Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Πράσινο χοιρινό από το ΤΕΙ και την ΒΙΚΗ

 
gourounakia1
 
Το πράσινο χοιρινό κρέας -Green Pork- είναι το αποτέλεσμα ενός καινοτόμου ερευνητικού έργου που υλοποιήθηκε από το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου και την κορυφαία βιομηχανία ΒΙΚΗ.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα όπου θα αναπτυχθούν οι ερευνητικές μέθοδοι για την παραγωγή χοιρινού κρέατος με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε ημερίδα η οποία θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, στις επτά το βράδυ, στο συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου της Άρτας.

Το συγκεκριμένο έργο είχε αξιολογηθεί δεύτερο από τα επιλεγέντα και είναι πρότυπο συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΙ Ηπείρου, ΑΕΙ της Ελλάδας και Πανεπιστημίων της Κίνας, όπως και της Ελληνικής Βιομηχανίας Κρέατος Ηπείρου για την ανάδειξη και διακριτή παραγωγή του Ελληνικού χοιρινού κρέατος και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και την ΓΓΕΤ.

Είναι εξαιρετικά σημαντική για τη στρατηγική της χώρας η παραγωγή διακριτών προϊόντων, αφού είναι αδύνατον να υπερσκελίσει το μειωμένο κόστος παραγωγής εισαγόμενων ομοειδών προϊόντων.

Η έννοια των ειδικών ποιοτικών παραμέτρων, της χρήσης πρωτεϊνικών διατροφικών πηγών από τη χώρα, του προτύπου παραγωγής με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και της μεθοδολογίας που μπορεί να οδηγήσει το Εθνικό αυτό πρότυπο σε Ευρωπαϊκή στρατηγική, μπορεί να κάνει την τοπική μας παραγωγή εξαιρετικά εξωστρεφή εξαγωγική δύναμη και αναγνωρίσιμη και την Ήπειρο πρωτοπόρα στην καινοτομία παραγωγής "πράσινου κρέατος", αφού παράγει περίπου το 17% της Ελληνικής παραγωγής χοιρινού. Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι ο Καθηγητής του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων κ. Γιάννης Σκούφος.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου