Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Φορείς Διαχείρισης. Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης

 
 
Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, όπως ορίστηκε το 2008 με την Κ.Υ.Α 44549 (Φ.Ε.Κ. 497/Δ/17-10-2008), περιλαμβάνει τις προστατευόμενες περιοχές των υγροτόπων Δ. Νέστου, Λ. Βιστωνίδας, Λ. Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής τους, με χερσαία και υδάτινη συνολική έκταση 726.000 στρέμματα περίπου.

Το υγροτοπικό σύμπλεγμα του Εθνικού Πάρκου είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, λόγω της μεγάλης έκτασής του και της μεγάλης βιολογικής, αισθητικής, επιστημονικής, γεωμορφολογικής και παιδαγωγικής του αξίας. Σκοπός του Εθνικού Πάρκου είναι η αποτελεσματική προστασία των οικοτόπων και των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας που ενδημούν και αναπαράγονται στην περιοχή.

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας- Ισμαρίδας (Φ.Δ.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και συστάθηκε τον Απρίλιο του 2003, με ΚΥΑ των Υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας και Ανάπτυξης, ως θεσμοθετημένο όργανο διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 
 
Οι κύριοι σκοποί του Φ.Δ. είναι:
 
- Η διατήρηση των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας.
- Η αποκατάσταση και η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.
- Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών της περιοχής.
- Η τοπική ανάπτυξη ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
- Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η ανάπτυξη του οικοτουρισμού.
- Η κοινωνική, οικονομική και η πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
 
 
Δέλτα Νέστου
 
Το Δέλτα Νέστου βρίσκεται στα νότια σύνορα των Ν. Καβάλας και Ξάνθης με συνολική έκταση περίπου 500.000 στρέμματα. Αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.- Θ. και είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας αλλά και της Ευρώπης, λόγω της έκτασης και της ποικιλίας των βιοτόπων του.
 
Οι βιότοποι του Δέλτα Νέστου παρουσιάζουν μια εξαιρετική ποικιλία και συνθέτουν ένα μωσαϊκό που ευνοεί την άγρια ζωή. Οι πιο διακριτοί είναι οι: λιμνοθάλασσα Ερατεινού, λιμνοθάλασσα Αγιάσματος, λιμνοθάλασσα Κοκάλας, λιμνοθάλασσα ΧαΪδευτού, λιμνοθάλασσα Κεραμωτής, λιμνοθάλασσα Μοναστηριακιού, λιμνοθάλασσα Μαγγάνων καθώς και το παραποτάμιο Μεγάλο Δάσος (Κοτζά-Ορμάν).
 
 
Λίμνη Βιστωνίδα και σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών
 
 
Η λίμνη Βιστωνίδα είναι ένας από τους ομορφότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας, με λιμνοθαλάσσια και λιμναία χαρακτηριστικά. Εκτείνεται στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης , με έκταση 42.400 στρέμματα και μέσο βάθος 2,5 μέτρα (ελάχιστο 1,5 μέτρα, μέγιστο 3,7 μέτρα).
 
Η ιδιαιτερότητα της λίμνης, έγκειται στο γεγονός, ότι στο βόρειο τμήμα της έχει γλυκό νερό, ενώ στο νότιο αλμυρό ή υφάλμυρο. Αυτό συνεπάγεται σε μεγάλη ποικιλία σε είδη χλωρίδας και πανίδας. Αλμυρίκια, καλαμώνες, κατακλυσμένα έλη αλμυρού και γλυκού νερού περιβάλλουν τη Βιστωνίδα. Μέχρι σήμερα στη λίμνη έχουν καταγραφεί 21 είδη ψαριών, ενώ από τα στόμια επικοινωνίας με τη θάλασσα εισέρχονται και θαλασσινά είδη, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να ανέρχεται στα 37. Ο φτερωτός κόσμος των πτηνών που συναντάμε στην περιοχή είναι εντυπωσιακός, τόσο στον αριθμό των πληθυσμών, όσο και στη μεγάλη ποικιλία των ειδών του. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί σχεδόν 326 είδη.

Τέλος, οι λιμνοθάλασσες που εκτείνονται στις ακτές του όρμου της Βιστωνίδας είναι η Λάφρη, Λαφρούδα, Πόρτο-Λάγος, Νταλιάνι, Ξηρολίμνη, Αρωγή, Αλυκή, Πτελαία και Έλος.
 
 
Λίμνη Ισμαρίδα

 
Η λίμνη Ισμαρίδα ή αλλιώς λίμνη Μητρικού είναι η μοναδική λίμνη γλυκού νερού στη Θράκη, νότια του Ν. Ροδόπης, με έκταση περίπου 3.200 στρέμματα και μέσο βάθος 1,5 μέτρα. Είναι ένας από τους σημαντικούς τακτικούς σταθμούς στην Ελλάδα για διάφορα είδη πτηνών. Μεγάλο μέρος της καλύπτεται από νούφαρα και στο ΒΑ τμήμα της απλώνονται εκτεταμένοι καλαμώνες.
 
 
Νομικό καθεστώς προστασίας του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ.
 
1. Διεθνής Σύμβαση Ραμσάρ, για την προστασία των Υγροτόπων.
2. Σύμβαση της Βαρκελώνης, για τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές.
3. Σύμβαση της Βέρνης, για την προστασία της Άγριας ζωής και των Βιοτόπων της Ευρώπης.
4. Σύμβαση της Βόννης, για την προστασία των Αποδημητικών Ειδών πανίδας.
5. Κοινοτική Οδηγία 79/409, για την προστασία της Ορνιθοπανίδας.
6. Κοινοτική Οδηγία Δικτύου Ειδικών Ζωνών Διατήρησης, ΦΥΣΗ 2000.
 
Για την ενημέρωση των επισκεπτών του Ε.Π.Α.Μ.Θ. υπάρχουν δύο Κέντρα Πληροφόρησης.
 
 
1.Κέντρο Πληροφόρησης λίμνης Βιστωνίδας

Το Κέντρο πληροφόρησης Λίμνης Βιστωνίδας βρίσκεται στην δυτική είσοδο του χωριού Πόρτο-Λάγος, στο Δ. Αβδήρων Ν. Ξάνθης.

Στοιχεία επικοινωνίας: Διεύθυνση: 67063 ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ ΞΑΝΘΗΣ, τηλ: 2541096646, φαξ: 2541096924, e-mail:
info@fd-nestosvistonis.gr.  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
 
2. Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου

Το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου βρίσκεται στην Κεραμωτή N. Καβάλας ( πίσω από το Γυμνάσιο ).

Στοιχεία επικοινωνίας: Διεύθυνση: 64011 ΚΕΡΑΜΩΤΗ ΚΑΒΑΛΑΣ, τηλ:2591051831, φαξ: 2591051884, e-mail:
fdvism1@otenet.gr.


πηγή: http://www.epamath.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου