Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Αιτωλοακαρνανία. «ΠΟΠ» το σαγκουίνι Γουρίτσας θέλει ο δήμος Θέρμου

 
 
Eνέργειες προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης του Σαγκουινιού Γουρίτσας ως ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) προανήγγειλλε μέσω των κοινωνικών δικτύων ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας. Συγκεκριμένα με εισήγηση του εντεταλμένου συμβούλου Γεωπόνου και δημοτικού συμβούλου Γιώργου Κοντογιάννη, ο δήμος Θέρμου θα επιδιώξει να κερδίσει μια σημαντική απόφαση για το μέλλον του μοναδικού αυτού τοπικού προϊόντος από το Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Η φημισμένη ποικιλία «σαγκουίνι Γουρίτσης», μια ποικιλία μοναδική στην Ελλάδα, είναι η ποικιλία των αιματόχρωμων πορτοκαλιών με το βαθύ κόκκινο χρώμα. Η ποικιλία «σαγκουίνι Γουρίτσης» διδάσκεται σε όλα τα Γεωπονικά Πανεπιστήμια του κόσμου, ως η μοναδική και αυθεντική και μάλιστα οι ανάλογες πορτοκαλιές που καλλιεργούνται στην Ισπανία και την Ιταλία αναγνωρίζονται επιστημονικά ως «τύπου Γουρίτσης».

Το να χαρακτηριστεί ΠΟΠ το σαγκουίνι Γουρίτσας ίσως είναι η μοναδική ευκαιρία η καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας να ξαναζωντανέψει, αφού τις τελευταίες δεκαετίες το σαγκούινι Γουρίτσας συγχέεται με την νεώτερη ποικιλία του σαγκουίνι «Μόρο» (Moro), με αποτέλεσμα η τιμή του να πέφτει συνεχώς.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου