Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Στο όνομα ποιας πράσινης ανάπτυξης να σαρώσουν τα αιολικά τις βουνοκορφές της Αργιθέας;

 
EOSK-2
 
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος της Καρδίτσας και πλήθος άλλων συλλόγων της Θεσσαλίας και της υπόλοιπης Ελλάδας με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την προώθηση της διαδικασίας αδειοδότησης αιολικών σταθμών στις κορυφογραμμές των Αγράφων. Στο περιφερειακό συμβούλιο της Θεσσαλίας θα συζητηθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων έξι τέτοιων σταθμών. Πρόκειται για μελέτες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των δήθεν επενδυτών και δίνουν μια ειδυλλιακή εικόνα για μια επέμβαση που μόνο ως καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος μπορεί να χαρακτηριστεί.

- Οι μελέτες δεν αναπαριστούν ικανοποιητικά το οδικό δίκτυο που θα απαιτηθεί. Πρόκειται για δρόμους που σαρώνουν στην κυριολεξία το σύνολο των κορυφογραμμών. Η πρόσβαση προς αυτές σε πολλές περιπτώσεις γίνεται με νέες χαράξεις. Τόσο για τις νέες χαράξεις όσο και για τους υφιστάμενους δρόμους που θα χρησιμοποιηθούν απαιτείται διαπλάτυνση στο σύνολο των στροφών. Η κατά παρέκκλιση δυνατότητα για διαπλάτυνση στα 10-12 μέτρα πρόκειται να γίνει κανόνας καθώς το ανάγλυφο και η κλίση του εδάφους που φτάνει το 80% (!) δεν επιτρέπει τις πολλές ευθείες. Με δεδομένο ότι σε αυτά τα υψόμετρα οι φυσικές διεργασίες αποκατάστασης του εδάφους διαρκούν αιώνες, η εικόνα που θα αντικρίζουμε με το πέρας των έργων θα είναι ενός απέραντου λατομείου, η δε βλάβη στα αλπικά οικοσυστήματα θα είναι μόνιμη.
- Οι αιολικές εγκαταστάσεις "Αχλαδιάς – Κουκιά", "Μάραθος – Ελάτη" θα κατασκευαστούν πάνω στο διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4. Τυχόν κατασκευή του έργου αχρηστεύει το συγκεκριμένο τμήμα που είναι σημειωτέον είναι το πιο αξιόλογο τόσο στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας όσο και ένα από τα ωραιότερα στο τμήμα που διέρχεται την χώρα μας. Ένας από τους κύριους στόχους της ελληνικής ορειβατικής κοινότητας είναι η ανάδειξη του τμήματος του διεθνούς μονοπατιού που διασχίζει την χώρα μας. Η προσέλκυση επισκεπτών με αφορμή τον Ε4 είναι ένας από τους τρόπους αύξησης της τουριστικής κίνησης στην περιοχή. Επίσης στην περιοχή εγκατάστασης βρίσκεται και η τοπική διαδρομή Α11 «Ανθηρό – Λούτσα – Θερινό».
- Οι αιολικές εγκαταστάσεις στην κορυφογραμμή «Χονδροσπάνι» βρίσκονται στην ψηλότερη κορυφή των βόρειων Αγράφων, την φημισμένη Καράβα. Είναι ένας συχνός προορισμός για ορειβατικούς συλλόγους. Η ομορφιά της διαδρομής για την συγκεκριμένη κορυφή δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από φημισμένα βουνά όπως οι Άλπεις. Μελλοντικά και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να κοσμεί τα πληροφοριακά φυλλάδια σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.
- Οι αιολικές εγκαταστάσεις "Τσούκες – Κατούνα – Σουφλί" και "Βερούσια" θα κατασκευαστούν πάνω στις τοπικές πεζοπορικές διαδρομές Α9 «Μεταμόρφωση – Σουφλί – Ανθηρό» και Α10 «Ανθηρό – Βερούσια». Οι παραπάνω διαδρομές πρόκειται να ενταχτούν στο δίκτυο πεζοπορικών και ορειβατικών μονοπατιών, ένα εγχείρημα που φιλοδοξεί να δώσει πνοή στην τουριστική κίνηση καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
 
Τυχόν κατασκευή των προτεινόμενων αιολικών εγκαταστάσεων θα ακυρώσει άπαξ δια παντός κάθε δυνατότητα για ανάπτυξη ήπιου – εναλλακτικού τουρισμού που είναι στις προτεραιότητες της πολιτείας, των ορεινών δήμων και διακαής πόθος της ελληνικής ορειβατικής κοινότητας. Οι εγκαταστάσεις καταστρέφουν το σύνολο των κορυφών και κορυφογραμμών της περιοχής χωρίς δυνατότητα επιστροφής στην πρότερη κατάσταση. Αν γίνουν η όλη περιοχή θα είναι μια μαύρη τρύπα στους τουριστικούς και ορειβατικούς οδηγούς. Περικυκλώνουν στην κυριολεξία τα χωριά της περιοχής: Αργιθέα, Ανθηρό, Θερινό, Μεταμόρφωση, Βλάσι κλπ. Σε ένα περιβάλλον που ο θόρυβος είναι άγνωστη έννοια, εισάγονται τα «επιτρεπτά επίπεδα θορύβου». Επίπεδα επιτρεπτά ίσως στις πόλεις όπου καλύπτονται από άλλους θορύβους, αλλά με μεγάλες επιπτώσεις εκεί όπου ο κάτοικος δεν έχει συνηθίσει τον παραμικρό θόρυβο και ο επισκέπτης αποζητά την ηρεμία της φύσης. Οι μελέτες είναι εντελώς ελλιπείς όσο αφορά τα επίπεδα θορύβου και δεν λαμβάνουν υπ όψη την μετάδοση από όλες τις κατευθύνσεις των θορύβων τόσο αυτών που είναι αντιληπτά από την ανθρώπινη ακοή, όσο και αυτών που δεν είναι.

Επεμβάσεις όπως αυτές που περιγράφονται στις μελέτες των αιολικών πάρκων μεταβάλλουν ολοκληρωτικά τον χαρακτήρα της περιοχής και τον μετατρέπουν σε βαριά βιομηχανικό. Σε χώρες όπως ο Καναδάς και το Ην. Βασίλειο έχει εγκαταλειφθεί εντελώς το ενεργειακό μοντέλο των γιγάντιων ανεμογεννητριών ως μη αποδοτικό, ενώ άλλες Ευρωπαϊκές χώρες διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού το ορεινό περιβάλλον και περιορίζουν τα αιολικά πάρκα σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές. Φαίνεται πως μόνο κίνητρο για την εγκατάσταση αιολικών σε ορεινές περιοχές είναι η επιδότησή τους και όχι η ενεργειακή απόδοσή τους ή η φιλικότητα προς το περιβάλλον.

Οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον φυσικό πλούτο προς άμεσο όφελός τους. Οι περιοχές των Αγράφων μπορούν χωρίς υπερβολή να χαρακτηριστούν ως ανέγγιχτες από τις αρνητικές επιδράσεις της ανάπτυξης. Αυτά είναι τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της περιοχής και ως τέτοια πρέπει να διατηρηθούν γιατί μπορούν να συμβάλλουν και στην οικονομική στήριξη της περιοχής. Τόσο οι ορατές όσο και οι μη ορατές επιπτώσεις στο περιβάλλον θα μειώσουν δραματικά της αξία των ακινήτων περιουσιών των κατοίκων. Χειρότερη όμως ίσως να είναι η απαλοιφή από την συλλογική μνήμη των επόμενων γενεών της εικόνας των βουνοκορφών και γενικά του τόπου όπως τον κληρονομήσαμε εμείς από τους παππούδες μας.



πηγή: http://www.karditsanews.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου