούν να σωθούν τελικά τα Τρυγόνια;
 
 
Για τη συμμετοχή στα εργαστήρια είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 210-2316977 (Δευτ.-Παρ., 09:00-14:00) και στο park@ornithologiki.gr.
 
 
 

Ατικό περιβάλλον - Ύδρα. Συνθήματα και γκράφιτι στους τοίχους του νησιού μας!


Συνθήματα και γκράφιτι στους τοίχους του νησιού μας!
 
Με σύνθημα τους στίχους από το τραγούδι του Μάνου Χατζηδάκι αλλά και με γνωστό σύμβολο, βεβήλωσαν άγνωστοι αυτές τις μέρες τον τοίχο στο εκκλησάκι του Άη Γιώργη δίπλα στην παλιά Heaven και τον τοίχο του αρχοντικού του Παύλου Κουντουριώτη στην Ύδρα. 
 
 
Και τα δυο αυτά σημεία βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους. Το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο θορύβησε τους κατοίκους του νησιού μας. Όπως είναι φυσικό το γκράφιτι στους τοίχους δεν μπορεί να σβηστεί εύκολα ειδικά στην πετρόκτιστη οικία του Κουντουριώτη.
Η αντίδραση αυτή της βεβήλωσης των χώρων, φέρνει κατά νου τη συνεχή επαγρύπνηση που πρέπει να υπάρχει και την αυστηρότητα προς κάθε ανάλογη απαράδεκτη ενέργεια!
 
 
 
 

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015

Καρδίτσα. Ο σχολικός κήπος είναι εφόδιο για τους μαθητές


LAXANOKIPOS-2
 
Με στόχο οι μαθητές του Δήμου Σοφάδων, μέσα από τη βιωματική εκπαίδευση να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να μάθουν τα μυστικά της σποράς και τη φροντίδα του κήπου και να γνωρίσουν τα ελληνικά βότανα και λαχανικά, ο Δήμος Σοφάδων σε συνεργασία με τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης, εκπονεί δράσεις για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα ανάπτυξης χλωρίδας.

Στο παραπάνω πλαίσιο ο Δήμος Σοφάδων παραχώρησε τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διαμόρφωση στον προαύλιο χώρο των σχολείων, κήπου σε παρτέρια, που μπορεί να αξιοποιηθεί ως λαχανόκηπος ή βοτανόκηπος.

Το πρωί της Τρίτης, ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Αγγελόπουλος επισκέφθηκε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων, όπου η κάθε τάξη έχει δημιουργήσει και φροντίζει καθόλη τη διάρκεια του χρόνου το δικό της παρτέρι.

Ο κ. Αγγελόπουλος συζήτησε για το πρόγραμμα με την Διευθύντρια του Σχολείου κ. Χαρά Παπαδήμου, υπογραμμίζοντας τους στόχους του προγράμματος.

Σε δήλωσή του σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Απώτερος σκοπός των δράσεων είναι η κατάκτηση εννοιών όπως η αειφορία και η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης. Κοινή πεποίθηση μας είναι ότι η προστασία της φύσης δεν είναι θέμα μόνο γνώσης, είναι ζωή. Ο σχολικός κήπος είναι εφόδιο για τους μαθητές ώστε μελλοντικά να αξιοποιούν τη φύση χωρίς να τη στερούν από τις επόμενες γενιές.»
 
 
 

Ανακαλύφθηκε βάτραχος που είναι ίδιος ο Kermit

 
Εντοπίστηκε βάτραχος που είναι ίδιος ο Kermit (1)
 
Σίγουρα θα θυμάστε το Muppet Show και έναν από τους πιο διάσημους χαρακτήρες που πρωταγωνιστούσαν σε αυτό, τον Kermit τον Βάτραχο…
 
Απ’ ότι φαίνεται, ο συγκεκριμένος βάτραχος υπάρχει και στην πραγματικότητα αφού πρόσφατα ανακαλύφθηκε στο βουνό Ταλαμάνκα της Κόστα Ρίκα. Το νέο αυτό είδος βατράχου ονομάστηκε «Hyalinobatrachium dianae» και το χαρακτηριστικό που τον κάνει να ξεχωρίζει, πέρα από την εκπληκτική ομοιότητα με τον Kermit, είναι το διάφανο δέρμα του, μέσα από το οποίο διακρίνονται όλα τα εσωτερικά του όργανα. 
 
 
 
 
 

ΗΠΑ. Το bag-in-box παίρνει υπόσταση

 
 
Το έτος 2015, το bag-in-box γιορτάζει τα πενήντα χρόνια ύπαρξης. Με εντυπωσιακή επιτυχία σε ορισμένες αγορές, αυτή η αυστραλιανή εφεύρεση έχει παλέψει για να επιβληθεί. 
 
Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης η κατανάλωση έχει μετατοπισθεί στα ΒΙΒ και στα Pet, ενώ στους εμφιαλωμένους οίνους παρατηρήθηκε κάμψη πωλήσεων. Για τους λόγους αυτούς η ΚΕΟΣΟΕ επιμένει ότι υπό όρους οι συσκευασίες των bag in box, ειδικά των 3 lt, πρέπει να επιτραπούν για την συσκευασία των οίνων ΠΟΠ χωρίς παραδοσιακές ενδείξεις ( Κτήμα.Reserve κτλ )
Οι Ηνωμένες Πολιτείες άργησαν να αναγνωρίσουν την εύλογη αξία του ΒΙΒ. Όμως, δεδομένων των τελευταίων στοιχείων και της αυξανόμενης συμμετοχής εμπορικών σημάτων, το κλίμα ανατρέπεται.
 
Από το 2009, τα BIB είδαν τα μερίδια αγοράς τους να διπλασιάζονται στο εξωτερικό και να αντιπροσωπεύουν πλέον το 17,5% των ποσοτήτων που πωλούνται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Nielsen. Και η πρόοδος τους δεν πρόκειται να σταματήσει. Πράγματι, η Euromonitor International προβλέπει αύξηση κατά 30% σε όγκο μέχρι το 2019. Το περιθώριο ανάπτυξης είναι σημαντικό, διότι, σύμφωνα με τη Nielsen, μόνο το 5% των αμερικανών καταναλωτών κρασιού αγοράζουν bag-in-box. Παρόν στην αγορά των ΗΠΑ από τη δεκαετία του '80, το ΒΙΒ διαδόθηκε από τα εμπορικά σήματα λαϊκής κατανάλωσης, όπως το Franzia και απέκτησε κακής ποιότητας φήμη που συνδεόταν με τις γιορτές των φοιτητών. Χρειάστηκε να περάσουν δύο νέες γενιές – «Generation X» και «Millennials» - οι οποίες ήταν πιο πρόθυμες για ανακαλύψεις και με λιγότερα στερεότυπα, ώστε το BIB μπει στο μυαλό του καταναλωτή.
 
 
Η πρακτικότητα και η καλή σχέση ποιότητας τιμής εκτιμώνται
 
«Στα μάτια των νεαρών καταναλωτών, η συσκευασία δεν είναι το προϊόν», αναφέρει ο Paul Tincknell, αρμόδιος της Tincknell & Tincknell, η οποία ειδικεύεται σε εναλλακτικές συσκευασίες και συνεργάστηκε στη δημιουργία του Black Box, εταιρεία που είναι ηγέτης στις πωλήσεις αμερικανικών οίνων σε BIB. "Στον κόσμο της νεολαίας, η οποία χαρακτηρίζεται από κινητικότητα και ταχύτητα, ευκολία είναι μια αναγκαιότητα. Οι νέοι δεν θα διστάσουν να αγοράσουν ένα ΒΙΒ για την Παρασκευή το βράδυ στο πάρτι - υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τον φελλό της σαμπάνιας τον διατηρούν για ειδικές περιπτώσεις - και αισθάνονται ότι το ΒΙΒ προσφέρει καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής σε σύγκριση με άλλες συσκευασίες. Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι για την αγορά, των ΒΙΒ. "Πράγματι, το εύρος της τιμής ενός συμβατικού ΒΙΒ τριών λίτρων είναι μεταξύ $ 15 και $ 25. "Αυτό το εύρος μεταφράζεται σε μια τιμή των $ 3,75 έως $ 6,25 ανά φιάλη και είναι ανταγωνιστική, αλλά όχι εντυπωσιακή". Ο Paul Tincknell ήταν απογοητευμένος από την ποιότητα των κρασιών που συσκευάζονταν σε BIB "Όταν δουλεύαμε το 2002 για το λανσάρισμα της Black Box με τιμές στον καταναλωτή των 25 δολαρίων, το Chardonnay της Napa Valley που περιείχε ήταν στο ίδιο επίπεδο ποιότητας με ένα μπουκάλι αξίας 60 $. Στη συνέχεια είχαμε την ελπίδα ότι η συσκευασία των τριών λίτρων του BIB θα υιοθετηθεί ευρέως από τις premium και super premium μάρκες στην αγορά περίπου μεταξύ $ 40-60, αυτό όμως δεν συνέβη".
 
 
Τιμή κάτω των $ 35
 
Τη γνώμη αυτή έχει και ο Gerald Stinner, συνιδρυτής της Home Cubi, νέας εταιρείας (2014), με έδρα τη Νέα Υόρκη που ειδικεύεται στα γαλλικά BIB. "Η προσφορά μας, που περιλαμβάνει 5 κωδικούς, είναι γύρω στα 30 δολάρια για ΒΙΒ τριών λίτρων, ή 7,50 δολάρια ανά φιάλη. Στις ΗΠΑ, υπάρχει πρόβλημα να βρεθεί ένα ποιοτικό κρασί σε αυτή την τιμή. Ορισμένες μάρκες πωλούν πάνω από $ 40 - το Château Tassin προτείνει ξύλινη συσκευασία - αλλά πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να παραμείνει η τιμή κάτω από $ 35. Βεβαίως υπάρχει το κόστος των μεταφορών και των φόρων. Στο μέτρο που αυτά διαφέρουν ανάλογα με την διανομή, είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα εθνικό επίπεδο τιμών καταναλωτή. Παρ 'όλα αυτά, το θέμα της μεταφοράς επίσης συμμετέχει με θετικό τρόπο: «οι Αμερικανοί καταναλωτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την προστασία του περιβάλλοντος και είναι ευαίσθητοι σε προβλήματα ρύπανσης. Το περιβαλλοντικό επιχείρημα των BIB αποκτά έτσι μεγαλύτερη σημασία στα κίνητρα αγοράς», σημειώνει περαιτέρω ο Gerald Stinner.
 
 
Tα 3 λίτρα προτιμώμενη συσκευασία
 
Από την άποψη του όγκου, αν και τα ΒΙΒ 5 λίτρων κυριαρχούν ελαφρώς (48%) στην αγορά των ΗΠΑ, υποφέρουν όμως από την κακή φήμη ποιότητας που εμποδίζει την ανάπτυξή τους. Αντιστρόφως, η μορφή των 3 λίτρων (40%) φαίνεται να προσφέρει καλύτερη σχέση ποιότητας αξίας. Θέματα πρακτικότητας επίσης προκύπτουν: «οι αστικοί πελάτες μας δεν είναι ικανοποιημένοι στον τομέα της μεταφοράς ΒΙΒ των 5 ή 10 λίτρων», λέει ο Gerald Stinner, ο οποίος δεν αποκλείει άλλους όγκους στην αγορά εκτός πόλεων όπου οι καταναλωτές μετακινούνται με το αυτοκίνητο. Η μορφή επίσης των 1,5 λίτρων αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της αγοράς BIB. "Μπορεί αυτή η συσκευασία να αυξηθεί", δήλωσε ο Paul Tincknell. «Η εταιρεία Delicato το εξετάζει αυτή τη στιγμή με το σήμα της επιτυχημένης Bota box. Οι μόνες άλλες μορφές που θα μπορούσε να λειτουργήσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες – είναι των 2 λίτρων και 2.5 λίτρων που δυστυχώς δεν επιτρέπεται από τους κανονισμούς των ΗΠΑ".
 
Το εστιατόριο δεν είναι ακόμη έτοιμη να υποδεχτεί τα BIB
 
Όσο για τα σημεία πώλησης, σε εθνικό επίπεδο, το ΒΙΒ πωλείται κυρίως σε σούπερ μάρκετ και υπεραγορές με εμπορικά σήματα όπως η WalMart, Safeway, Kroger και Price Costco. Στη Νέα Υόρκη, όπου η πώληση του κρασιού σε σούπερ μάρκετ είναι απαγορευμένη, είναι οι καβίστες, οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες πωλήσεων.
 
Σε αντίθεση με ό, τι θα περίμενε κανείς, τα εστιατόρια δεν είναι – ακόμα έτοιμα να υιοθετήσουν αυτό το είδος της συσκευασίας. «Αν και έστω ένα wine bar στη Νέα Υόρκη στο παρελθόν υιοθέτησε το ΒΙΒ, ήξερα ότι τα εστιατόρια ήταν απρόθυμα απέναντι στο bag-in-box», λέει ο Gerald Stinner. «Αισθάνονται ότι αυτή η συσκευασία επηρεάζει την εικόνα τους, ακόμη και αν η ποιότητα του κρασιού που προσφέρεται είναι πολύ καλή.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, από φέτος, προσφέρουμε επίσης φιάλες από τους δικούς μας προμηθευτές, κάτι το οποίο μας επέτρεψε να τοποθετηθούμε σε πολλά εστιατόρια.
" Παρ 'όλα αυτά, η αύξηση των πωλήσεων εμφιαλωμένων κρασιών στο σύστημα CHR - ένα φαινόμενο πολύ της μόδας - θα μπορούσε να συμβάλλει γενικά στη βελτίωση της εικόνας του BIB»
 
 
Πελατεία που διευρύνεται
 
Κατά πάσα πιθανότητα, αυτές οι κατηγορίες επηρεάζουν περισσότερο ή λιγότερο τους πελάτες. «Ειδικά οι καταναλωτές ηλικίας 21-45 είναι αυτοί που αγοράζουν bag-in-box», παρατηρεί ο Paul Tincknell. "Ωστόσο, η αποδοχή αυτού του είδους των συσκευασιών τώρα θα επεκταθεί και θα επηρεάσει και άλλα τμήματα του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των Baby Boomers και των παλαιότερων γενεών που αρχίζουν να αγοράζουν τα εθνικά σήματα με περισσότερη κανονικότητα".
 
Από την πλευρά του, ο Gerald Stinner που λειτουργεί στο μικρόκοσμο της Νέας Υόρκης με τις κοινωνικές διαφορές παρατήρησε: «Τα προϊόντα μας πωλούνται πολύ καλά σε ορισμένες περιοχές, αλλά όχι σε άλλες. Καρδιά των στόχων μας οι ηλικίες 21 έως 35 ετών. Πρόκειται κυρίως για νέους επαγγελματίες. Έτσι, είμαστε παρόντες σε ορισμένες γειτονιές του Brooclyn και στο Greenwich Village. Ωστόσο, έχουμε μεγάλη δυσκολία στην διατήρηση στο Upper East Side και στο Upper West Side, όπου κατοικεί η ανώτερη μεσαία τάξη, συντηρητικοί, με παλαιές περιουσίες λίγο ανοιχτοί σε νεωτερισμούς».


Υπολειμματικά σάκχαρα και φρουτώδης γεύση
 
Πρέπει να πούμε ότι το προφίλ των οίνων ακόμη στα συσκευασμένα bag-in-box, είναι για μεγάλους πληθυσμούς.

Η προσφορά των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται από τα ήπια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, κυρίως μαλακά και εύκολα κρασιά προς πόσιν χωρίς ιδιαίτερο χαρακτήρα. "Η γευστική προτίμηση των Αμερικανών κλίνει υπέρ των ποτών με σάκχαρα, γεγονός που δεν αποτελεί κοινό μυστικό», λέει ο Paul Tincknell. "Τα γλυκά κόκκινα κρασιά και τα μοσχάτα φιγουράρουν μεταξύ των πρώτων σε πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμη και οι υποτιθέμενοι ξηροί οίνοι όπως το Kendall Jackson Vintners Reserve Chardonnay, έχουν αξιοσημείωτα υπολειμματικά σάκχαρα στο στόμα.

Παρ 'όλα αυτά, o φρουτώδης χαρακτήρας είναι πιο σημαντικός από τα σάκχαρα.

Τα προϊόντα που πωλούν καλύτερα - συμπεριλαμβανομένων των Black Box και Bota Box είναι τεχνικά ξηρά, αλλά προσφέρουν φρουτώδη χαρακτήρα, λίγες τανίνες και χαμηλή οξύτητα, χαρακτηριστικά τα οποία είναι κατάλληλα για τον άτυπο καταναλωτή".



πηγή: http://www.keosoe.gr/
 

Έρχεται μεγάλη γιορτή «Άρτου και Ζύμης» στη Βέροια


Χορηγός η βολιώτικη αλευροβιομηχανία  
«Μύλοι Λούλη»

Η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, ο Σύλλογος Αρτοποιών Βέροιας και ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας συνδιοργανώνουν το τριήμερο 13, 14 και 15 Μαΐου 2015, γιορτή «Άρτου και Ζύμης». 
 
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον χώρο της πλατείας Δημαρχείου της Βέροιας, με την βοήθεια των «Μύλων Λούλη» και άλλων τοπικών και μη χορηγών τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο της γιορτής «Άρτου και Ζύμης» θα υπάρξουν παράλληλες εκδηλώσεις. Για την προετοιμασία της διοργάνωσης υπήρξε την Τρίτη 28 Απριλίου σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αρτοποιών Βέροιας κ. Κόγια και μελών του διοικητικού συμβουλίου.


πηγή: http://www.veriotis.gr/
 

Φωκίδα. Χελιδονίσματα στον Παρνασσό


xelidonia2.jpgΟ Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Περιβαλλοντική Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση», διοργάνωσε για πρώτη φορά τα «Χελιδονίσματα 2015», υπό το συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Επταλόφου, την Τρίτη 21/04, με τη συμμετοχή 19 μαθητών και είχε δύο στόχους:

-την ενημέρωση τους για τα είδη των χελιδονιών και τις δυσκολίες που συναντούν κατά το μακρύ τους ταξίδι, αλλά και στον τόπο άφιξής τους
-την ευαισθητοποίηση, κυρίως των μικρών μαθητών, οι οποίοι βοηθούν ενεργά φτιάχνοντας τις φωλιές τους από πηλό

Έγινε παρουσίαση με θέμα «Υποδεχόμαστε την Άνοιξη και τα χελιδόνια» και εν συνεχεία οι μαθητές με τις υποδείξεις του προσωπικού του Φορέα κατασκεύασαν τις φωλιές που θα τοποθετηθούν σε κατάλληλες θέσεις στο σχολείο, σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

Τα υλικά για την κατασκευή των φωλιών (πηλός, χάρτινα κουτιά και φωτοτυπίες με το ενημερωτικό υλικό και το πατρόν) μοιράστηκαν από το Φορέα Διαχείρισης.
 
 
 

Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης. Συνεργασία με τον Αγγλικό Οργανισμό Άγριας Πανίδας για την προστασία του κολχικού φασιανού

fasianos kolxikos
 
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ) συνεχίζοντας τις δράσεις της για την προστασία του κολχικού φασιανού και την ανάδειξη της σημασίας του είδους έχει αναπτύξει δράσεις συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς.

Έτσι μετά από το ενδιαφέρον του Παγκόσμιου Οργανισμού Φασιανοειδών (WPA-World Pheasant Association), την ειδική επιστημονική ομάδα IUCN-SSC Galliformes Specialist Group και την δημοσίευση σχετικών άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε και ο Οργανισμός Θήρας και Προστασίας της Άγριας Πανίδας της Αγγλίας (Game & Wildlife Conservation Trust).

Για το λόγο αυτό στις αρχές Μαΐου 2015 ειδικός επιστήμονας από τον αγγλικό οργανισμό θα έρθει στην Ελλάδα, ώστε σε συνεργασία με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης να αξιολογήσει την περιοχή που αποτελεί το ενδιαίτημα του μοναδικού αυτόχθονου πληθυσμού της Ευρώπης στο Δέλτα του Νέστου και σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις και να διαμορφώσουν κλίμα συνεργασίας για τη διαχείριση και διάσωση του είδους.
 
 
Είναι Κολχικός αλλά …και Ελληνικός

Ο φασιανός είναι ένα εντυπωσιακό και μεγαλοπρεπές πουλί, που παραδοσιακά, αποτελεί προσφιλές θήραμα για τον άνθρωπο.

Το υποείδος που είναι ιστορικά συνδεδεμένο με την Ελλάδα, είναι ο κολχικός φασιανός (Phasianus colchicus colchicus), το οποίο μορφολογικά ξεχωρίζει από την απουσία λευκού «δακτυλιδιού» στο λαιμό. Ευρήματα ανασκαφών αποδεικνύουν ότι το υποείδος αποτελεί θήραμα για τον άνθρωπο στα Βαλκάνια από την προϊστορική περίοδο. Σε συγγράμματα αρχαίων Ελλήνων επίσης, αναφέρεται ότι οι κολχικοί φασιανοί αφθονούσαν στις εκβολές των ποταμών. Τον 19ο αιώνα πληθυσμοί υπήρχαν στην Αττική, Εύβοια, Ακαρνανία και έως τη δεκαετία του 1940 σε περιοχές της Θεσσαλίας και Μακεδονίας.

Η απουσία ή η ελλιπής διαχείριση των πληθυσμών του κολχικού φασιανού και των ενδιαιτημάτων του είχε ως αποτέλεσμα το υποείδος σήμερα να έχει περιοριστεί στο Δέλτα του Νέστου, αποτελώντας έναν από τους λίγους εναπομείναντες και απειλούμενους πληθυσμούς παγκοσμίως.
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

 
 

Τρίτη, 28 Απριλίου 2015

Έργα DIY για να ομορφύνετε τον κήπο σας αυτό το καλοκαίρι

 
DIY καλοκαιρινά έργα για τον κήπο
 
Στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, σε όλους αρέσει να απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης όσο πλησιέστερα στη φύση και να επαναφορτίζουν τις μπαταρίες μετά από μια έντονη και αγχωτική ημέρα. Ο κήπος και η βεράντα που καλύπτεται με πολλά χρώματα και πράσινο μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και για μια στιγμή να ξεχάσετε τις καθημερινές ανησυχίες. Δημιουργήστε τη δική σας όαση χαλάρωσης, όπου θα βρείτε την ηρεμία σας. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στον κήπο, και γι “αυτό το κομμάτι αυτό του σπιτιού σας, απλά αξίζει να είναι διακοσμημένο σύμφωνα με τις επιθυμίες σας.
 
Μόλις δείτε τον ανοιξιάτικο ήλιο ετοιμαστείτε για αλλαγές στον κήπο. Ντύστε τον κήπο σας με πράσινο και διακοσμημένο με πολλά διαφορετικά χρώματα λουλουδιών. Χρησιμοποιήστε το ξύλο και την πέτρα στον κήπο σας, που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην καλή εμφάνιση του. Αν έχετε την ευκαιριά, θα ήταν υπέροχο να διακοσμήσετε την αυλή με ένα μικρό σιντριβάνι ή λιμνούλα που θα σας δώσει εγγυημένα ηρεμία και χαρά.
 
Αν δεν έχετε ένα μεγάλο προϋπολογισμό, αλλά θέλετε ακόμα να ομορφύνει τον κήπο σας, σας παρουσιάζουμε μερικά υπέροχα DIY καλοκαιρινά έργα για τον κήπο που ο καθένας μπορεί να κάνει.
 
Δείτε τα, και να αρχίστε να φτιάχνετε τα δικά σας.
 
DIY έργα για να ομορφύνετε τον κήπο σας1
 
DIY έργα για να ομορφύνετε τον κήπο σας2
 
DIY έργα για να ομορφύνετε τον κήπο σας3
 
 DIY έργα για να ομορφύνετε τον κήπο σας4
 
 DIY έργα για να ομορφύνετε τον κήπο σας5
 
DIY έργα για να ομορφύνετε τον κήπο σας6
 
 DIY έργα για να ομορφύνετε τον κήπο σας7
 
 DIY έργα για να ομορφύνετε τον κήπο σας8
 
 DIY έργα για να ομορφύνετε τον κήπο σας9
 
 DIY έργα για να ομορφύνετε τον κήπο σας10
 
DIY έργα για να ομορφύνετε τον κήπο σας11
 


πηγή: http://www.texnotropieskaidiakosmisi.com
 

Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωση


 
Η περιοχή του Γράμμου, με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, τη σπάνια και πλουσιότατη χλωρίδα και πανίδα, αποτελεί ένα από τα πιο επιβλητικά και ελκυστικά τοπία της Ελλάδας. Εκείνο όμως που επίσης καθιστά τον Γράμμο ξεχωριστό, είναι η ταύτιση αυτού του ευλογημένου από τη φύση τόπου με ορισμένες από τις συναρπαστικές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας.
 
Εδώ χτύπησε την πόρτα της Ελλάδας ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Εδώ γράφτηκαν σελίδες ηρωισμού στο έπος του ’40 και κατόπιν στην Εθνική Αντίσταση.
 
Εδώ εκτυλίχτηκαν όμως και οι σκληρότερες και πιο αιματηρές μάχες του ελληνικού Εμφυλίου. Εδώ μάτωσε η Ελλάδα, και τα τραύματα εκείνης της εποχής παρέμειναν ανοιχτά και βασάνισαν για δεκαετίες ολόκληρο τον ελληνικό λαό.
 
Αυτόν ακριβώς τον τόπο της επώδυνης ιστορικής μνήμης, θελήσαμε να τον μετατρέψουμε σε σύμβολο της συμφιλίωσης και της εθνικής ενότητας. Οφείλουμε αυτή τη χειρονομία απέναντι σε μια γενιά που πλήρωσε ακριβά τα λάθη της, τον διχασμό. Την οφείλουμε όμως και στις νεότερες γενιές, που πρέπει να γνωρίζουν τις συμπληγάδες που πέρασε ο λαός μας, μέχρι να δημιουργήσει και να τους κληροδοτήσει την Ελλάδα του σήμερα, μια χώρα στην οποία η ειρήνη και η δημοκρατία έχουν ριζώσει αμετάκλητα.

Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, με τους εκθεσιακούς χώρους και τις ερευνητικές υποδομές, έχει στόχο όχι μόνο να αποτυπώσει το παρελθόν και να βοηθήσει στην κατανόησή του, αλλά παράλληλα, να αναδείξει τον περιβαλλοντικό πλούτο του Γράμμου, εστιάζοντας στις δυνατότητες του παρόντος και στη δυναμική του μέλλοντος και θέτοντας στόχους ανάπτυξης με την προσοχή και ευαισθησία που δικαιούται ο πανέμορφος αυτός ορεινός όγκος.

Αυτή η διπλή λειτουργία του Πάρκου, θέλει συμβολικά να γεφυρώσει το χτες με το αύριο και να λειτουργήσει ως ένα πεδίο όπου η οδύνη του παρελθόντος δίνει τη θέση της στην ελπίδα για το μέλλον.

Φίλιππος Πετσάλνικος
πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
 
 
 

4+1 αλήθειες για το "πιθανώς καρκινογόνο" ζιζανιοκτόνο της Monsanto


 Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας), χαρακτήρισε το glyphosate ως "πιθανώς καρκινογόνο" για τους ανθρώπους σε έκθεσή του, που αξιολογούσε την ικανότητα καρκινογένεσης πέντε οργανοφωσφορικών φυτοφαρμάκων.
 
Όταν ρωτήθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Monsanto για τα στοιχεία αυτά, τα χαρακτήρισε ως "ατυχή θόρυβο" και "αντιπερισπασμό και όχι πραγματικότητα". Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι το glyphosate είναι ενεργό συστατικό του πιο δημοφιλους ζιζανιοκτόνου της Monsanto, Roundup. 
 
Σίγουρα όλο και κάπου το έχουμε ακούσει. Πόσα όμως γνωρίζουμε για αυτό; Δείτε παρακάτω 4+1 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Roundup και γιατί πρέπει να απαγορευθεί.
 
1. Το Roundup είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο. Η χρήση του διαδόθηκε τη δεκαετία του ‘70 και συνδέθηκε με τη βιομηχανοποίηση της γεωργίας. Σήμερα, ψεκάζεται κάθε χρόνο σε εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, αστικών πάρκων, δρόμων, πεζοδρομίων και σιδηροδρομικών δικτύων.
 
2. Το Roundup είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της Monsanto. Μόνο το 2014 αποτέλεσε το 1/3 των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, ενώ ήταν ο βασικός παράγοντας πίσω από την αύξηση των πωλήσεων του αγροχημικού κολοσσού κατά σχεδόν 1 δις δολάρια σε σύγκριση με τις πωλήσεις του 2013.
 
Έρευνες αγοράς εκτιμούν ότι η αγορά ζιζανιοκτόνων
θα αξίζει 30 δις δολάρια το 2019

3. Η εμπορική επιτυχία του Roundup ώθησε την Monsanto να κατασκευάσει μεταλλαγμένους σπόρους με ανθεκτικότητα στο Roundup, αυξάνοντας έτσι τις πωλήσεις των μεταλλαγμένων σπόρων, αλλά και τη χρήση του ζιζανιοκτόνου. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 oι πρώτοι μεταλλαγμένοι σπόροι προς εμπορική χρήση, κατασκευάστηκαν ώστε να είναι ανθεκτικοί στο Roundup με τρόπο που τα ζιζάνια δεν μπορούσαν. Έτσι, η Monsanto κυριάρχησε στην αγορά προωθώντας δύο σε ένα: τοξικό ζιζανιοκτόνο από τη μία και μεταλλαγμένο σπόρο με ανθεκτικότητα σε αυτό το ζιζανιοκτόνο από την άλλη! Οι σπόροι αυτοί (Roundup Ready) προωθήθηκαν ως η λύση για τη μείωση της χρήσης του glyphosate. Καθώς όμως τα ζιζάνια τείνουν να αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα χημικά, παρατηρήθηκε δραματική αύξηση των ζιζανίων που ανέπτυξαν ανθεκτικότητα στο Roundup, με αποτέλεσμα οι αγρότες να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ακόμα περισσότερο ζιζανιοκτόνο.
 
4. Το Roundup προβάλλεται από τη Monsanto ως “φιλικό προς το περιβάλλον” προϊόν ενώ είναι μία από τις πιο καταστροφικές ενώσεις που έχουν κατασκευαστεί. Το glyphosate που περιέχεται στο Roundup είναι τοξικό, μολύνει νερά και εδάφη, σκοτώνει ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδάφους, καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών όπου ψεκάζεται και αυξάνει την ανθεκτικότητα των ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα. Έχει ήδη ανιχνευθεί από τους επιστήμονες στο νερό, το έδαφος, τον αέρα, το νερό της βροχής και …μέσα στο σώμα μας!
 
+1. Το Roundup είναι πολύ ισχυρό σύμπτωμα του σημερινού καταστροφικού βιομηχανικού μοντέλου γεωργίας. Για να τελειώνουμε μια κι έξω με τα επικίνδυνα χημικά και τα μεταλλαγμένα χρειάζεται να το αντικαταστήσουμε με ένα μοντέλο βιώσιμης γεωργίας. 
 
Η βιώσιμη γεωργία παράγει υγιεινή και ασφαλή τροφή, προστατεύει το νερό, το έδαφος, το κλίμα και τη βιοποικιλότητα του πλανήτη και έχει πολλαπλά οφέλη για μας και τις επόμενες γενιές. Μάλιστα τα πρώτα της βήματα εφαρμόζονται ήδη στην Ελλάδα από λίγους αλλά πρωτοπόρους παραγωγούς που καλλιεργούν ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά (κουκί, ρεβίθι, μπιζέλι, λούπινο) που μπορούν και πρέπει να αντικαταστήσουν την εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια στις ζωοτροφές.
 
Έχουμε μία σπάνια ευκαιρία να σταματήσουμε το Roundup. Υπόγραψε την έκκληση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου να απαγορεύσει αμέσως τη χρήση του στην Ελλάδα.


πηγή: http://www.greenpeace.org/
 

Πάνω από 4.000 εμπορικοί επισκέπτες στην 1η Διεθνή Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών «Freskon»


 Πάνω από 4.000 εμπορικοί επισκέπτες στην 1η Διεθνή Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών «Freskon»Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η πρώτη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών «Freskon», που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 25 Απριλίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ο στόχος της ΔΕΘ-Helexpo να αναδειχθεί η «Freskon» σε σημείο αναφοράς του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου επετεύχθη.

Ο συνολικός αριθμός των εμπορικών επισκεπτών που πέρασαν τις πύλες της ήταν 4.155. Εξ αυτών οι 600 ήταν ξένοι και προήλθαν από περισσότερες από 36 χώρες ανά τον κόσμο. Σε αυτούς μάλιστα περιλαμβάνονται και οι 120 που ήταν οι προσκεκλημένοι ξένοι αγοραστές της ΔΕΘ-Helexpo. Οι δε εκθέτες ανήλθαν σε 200.
 
Το ειδικό βάρος της ξένης εκπροσώπησης ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Είναι ενδεικτικό πως ο συνολικός τζίρος των ξένων προσκεκλημένων εμπορικών επισκεπτών, που ήρθαν σε επαφή με τους Έλληνες εκθέτες, είναι της τάξεως των 3,2 δισ.ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει την σπουδαιότητα της διοργάνωσης και των «παικτών» που κατάφερε να συγκεντρώσει. Τα δε επιχειρηματικά «ραντεβού» που πραγματοποιήθηκαν ξεπέρασαν τα 2.500, με πολλούς Έλληνες εκθέτες να σημειώνουν χαρακτηριστικά πως επαφές αυτού του βεληνεκούς δεν έχουν κάνει ούτε σε εκθέσεις του κλάδου στη Γερμανία.
 
Τα μεγέθη αυτά, ποσοτικά και ποιοτικά, υπογράμμισαν τον ρόλο που αναλαμβάνει να παίξει η "Freskon" ως στρατηγικός σύνδεσμος ανάμεσα στην ελληνική παραγωγή φρέσκων φρούτων και λαχανικών και στις διεθνείς αγορές, τους μεγάλους ξένους λιανέμπορους και τα υπερεθνικά δίκτυα διανομής. Η πρώτη αυτή διοργάνωση κατέδειξε μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη προοπτική που έχει η «Freskon», η οποία, μετά τη φετινή πολύτιμη εμπειρία, θα επιστρέψει το 2016 ακόμα πιο δυναμική.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν και οι παράλληλες εκδηλώσεις της «Freskon», αλλά και η ειδική ενότητα FreshCon Market, όπου συμμετείχαν 18 κορυφαίες αλυσίδες του διεθνούς λιανεμπορίου, οι οποίες συνομίλησαν με τους Έλληνες εκθέτες και διερεύνησαν τα μεταξύ τους πεδία συνεργασίας. Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον και του Διεθνούς Συνεδρίου Κερασιού, που συγκέντρωσε περισσότερους από 600 συνέδρους, με διεθνές βεληνεκές, ενώ πέτυχε τη σημαντική εκπροσώπηση όλων των παραγωγικών χωρών της Μεσογείου. Κατά τη διάρκειά του χαρτογραφήθηκε η διεθνής αγορά κερασιού, ενώ αναδείχθηκε το ελληνικό κεράσι και η δυναμική του. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η φετινή σεζόν, η οποία ξεκινά στα μέσα Μαΐου με τη συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών, προοιωνίζεται καλή παραγωγικά, με αύξηση παραγωγής σε σχέση με πέρυσι.
 
Σημαντική όμως ήταν η προσέλευση και σε όλες τις ομιλίες των ανθρώπων του κλάδου των φρέσκων φρούτων και λαχανικών που επικεντρώθηκαν στο δυναμικό αυτό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.
 
Συνεπής στον κοινωνικό της ρόλο η ΔΕΘ-Helexpo πρόσφερε, με τη στήριξη των εκθετών της «Freskon», τους περίπου 5 τόνους των φρούτων και λαχανικών που χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμηση των χώρων της έκθεσης στο «Χαμόγελο του Παιδιού», δίνοντας έτσι και έναν κοινωνικό χαρακτήρα σε ένα σημαντικό εμπορικό και οικονομικό γεγονός.


πηγή: http://www.paseges.gr/
 

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Το μέλλον της ελιάς, η ελιά του μέλλοντος

 
 
Βραδιά - Συζήτηση - Γευσιγνωσία (σήμερα 18.00'μμ.)
 
Μυθικό δέντρο, δώρο της Αθηνάς, σύμβολο μακροζωίας και αφθονίας, η ελιά κατέκτησε, μέσα σε μερικές χιλιετίες τη λεκάνη της Μεσογείου και σήμερα αντιπροσωπεύει έναν αξιόλογο οικονομικό τομέα. Οι παγκόσμιες κλιματικές μεταβολές και η αύξηση της θερμοκρασίας θα αναγκάσουν την ελαιοκομία να αλλάξει τις πρακτικές της;
 
 
Μια βραδιά συζήτησης σε τρεις πτυχές:
 
Μύθος και ιστορία
 
André Bervillé, πρώην Διευθυντής Ερευνών στο Ερευνητικό Κέντρο INRA

Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, πρώην Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
 
 
Η ελιά απέναντι στην κλιματική αλλαγή
 
Stéphane Angles, Γεωγράφος, Επίκουρος Καθηγητής , Πανεπιστήμιο Paris Diderot
 
Χρήστος Ζερεφός, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρος του Μαριολοπούλειου-Καναγκίνειου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος
Ανδρέας Καραμάνος, τέως Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
 
 
Αναγέννηση της ελιάς: από τις βιοτεχνολογίες στη γαστρονομία
 
Λέανδρος Σκαλτσούνης, Διευθυντής του τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Πανεπιστήμιο Αθηνών
 
Αντωνία Τριχοπούλου, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας
Ηλίας Μαμαλάκης, Δημοσιογράφος και Συγγραφέας
 
 
Συντονισμός:
 
Περικλής Βασιλόπουλος, Δημοσιογράφος, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολιτών για την Παρέμβαση
 
Sylvie Gruszow, Επιστημονική Δημοσιογράφος, Conférences sans frontières
 
Αναμετάδοση από το TéléSavoirs (Συντονισμός: Gaétan Cambra).
 
Παρακολουθήστε σε live streaming κατόπιν εγγραφής: telesavoirs@yahoo.fr
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης
 
Eίσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση
 
 
Με την υποστήριξη των: Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος, Conférences sans Frontières, Terra Spatium Α.Ε.
 
 
Εισαγωγή στη γευσιγνωσία ελαιολάδου:
 
Η γεύση της ελιάς

Ξεναγός: Γιάννης Καρβέλας, pro olive oil expert

Αριθμός θέσεων 120 άτομα. Διανομή εισιτηρίων από τις 18.00

Χορηγοί της γευσιγνωσίας: Paratus Europe, AGRO.VI.M S.A, ΣΕΒΙΤΕΛ, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου.


πηγή: naturahellas.blogspot.gr/