Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου. Ισχυρό επιχείρημα για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021


Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 11-12-2015 από το Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, η εκδήλωση παρουσίασης ντοκιμαντέρ και λευκώματος για το Εθνικό Πάρκο.

Στην εκδήλωση, το δήμαρχο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Δ. Μπουσμπουρέλης, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε:«Βρισκόμαστε στην «καρδιά» ενός σπάνιου υγροβιότοπου, ο οποίος προσδιορίζει καταλυτικά τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία ολόκληρης της περιοχής. Αν προσπαθούσαμε να περιγράψουμε με λίγες λέξεις την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, θα τη χαρακτηρίζαμε ως δημιούργημα της φύσης στην καλύτερή της έμπνευση. Η δύναμη των εικόνων της που μας περιβάλλουν καθημερινά, καθορίζουν την καθημερινότητά μας ακόμη και τις αντιδράσεις μας. Σε ένα περιβάλλον απόλυτης ηρεμίας και απαράμιλλης ομορφιάς, δε θα μπορούσαν να μην ζουν άνθρωποι αρμονικοί, ζεστοί, φιλόξενοι, είτε είναι εργάτες της θάλασσας, είτε καθημερινοί άνθρωποι, ή ακόμη και επισκέπτες. Χρειάστηκαν ωστόσο, αρκετές δεκαετίες προκειμένου αυτός ο ευλογημένος τόπος να τεθεί σε απόλυτη προστασία. Η σύσταση του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, πέρα από την τεχνοκρατική διάσταση, την επιστημονική μελέτη και την παρακολούθηση του οικοσυστήματος, κατάφερε με διαρκή ενημέρωση να ευαισθητοποιήσει, ακόμη και να κινητοποιήσει φορείς, πολίτες και κυρίως την νέα γενιά μέσα από διαδραστική διαδικασία εκπαίδευσης.

Η ανακήρυξη δε της περιοχής ως Εθνικό Πάρκο, αποτέλεσε κομβικό σημείο για την διασφάλιση αφενός της βιωσιμότητας, αφ' ετέρου της συνολικής και ευρύτερης ανάδειξής της. Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, πέρα από ένα αρμονικό σύνολο πλούσιας βιοποικιλότητας, αποτελεί για το Δήμο μας, αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής του κουλτούρας, της παράδοσης και φυσικά του πολιτισμού της. Ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει ανθρώπους του πνεύματος, των γραμμάτων και της τέχνης. Αποτελεί έκφραση δημιουργίας, στοχασμού και ανάτασης καλλιτεχνικών συναισθημάτων.



πηγή: http://www.agrinioculture.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου