Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Βαρυσήμαντη νίκη στον δικαστικό μας αγώνα


Το Σ.τ.Ε. ακυρώνει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού του 2013
 
Με απόφασή της που εκδόθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2015, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση ακυρώσεως της από 9 Δεκεμβρίου 2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία η τότε Διοίκηση είχε εγκρίνει το νέο τροποποιημένο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Την αίτηση ακυρώσεως είχαν ασκήσει οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Αρχέλων, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος S.O.S., Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας-MOM., ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και οι Δήμοι Λειψών και Κιμώλου.

Η απόφαση αυτή αποτελεί σημαντική επιτυχία στον αγώνα μας για την προώθηση του ορθολογικού χωροταξικού σχεδιασμού που βασίζεται στην προστασία των μοναδικών χαρακτηριστικών του ελληνικού χώρου και επισημαίνει την αδήριτη αναγκαιότητα η λήψη αποφάσεων εκ μέρους της Διοίκησης να πραγματοποιείται με διαφάνεια και σεβασμό της νομιμότητας.

Το συγκεκριμένο νομοθέτημα άνοιγε το δρόμο για τη μαζική δόμηση κατοικιών -υπό το πρόσχημα της τουριστικής ανάπτυξης- αναπαράγοντας το αποτυχημένο πρότυπο άλλων χώρων, το οποίο αποτέλεσε και τον βασικό λόγο της οικονομικής και περιβαλλοντικής τους καταστροφής.
 
 
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ - Τι σημαίνει αυτό για την Χώρα μας;

Βασικό αποτέλεσμα του Χωροταξικού που ακυρώθηκε, θα ήταν η δόμηση των νησιών και άλλων ακτών της Χώρας μας, με συνοπτικές διαδικασίες για τη δημιουργία οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων, με μόνο όρο την ύπαρξη έκτασης 150 στρεμμάτων. Δεδομένου ότι αυτό θα επιτρεπόταν ακόμα και μέσα σε περιοχές NATURA, θα αντιμετωπίζαμε και στην Ελλάδα το ίδιο φαινόμενο με αυτό που κατέστρεψε τις παραλίες της Ισπανίας και βύθισε την αγορά ακινήτων αυτής της χώρας σε πρωτοφανή κρίση.

Με την απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ, διασώζεται το απαράμιλλο Ελληνικό τοπίο, δηλαδή η πρώτη ύλη για την ανάπτυξη τουρισμού υψηλού επιπέδου ή των ειδικών μορφών τουρισμού (πολιτισμικού, περιπατητικού κ.α.), που αποφέρουν χωρίς να φορτίζουν καταστροφικά τα οικοσυστήματα και τις κοινωνικές δομές.

Τελικά, δηλαδή, η ακύρωση οδηγεί σε μεγαλύτερη και πιο επωφελή ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος χωρίς παράπλευρες και μη αντιστρέψιμες ζημίες.



πηγή: http://www.ellet.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου