Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Τοποθετείστε πλέγματα στις καμινάδες για να σωθούν οι... κουκουβάγιες!

 
 
Έκκληση για την τοποθέτηση μεταλλικού πλέγματος στις καμινάδες προκειμένου να μην εγκλωβίζονται οι κουκουβάγιες και άλλα πουλιά, απηύθυνε η Δράση για την Άγρια Ζωή.

Περίπου 20 πουλιά βρέθηκαν σε τζάκια από τους υπεύθυνους της Δράσης.

"Επειδή πολύ συχνά, τα πουλιά φωλιάζουν στις καμινάδες, πέφτουν μέσα στο τζάκι και δεν μπορούν μετά να βγουν. Όταν μας τηλεφωνούν για τέτοια περιστατικά, συμβουλεύουμε να ανοίγουν από κάτω το τζάκι και το σούρουπο να ανοίγουν όλα τα παράθυρα. Αν έχει εγκλωβισθεί κουκουβάγια, θα φύγει κατευθείαν!" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Πηνελόπη Καραγιάννη από τη Δράση, που επί σειρά ετών παρέχει τις υπηρεσίες της στην περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στη βόρεια Ελλάδα.

Πρόσφατα, μάλιστα, απέκτησε καινούργιο χώρο στο δήμο Δέλτα με χρηματοδότηση από κονδύλια του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδα - Βουλγαρία 2007-2013, με το ακρωνύμιο IT-Protected. Το κτίριο βρίσκεται κοντά στο Γαλλικό ποταμό, διαθέτει δύο χώρους εντατικής νοσηλείας, ιατρείο, εργαστήριο, γραφείο, χώρους καραντίνας για τυχόν μεταδιδόμενα νοσήματα και χώρους φιλοξενίας εθελοντών. Πλαισιώνεται προς το παρόν από δύο κλωβούς επανένταξης πουλιών, καθώς και ένα υπαίθριο χώρο σταδιακής επανένταξης ερωδιών και πελαργών που κατασκεύασε η οργάνωση με τη συνδρομή ευαισθητοποιημένων πολιτών. Παρότι δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες, ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών λειτουργεί κι εκεί πλέον φιλοξενούνται όσα τραυματισμένα ή άρρωστα άγρια ζώα βρεθούν στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας.

Η Δράση για την Άγρια Ζωή περιθάλπει περί τα 1500 άγρια ζώα κάθε έτος, πολλά από τα οποία ανήκουν σε προστατευόμενα ή απειλούμενα με εξαφάνιση είδη. Ωστόσο, επειδή είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο το οποίο στηρίζεται στην προσφορά εθελοντικής εργασίας, αναζητά άτομα που θα συμμετέχουν και θα υποστηρίξουν τη λειτουργία του Σταθμού ή που να μπορούν να μεταφέρουν ζώα από την πόλη της Θεσσαλονίκης και τις γύρω κοντινές περιοχές προς το Σταθμό. Επίσης, η λειτουργία του Σταθμού έχει ανεβάσει στα ύψη το κόστος λειτουργίας της οργάνωσης, καθώς οι ανάγκες σε πετρέλαιο.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου