Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Η Βολιώτισσα αστροφυσικός Δήμητρα Ρηγοπούλου, στη «Διαστημική τροχιά» των 7 σοφών

Η Βολιώτισσα Δήμητρα Ρηγοπούλου, καθηγήτρια Αστροφυσικής υπερύθρου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η Βολιώτισσα Δήμητρα
Ρηγοπούλου, καθηγήτρια
Αστροφυσικής υπερύθρου
στο Πανεπιστήμιο
της Οξφόρδης
Η Βολιώτισσα Δήμητρα Ρηγοπούλου, καθηγήτρια Αστροφυσικής υπερύθρου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ήταν καλεσμένη και μίλησε στη «Διαστημική τροχιά» των 7 σοφών, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 2 Οκτωβρίου 2015.

Το θέμα της ήταν «Η σκοτεινή πλευρά του Σύμπαντος». Η ορατή ύλη, είπε, την οποία παρατηρούμε στο Σύμπαν αποτελεί ένα ελάχιστο ποσοστό της τάξεως του 5%, του συνολικού ενεργειακού περιεχομένου. Το υπόλοιπο αποτελείται από ένα είδος «σκοτεινής ύλης» πιθανότατα από ηλεκτρικά ουδέτερα σωμάτια που δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει και το υπόλοιπο, της τάξεως των 75% από ένα είδος σκοτεινής ενέργειας, της οποίας η φύση, μας είναι ακόμα άγνωστη. Παρουσίασε δε τα πειραματικά δεδομένα που στηρίζουν αυτές τις διαπιστώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δήμητρα Ρηγοπούλου, είναι συνεργάτιδα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και όταν έρχεται στο Βόλο, συμμετέχει στις δραστηριότητες της Εταιρείας. Έτσι το Καλοκαίρι
του 2002 συμμετείχε στα μαθήματα του 3ου θερινού Σχολείου αστρονομίας που διεξήχθη στο προαύλιο του 1ου Λυκείου Βόλου, ενώ το 2012 μίλησε στους μαθητές της Σχολής Αστρονομίας.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου