Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Να πως τα ελληνικά βότανα ταξιδεύουν σε 30 χώρες και κατακτούν τον κόσμο


Έχουμε την τύχη να ζούμε μέσα σε ένα μικρό παράδεισο φυτών και βοτάνων. Στην Ελλάδα ευδοκιμούν σπάνια βότανα και περισσότερα από 6.500 διαφορετικά είδη και υποείδη φυτών, τα οποία αντιστοιχούν στο 50% της φυτικής βιοποικιλότητας στην ΕΕ και στο 80% της χλωρίδας στα Βαλκάνια!

Αν αξιοποιούσαμε όλο αυτό τον πλούτο με σεβασμό στο περιβάλλον, θα μπορούσαμε να ζούμε καλύτερα σε αυτόν το μικρό παράδεισο που δημιούργησε ο Θεός για να περάσει τα γεράματά του όταν συνταξιοδοτηθεί…
 
Το 1% αρκεί για να κατακτήσουμε 30 χώρες…

Ο παγκόσμιος τζίρος στην αγορά των βοτάνων υπερβαίνει τα 20 δις ευρώ… Αναλογικά, με βάση την βιοποικιλότητα που διαθέτουμε, θα μπορούσαμε να έχουμε σημαντικό μερίδιο. Κι όμως, παρότι η Ελλάδα δεν αξιοποιεί ούτε το 1% των ενδημικών αρωματικών και
φαρμακευτικών φυτών της, έχει καταφέρει να κατακτήσει 30 χώρες και τα προϊόντα της να διατίθενται σε περισσότερα από 11.000 σημεία πώλησης.
 
 
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εταιρείας ΚΟΡΡΕΣ, η οποία ξεκίνησε από το παλαιότερο ομοιοπαθητικό φαρμακείο της Αθήνας και πλέον, μέσα σε 20 χρόνια, κατάφερε τα ελληνικά βότανα να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο. Αυτό επετεύχθη χάρη στα πρωτοποριακά προϊόντα, την καινοτομία μέσα από την ουσιαστική επιστημονική έρευνα, την εξωστρέφεια, την κουλτούρα της αειφορίας, τη συνεπή προσπάθεια μελέτης και αξιοποίησης των ελληνικών βοτάνων, την προώθηση της βιολογικής καλλιέργειας, τη συγκρότηση ενός δικτύου ηθικών συνεργασιών με βιοκαλλιεργητές και συνεταιρισμούς, που δημιουργεί θέσεις εργασίας και εισόδημα.
 
 
Τίποτα δεν άλλαξε την φιλοσοφία της εταιρείας, η οποία ξεκίνησε την επιτυχημένη πορεία της το 1996, με βασικές αρχές και αξίες:

· Χρήση βοτάνων και φυσικών - βιολογικών συστατικών υψηλής ποιότητας
· Φόρμουλες φιλικές προς το δέρμα και το περιβάλλον με κλινικά ελεγμένη αποτελεσματικότητα
· Προσιτή τιμή που προσφέρει τη δυνατότητα καθημερινής χρήσης
· Αισθητική που εμπνέει και «μας κάνει χαρούμενους».
 
 
Η καινοτομία, το πράσινο προφίλ και τα αυστηρά περιβαλλοντικά standards
 
Η καινοτομία, η ποιότητα, η προηγμένη σύνθεση, η αποτελεσματικότητα, αλλά και το συνεπές πράσινο προφίλ των προϊόντων ΚΟΡΡΕΣ οδηγούν τη διαρκή ανάπτυξη και επέκταση της εταιρείας.

Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας βελτιστοποίησης των πρακτικών της, υιοθετεί αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια και standards, στοχεύοντας στη βελτίωση της συνολικής περιβαλλοντικής επίδοσής της, βάσει μετρήσιμων αποτελεσμάτων.
 
 
Ελληνικά φυσικά συστατικά & η Πρότυπη Μονάδα Εκχυλίσεως Βιολογικών Βοτάνων
 
Τα ελληνικά βότανα πρωτοστατούν στη λίστα των φυσικών συστατικών στα οποία βασίζονται οι φόρμουλες ΚΟΡΡΕΣ, μαζί με ενεργά φυτικά συστατικά υψηλής απόδοσης, βότανα με φαρμακευτικές ιδιότητες και βρώσιμα συστατικά.

Η εταιρεία κατάφερε με συστηματικό τρόπο να αναδείξει και να αξιοποιήσει τη μοναδική ελληνική χλωρίδα. 
 
 
Η επιστημονική μελέτη των ιδιοτήτων των βοτάνων, η παροχή κινήτρων και ολοκληρωμένης εκπαίδευσης στις βιολογικές καλλιέργειες, το διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο τοπικών συνεργατών-βιοκαλλιεργητών, αλλά και η δημιουργία μίας πρότυπης, μοναδικής για τα ελληνικά δεδομένα, Μονάδας Εκχυλίσεως των βιολογικών βοτάνων που προέρχονται από αυτές τις συνεργασίες, βρίσκονται στο επίκεντρο της προσπάθειας. Ειδικότερα, η περιβαλλοντικά φιλική λειτουργία της Μονάδας Εκχυλίσεως υπήρξε κεντρικός άξονας στο σχεδιασμό της και συνίσταται σε διάφορα επίπεδα:

- Όλες οι μέθοδοι εκχύλισης μπορούν να εξασφαλίσουν τη μέγιστη απόδοση του εκχυλίσματος -η ελαχιστοποίηση των απωλειών κατά τη διεργασία και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της α’ ύλης συμβάλλει στη διατηρησιμότητα του φυσικού πλούτου
- Χρησιμοποιούνται περιβαλλοντικά φιλικοί διαλύτες σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική χρήσης επιβλαβών οργανικών διαλυτών
- Τα απόβλητα της διεργασίας διατηρούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, καθώς όλα τα προϊόντα της διαδικασίας εκχύλισης είναι αξιοποιήσιμα στις καλλυντικές φόρμουλες, ενώ τα στέρεα υπολείμματα υπόκεινται ήδη σε μελέτη από το Εργαστήριο Βιολογικής Γεωργίας για την απομόνωση φυσικών ζιζανιοκτόνων στο πλαίσιο των βιολογικών καλλιεργειών

 
Το συνεπές και αξιόπιστο περιβαλλοντικό προφίλ είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΚΟΡΡΕΣ, που ενισχύεται από ενέργειες που αποσκοπούν στην προστασία των αυτοφυών και απειλούμενων βοτάνων, στη διατηρησιμότητα φυτικών πληθυσμών και στην τελική παραγωγή ελληνικών βιολογικών φυτικών εκχυλισμάτων εγγυημένης ποιότητας.
 
 
Προϊόντα φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον που προωθούν την αειφορία
 
Η ΚΟΡΡΕΣ επιδιώκει τη συνεχή ποιοτική εξέλιξη των προϊόντων της, χρησιμοποιώντας την έρευνα και την τεχνολογία με τρόπους πιο ήπιους για το δέρμα και πιο φιλικούς προς το περιβάλλον.

Η παραγωγή, συσκευασία και αποθήκευση των προϊόντων γίνεται στο, φιλικό προς το περιβάλλον, εργοστάσιο της εταιρείας, πιστοποιημένο κατά ISO 9001:2008, ISO 22716:2007, ISO 14001:2004.

Κατά την ανάπτυξη των προϊόντων, η βασική μέριμνα είναι να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα,

-Στις πρώτες ύλες αποφεύγεται η χρήση ορισμένων χημικών ουσιών, κάποιες από τις οποίες δεν βιοδιασπώνται, όπως π.χ. οι σιλικόνες
-Στη συσκευασία όλα τα υλικά είναι 100% ανακυκλώσιμα και όπου γίνεται εφικτό ανακυκλωμένα, ενώ αποφεύγεται το πλεονάζον υλικό, π.χ. τα κουτιά
-Στις μεταφορές, το 98% των αγορών όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, είναι airshipment Free
 
 
Ειδικότερα, η προσπάθεια για εξεύρεση πιο φιλικών στο περιβάλλον υλικών είναι συνεχής και επεκτείνεται σε διάφορους τομείς, όπως τα stands προβολής, η κατασκευή των οποίων βασίζεται πλέον σε ξύλο και μέταλλο – δύο εύκολα ανακυκλώσιμα υλικά.
 
Τα περιβαλλοντικά προγράμματα διαχείρισης νερού - ενέργειας - αποβλήτων 

Η ΚΟΡΡΕΣ εφαρμόζει συνολικά 20 περιβαλλοντικά προγράμματα διαχείρισης αποβλήτων.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται προγράμματα για τη διαχείριση του νερού και της ενέργειας αλλά και για τη μείωση του βάρους των υλικών συσκευασίας στα προϊόντα.
 
Φωτο: Μαργαρίτα Νικητάκη
Για παράδειγμα, με τον επανασχεδιασμό της φιάλης των 250 ml (χρήση σε αφρόλουτρα, σαμπουάν και conditioner) επιτεύχθηκε σε διάστημα μόλις δύο ετών, η μείωση της χρήσης πλαστικού για τη συγκεκριμένη φιάλη που έφτασε τους 9,7 τόνους.

Παράλληλα, η αφαίρεση του κουτιού από τη σειρά προϊόντων καθαρισμού προσώπου εξοικονόμησε, τα τελευταία δύο χρόνια, 7 τόνους χαρτιού.

Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων παρακολουθούνται περισσότεροι από 45 δείκτες περιβαλλοντικής επίδοσης (Environmental Performance Indicators, EPI), όπως:

- ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο ανά κιλό παραγόμενου προϊόντος
- όγκος υγρών αποβλήτων ανά κιλό και ανά τεμάχιο παραγόμενου προϊόντος
- όγκος επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων ανά κιλό και ανά τεμάχιο παραγόμενου προϊόντος
- ποσότητα χαρτιού που δόθηκε προς ανακύκλωση μέσω δεικτών, όπως ποσότητα χαρτιού ανά εργαζόμενο, αντιστοιχία βάρους χαρτιού (κιλά) ανά παραχθέντα τόνου bulk προϊόντος
- ποσότητα πλαστικού που δόθηκε προς ανακύκλωση μέσω δεικτών, όπως ποσοστό μάζας πλαστικού προς ανακύκλωση σε συνολική μάζα απορριμμάτων, αλλά και βάρος πλαστικού ανά τόνο παραχθέντος bulk προϊόντος.



πηγή: http://www.enallaktikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου