Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Χίος. Με πείσμα και όραμα


Στο βάθος τ’ Αγιάσματα
του Γιώργου Κάκαρη

Η πολυετής έρευνα, οι δεκάδες καθαρισμοί και οι αγώνες που έχει κάνει ο Γιώργος Χαλάτσης για τη διάσωση και την ανάδειξη των μονοπατιών της Χίου έχουν φέρει αποτελέσματα και πλέον η πεζοπορία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Ωστόσο κάνουν λάθος όσοι μένουν μόνο στην αγάπη του Γιώργου Χαλάτση για την πεζοπορία και παραγνωρίζουν την προσδοκία του οι παλιές στράτες της Βόρειας Χίου να οδηγήσουν στο δρόμο της ήπιας ανάπτυξης, χωρίς υπερβολές, αλλά με μέτρο και σεβασμό στο πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής.

Το ευχάριστο είναι ότι οι κάτοικοι της Αμανής αγκάλιασαν την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και 4 – 5 χρόνια και ο Δήμος δεσμεύτηκε για τη σήμανση των πεζοπορικών διαδρομών της περιοχής. Η δημιουργία της ΚΟΙΝΣΕΠ Θέρμαι Αγιασμάτων, η σύμπραξη δηλαδή των οικογενειακών επιχειρήσεων εστίασης και ενοικιαζόμενων δωματίων που διαχειρίζεται τα Ιαματικά Λουτρά, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι κάτι κινείται στο βόρειο άκρο του νησιού.

Η θερινή σεζόν κύλισε αρκετά καλά, ενώ οι Χιώτες φαίνεται να ανταποκρίνονται στα καλέσματα για πεζοπορίες στα μονοπάτια της περιοχής. «Ποιος θα το έλεγε όταν οι γονείς μας έφευγαν από τη ζωή, ότι τα Αγιάσματα μερικές δεκαετίες μετά θα είχαν και πάλι ζωή» μας είπε την Κυριακή ο ιθύνων νους της Θέρμαι Αγιασμάτων κα Ελένη Κατσαρού. Ωστόσο όλοι αναγνωρίζουν ότι το εγχείρημα βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο. Αν θα καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις ντόπιων και αλλοδαπών θα φανεί στο μέλλον. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Πείσμα και όραμα επίσης. Χρειάζονται όμως προσεχτικές κινήσεις, προσγειωμένα μυαλά και τη στήριξη της πολιτείας. Το στοίχημα της παράλληλης αναζωογόνησης της Αμανής και προστασίας του περιβάλλοντος της περιοχής δεν πρέπει να χαθεί.



πηγή: http://www.aplotaria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου