Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Ανθεκτικοί σε περιόδους κρίσης οι αγροτικοί συνεταιρισμοί


Στέφανος Παπαπολυμέρου
(papapolimerou@paseges.gr)
 
Έκθεση η οποία αποδεικνύει πως οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι ανθεκτικοί σε περιόδους κρίσης, συμβάλλοντας στα προς το ζην των αγροτών, παρουσιάστηκε στις 10 Οκτωβρίου στους ευρωβουλευτές από την κεντρική πανευρωπαϊκή συνεταιριστική οργάνωση Cogeca.

Το εν λόγω συμπέρασμα προκύπτει από το γεγονός πως ο κύκλος εργασιών 100 αγροτικών συνεταιρισμών διαφόρων κρατών μελών της Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 14% το 2013, σε σύγκριση με το 2012.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στους ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του ευρωκοινοβουλίου, ο Αντιπρόεδρος της οργάνωσης, κ. Thomas Magnusson, είπε «Οι Αγρο-συνεταιρισμοί επιτυγχάνουν α ενώσουν τις δυνάμεις των αγροτών ώστε να απολαμβάνουν καλύτερες τιμές λιανικής για τα προϊόντα τους από τη αγορά. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό όταν οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξανόμενες προκλήσεις και έχουν χάσει την κύρια εξαγωγική αγορά τους – την Ρωσία – μέσα σε μια νύχτα. Η έκθεση επιβεβαιώνει τη σημασία των γεωργικών συνεταιρισμών για την οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση της ΕΕ, καθώς απασχολεί περίπου 600.000 άτομα ως επί το πλείστον σε αγροτικές περιοχές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης δώσει μεγαλύτερη έμφαση στους αγρο-συνεταιρισμούς στο πλαίσιο της αναθεωρημένης ΚΑΠ ».

Επίσης, χαιρέτησε την έναρξη του επενδυτικού σχεδίου Juncker, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη. «Πιστεύουμε ότι οι γεωργικοί συνεταιρισμοί πρέπει να συμπεριληφθού στον κατάλογο των έργων που υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Ειδικότερα, ο αγροδιατροφικός τομέας, οι τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η βιο-οικονομία θα πρέπει να είναι μεταξύ των επιλέξιμων για επένδυση τομέων προτεραιότητας του σχεδίου», είπε.

Η 400 σελίδων έκθεση με τίτλο «Ανάπτυξη των γεωργικών συνεταιρισμών στην ΕΕ 2014» παρουσιάζει ενημερωμένες πληροφορίες και τάσεις ανά χώρα και ανά τομέα για τους κορυφαίους αγροτικούς συνεταιρισμούς στην ΕΕ.

Η εν λόγω έκθεση βασίζεται σε πληροφορίες που παρέχονται από τις οργανώσεις μέλη της Cogeca ανά κράτος, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την στατιστική υπηρεσία Eurostat.


Για το πλήρες κείμενο της μελέτης (στα αγγλικά) επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: http://www.copa-cogeca.eu/Download.ashx?ID=1407467.


πηγή: http://www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου