Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Πόντιση κρασιών του τόπου μας στην περιοχή των Μουλιών

 
 
Την τιμητική του είχε σήμερα το κρασί για το Πάφος 2017. Η οινογαστρονομική ομάδα του Πάφος 2017 που αποτελείται από την Άννα Τσιέλεπου, την Φλωρεντία Κυθρεώτου και του Σάββα Μαλιώτη καλωσόρισαν τους παρευρισκόμενους στο γραφικό ταξίδι από το γραφικό λιμανάκι της Κάτω Πάφου στο τεχνητό ύφαλο των Μουλιών.
 
Η Άννα Τσιέλεπου μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης υπό τον τίτλο “Οίνου τέχνη – ο κήπος των γεύσεων“, ανέφερε πως η οινογαστρονομική ομάδα μαζί με το ΔΣ του Οργανισμού αλλά και εθελοντές συνόδευσαν το κουτί με τους επιλεγμένους οίνους του κυπριακού αμπελώνα από προς το τεχνητό ύφαλο των Μουλιών στη Γεροσκήπου.
 
Εκεί έγινε – όπως είπε- η πόντιση των κρασιών του τόπου μας, με σκοπό να παλαιώσουν για 14 μήνες μέχρι το 2017 όπου θα αναπαλαιωθούν κατά την απονομή του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
 
Η κ. Τσιέλεπου σημείωσε πως είναι το αποτέλεσμα των μεταβολών που φέρνει το πέρασμα του χρόνου στα συστατικά του κρασιού.
 
Είπε ακόμη, πως με γνώμονα αυτό το γεγονός και γνωρίζοντας ότι στον πυθμένα της θάλασσας υπάρχει μια σταθερή θερμοκρασία στους 12 βαθμούς, δημιουργείται – όπως είπε- ένα ιδανικό περιβάλλον χαμηλού φωτισμού, η μόλυνση του οξυγόνου είναι απίθανη, η θερμοκρασία ελέγχεται και ο αποθηκευτικός χώρος είναι χωρίς κανένα κόστος“ τολμήσαμε να δοκιμάσουμε την παλαίωση στο βυθό”.
 
Oι οινοπαραγωγοί με ενθουσιασμό συνέχισε, αποδέχτηκαν την πρόσκληση και έφεραν στο Πάφος 2017 επιλεγμένους οίνους από την παραγωγή τους.
 
Εξάλλου ο πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Πάφος 2017 Χρίστος Πατσαλίδης ανέφερε πως το ταξίδι της Πάφου και της Κύπρου για το 2017 για την ανάδειξη της Πάφου σε ΠΠΕ, έχει ήδη ξεκινήσει με πάρα πολλές δράσεις που καλύπτον μια μεγάλη θεματολογία του πολιτισμού.
 
Η Πάφος και η Κύπρος συνέχισε, “είμαστε άμεσα συνδεδεμένοι με το κρασί με τις γεύσεις και το θεωρούμε πολύ σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού μας“.
 
O κ. Πατσαλίδης συνεχάρη την ομάδα που ανέλαβε την διεκπεραίωση του έργου και όλους τους οινοπαραγωγούς της Κύπρου, που έχουν συμβάλει- όπως είπε- σ’ αυτή την μοναδική πρωτότυπη και για πρώτη φορά στη Κύπρο δράση για την αναπαλαίωση κυπριακών κρασιών μέσα στο βυθό της θάλασσας.
 
Πρόσθεσε επίσης, πως ο Κήπος των Γεύσεων περιλαμβάνει τη γαστρονομία και τον οίνο ως βασικά στοιχεία του επίσημου προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Πάφος 2017, που αναδεικνύονται μέσα από σειρά εκδηλώσεων και δράσεων σ’ ολόκληρη την Πάφο.
 
Πρόκειται συνέχισε, για ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκινά από σήμερα, και θα συνεχίσει με πολλές εκδηλώσεις το 2017 με στόχο την προβολή της ιδιαίτερης αυτής πτυχής του πολιτισμού.
 
Ο κ. Πατσαλίδης σημείωσε πως σ’ αυτό το ταξίδι είναι όλοι ευπρόσδεκτοι σε μια προσπάθεια να μεγαλώνουν οι συνταξιδιώτες και οι συνοδοιπόροι του Οργανισμού της ΠΠΕ.
 
Το Πάφος 2017 ξεκινά τις δράσεις του για τη γαστρονομία κατέληξε, προβάλλοντας τον οίνο, το κρασί του τόπου και της περιοχής.
 
Στο ταξίδι του οίνου το παρών του έδωσε και ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης. Ο κ. Παυλίδης σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανέφερε πως ο Δήμος Γεροσκήπου είναι ιδιαίτερα ευτυχής που αυτή η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο τεχνητό ύφαλο της Γεροσκήπου όπου εκεί θα υπάρχει πόντιση 280 φιαλών κρασιών. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχής κατέληξε γιατί ο τεχνητός ύφαλος αποτελεί πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους που επισκέπτονται την Πάφο. Διαβεβαίωσε επίσης το πρόεδρο του Οργανισμού κ. Χρίστο Πατσαλίδη ότι ο Δήμος Γεροσκήπου θα στηρίξει τον οργανισμό.
 
Στο μεταξύ την προσπάθεια στήριξε ο Σύνδεσμος Οινοχόων της Κύπρου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Δυτών και οι Κύπριοι οινοπαραγωγοί.


πηγή: http://filoksenos.blogspot.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου