Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Μύκονος. Καλά τα νέα για τη Φραγκιά. Μια νίκη ακόμα!


FRAGIA PANORAMIKI-1
 
Η ιστορία λίγο ως πολύ είναι γνωστή. Μια ακόμα παραλία που δεν έχει δεχτεί το «χάδι» της αναπτυξιακής μας βουλιμίας κινδύνεψε με απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Άνω Μεράς να χαθεί. Μια ακόμα μάχη δόθηκε και τα νεώτερα έχουν ως εξής:
 
Η Ματίνα Μανδηλαρά, Τοπική Συμβούλος της ΚΕΠΟΜ στην Άνω Μερά, προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου κατά της απόφασης της Τοπικής Κοινότητας της Άνω Μεράς που είχε εγκρίνει κατά πλειοψηφία την λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στην παραλία Φραγκιά.

Στις 29/9 συνεδρίασε εκ νέου -για 4η φορά!- η Δημ. Κοινότητα για το ίδιο θέμα. Παρούσες και παρόντες πολλοί ενδιαφερόμενοι μεταξύ των οποίων ομάδα κατοίκων της περιοχής που πρωτοστάτησαν στην συλλογή υπογραφών, η νομική τους σύμβουλος Γεωργία Τόλη, η Μάρθα Φρούτζου νομική σύμβουλος του Δήμου, ο Αντιδήμαρχος Νίκος Γκέλος, ο αρχιτέκτονας Απόστολος Νάζος, η επικεφαλής της ΚΕΠΟΜ Άννα Καμμή κ.ά.
 
Στην κυρία Φρούτζου είχε ανατεθεί η έρευνα νομιμότητας του φακέλου της άδειας οικοδομής (ο οποίος όντας εξαφανισμένος!) δεν είχε εξετασθεί κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Όπως αποκαλύφθηκε, η άδεια που είχε βγει το 1999 αφορούσε στην κατασκευή διώροφης κατοικίας και όχι εστιατορίου.

FRAGGIA PORTA 2015
 
fragia krinakia -1
 
Με αυτό το επιχείρημα και με δεδομένο ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αναθεώρηση της άδειας ως προς την χρήση, αλλά και δεδομένου ότι η απόσταση της οικοδομής από τον αιγιαλό είναι μόλις 30 μ ενώ απαιτούνται 100(!) κατόπιν και της ουσιαστικής παρέμβασης του Αποστόλη Νάζου και του Νικολάου Γκέλου, τελικά η απόφαση ανακλήθηκε ομόφωνα! Άρα δεν υπάρχει προς το παρόν προέγκριση για εστιατόριο/μπαρ στην περιοχή αυτή. Απορίας άξιο είναι ότι ο συγκεκριμένος φάκελος αδείας δεν βρίσκεται στην Μύκονο αλλά δεν έχει βρεθεί ούτε και στην Σύρο. Μέχρι να βρεθεί ο φακελος, που αναζητείται επισήμως, η επιφυλακή παραμένει. Η ομάδα άλλωστε «Σώστε την Φραγκιά» είναι αποφασισμένη να παρακολουθεί στενά το θέμα και συνεχίζει τον αγώνα δυναμικά.
 
Οι πρωτεργάτες της ομάδας έχουν καταθέσει αίτημα για την εξέταση του θέματος από το ΔΣ του Δήμου συνοδευόμενο από 500 και πλέον υπογραφές και δεν σταματούν εδώ. Ανάλογη κίνηση ετοιμάζεται για την Λιά και τον Λούλο ενώ το μεγάλο θέμα του Πανόρμου μετά και την περυσινή κινητοποίηση και την συλλογή 1100 υπογραφών θα αξιοποιηθεί εκ νέου.
 
fragia-1
 
Σημειώνουμε εδώ ότι το ΔΣ του Δήμου Μυκόνου σε συνεδριάσεις το 1995 και 1999 έχει αποφασίσει την προστασία των παρθένων παραλιών -δηλαδή εκείνων που δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί τουριστικά και διατηρούν το φυσικό του κάλλος- όπως η Φραγκιά, η Λιά κ.ά. και την μη αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιχείρημα που επικαλέσθηκε και ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Κουκάς σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Τοπ. Κοινότητας Άνω Μεράς, ζητώντας του να ανακαλέσει την απόφαση στην 2η συνεδρίαση της Τοπ. Κοινότητας για το θέμα, ανεπιτυχώς όμως, αφού και τότε η απόφαση ήταν θετική κατά πλειοψηφία επικρατούσης της ψήφου του Προέδρου.

Φαίνεται όμως ότι ο επιμένων νικά! Αποδεικνύεται επίσης ότι για τα σοβαρά ζητήματα του τόπου απαιτείται ευρεία συναίνεση και διαρκής αγώνας για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα!
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου