Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Βουλγαρία. Πώς η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επηρεάσει τον κλάδο του τουρισμού

 
 
Επέκταση της παραδοσιακής καλοκαιρινής σεζόν, ​​καθώς και σοβαρή απειλή για το χειμερινό τουρισμό προβλέπει μια ανάλυση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη χώρα, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Υδάτων Βουλγαρίας
 
Η αναμενόμενη άνοδος της θερμοκρασίας και οι μειωμένες βροχοπτώσεις το καλοκαίρι, την άνοιξη και το φθινόπωρο θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη καλοκαιρινή περίοδο, ενώ ταυτόχρονα η χειμερινή σεζόν θα μειωθεί. Ταυτόχρονα όμως, σχεδιάζεται η κατασκευή νέου μεγάλου χιονοδρομικού κέντρου στη Ρίλα και οι τοπικές αρχές στο Μπάνσκο προωθούν επέκταση του χιονοδρομικού κέντρου πάνω από την πόλη. Φιλοδοξίες, που αγνοούν την αλλαγή του κλίματος.

“Τα χιονοδρομικά κέντρα και οι άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με το χειμερινό τουρισμό θα πληγούν περισσότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και τις θέσεις εργασίας, τα εισοδήματα που προκύπτουν από αυτό το είδος τουρισμού”, αναφέρεται στην ανάλυση. Λιγότερο θα είναι το χιόνι και κάπως καθυστερημένες θα είναι οι πρώτες σημαντικές χιονοπτώσσεις, ενώ τα χιόνια θα λιώνουν νωρίτερα. Αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα, ιδιαίτερα σε εκείνα στις χαμηλότερες ζώνες του βουνού.

Οι προβλέψεις είναι ότι ακόμα και μετά το 2020 θα αρχίσουν περίοδοι με δύο και παραπάνω ακόμα και έξι συνεχιζόμενα χρόνια χωρίς αρκετά χιόνια. Τέτοιο ήταν ο περασμένος χειμώνας. Σε ένα από τα χαμηλότερα θέρετρα, όπως το Τσεπελάρε στη Ροδόπη, η έλλειψη χιονιού οδήγησε σε εκροή των τουριστών και μείωση των τιμών των χειμερινών πακέτων.

Οι συνέπειες για το θερινό τουρισμό στη χώρα θα είναι πιθανότατα θετικές. Θα αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών στα παραθαλάσσια θέρετρα την άνοιξη και μέχρι αργότερα το φθινόπωρο. Από την άλλη πλευρά, οι καυτές καλοκαιρινές μέρες στο ζενίθ του καλοκαιριού – Ιούλιο και Αύγουστο, θα οδηγήσούν σε εκροή τουριστών από τη Βόρεια και τη Δυτική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων Γερμανία και η Βρετανία. Το πρόβλημα είναι ότι οι τουρίστες από τις χώρες αυτές πιο δύσκολα αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες στην Βουλγαρία και όλο και συχνότερα θα επιλεγούν τις χώρες τους το καλοκαίρι, μια και εκεί αναμένεται να βελτιωθούν οι συνθήκες για τις καλοκαιρινές διακοπές.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου