Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Ο άνθρωπος που έφτιαξε μόνος του ένα πάρκο στη Νέα Υόρκη

 
perierga.gr - O Kήπος της Εδέμ στη Νέα Υόρκη!
 
 
Το όραμά του έκανε πραγματικότητα το 1975 ο καλλιτέχνης και ακτιβιστής Adam Purple, δημιουργώντας έναν κυκλικό αδτικό κήπο ανάμεσα στα κατεδαφισμένα κτήρια της πόλης της Νέας Υόρκης, στο Lower East Side. Γνωστός για τη μόνιμη μοβ ενδυμασία του, αντέδρασε σε αυτές τις εικόνες που έβλεπε από το παράθυρο τους, με τα ερείπια και τα χώματα και θέλησε να δημιουργήσει μια μικρή όαση για τα παιδιά που έπαιζαν στα μπάζα.
 
perierga.gr - O Kήπος της Εδέμ στη Νέα Υόρκη!
 
Έχοντας τις δικές του αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία, που περπατούσε χωρίς παπούτσια στα λιβάδια και στα δάση του Μισούρι, θέλησε τα παιδιά αυτά να μπορέσουν να αισθανθούν το χώμα κάτω από τα πόδια τους σε ένα ασφαλές, χωρίς συντρίμμια περιβάλλον. Σχεδόν αμέσως άρχισε τις εργασίες για τον Κήπο της Εδέμ.
 
perierga.gr - O Kήπος της Εδέμ στη Νέα Υόρκη!
 
Έτσι μέσα σε τρία χρόνια δημιούργησε έναν κυκλικό κήπο με λουλούδια που αυξανόταν διαρκώς με τη δική του αποκλειστική εργασία. Μάλιστα δεν ήταν μόνο ένα πάρκο ανάμεσα στα συντρίμια αλλά και ένα καλλιεργήσιμο κομμάτι που προσέφερε λαχανικά στους κατοίκους, τα οποία καλλιεργούσε μόνος του. Αγαπημένο ορόσημο της περιοχής, ποτέ δεν αναγνωρίστηκε επίσημα από το κράτος παρά τις προσπάθειες και σε όλους τους χάρτες της πόλης το σημείο εκεί εμφανιζόταν ως κενό.
 
perierga.gr - O Kήπος της Εδέμ στη Νέα Υόρκη!
 
Παρά τις εκκλήσεις από την κοινότητα, ο κήπος ισοπεδώθηκε από μπουλντόζες σε μόλις 75 λεπτά την 8η Ιανουαρίου του 1986 προκειμένου να ανοίξει στην περιοχή νέος δρόμος. Ο Adam πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 σε ηλικία 84 ετών, πικραμένος και απογοητευμένος από την εξέλιξη…
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου