Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Κεφαλονιά - Αργοστόλι. Με επιτυχία το 17ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο

 
 
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου σε συνεργασία με την Ελληνική Δασολογική Εταιρεία (Ε.Δ.Ε.), διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το 17ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο με τίτλο: “Η Συμβολή της Σύγχρονης Δασοπονίας και των Προστατευόμενων Περιοχών στη Βιώσιμη Ανάπτυξη”, την περίοδο 4-7 Οκτωβρίου 2015, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου “Ο Κέφαλος”. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Δήμου Κεφαλονιάς και της Διεύθυνσης Δασών Κεφαλληνίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ιονίων Νήσων.

Το απόγευμα της Κυριακής 4 Οκτωβρίου 2015, έγινε η τελετή έναρξης του Συνεδρίου στην κεντρική αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Αργοστολίου “Ο Κέφαλος”, όπου χαιρέτησαν το Συνέδριο τοπικοί και περιφερειακοί φορείς. Την έναρξη του Συνεδρίου έκανε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Ευάγγελος Κεκάτος. Εκφράσθηκαν θερμές ευχαριστίες από τους διοργανωτές του Συνεδρίου, Καθηγητή κ. Θ. Ζάγκα, Πρόεδρο της Ε.Δ.Ε. και Ομότιμη Καθηγήτρια κ. Γ. Καμάρη, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Αίνου, προς όλους τους συμμετέχοντες, στους συντελεστές της διοργάνωσης και ιδιαίτερα προς τους χορηγούς του Συνεδρίου. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες του Ομότιμου Καθηγητή κ. Δημητρίου Φοίτου και του κ. Κων/νου Δημόπουλου, Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Δασών & Αγροπεριβάλλοντος, ενώ η Καθηγήτρια κ. Θέκλα Τσιτσώνη, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, έκανε την κεντρική εναρκτήρια ομιλία με θέμα “Οι Προστατευόμενες Περιοχές ως Μοχλός Αειφόρου Ανάπτυξης σε Τοπικό και Εθνικό Επίπεδο”. Η βραδιά έληξε με παραδοσιακούς χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων και ένα ελαφρύ δείπνο.

Την Δευτέρα και Τρίτη 5 & 6 Οκτωβρίου, αφού προηγήθηκαν οι ομιλίες των προσκεκλημένων ομιλητών κ. Β. Παπαναστάση, Ομότιμου Καθηγητή Α.Π.Θ., Δρ. Α. Σκαλτσογιάννη, Δρ. Λ. Απατσίδη και Δρ. Ι. Γήτα, ακολούθησαν παράλληλες συνεδρίες κατά θεματικές ενότητες με 87 ομιλίες και 34 αναρτημένες εργασίες (posters). Η προσέλευση ήταν αθρόα, με σύνολο συνέδρων περίπου 200 και συνοδών μελών περίπου 40.

Κατά την δεύτερη μέρα, Τρίτη 6 Οκτωβρίου, υπήρξε ειδική συνεδρία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, την οποία διοργάνωσε και επιμελήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου. Στη συνεδρία αυτή συμμετείχαν Φορείς Διαχείρισης από όλη την Ελλάδα, όπου αναφέρθηκαν στις δράσεις τους, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στο τι επιφυλάσσει το μέλλον για τις Προστατευόμενες Περιοχές. Ειδικότερα, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου κ. Γεωργία Καμάρη, αναφέρθηκε στις Δράσεις του Φορέα, στο προσωπικό του Φορέα και στους συνεργάτες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Το απόγευμα της Τρίτης ακολούθησε η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας, όπου έγινε απολογισμός του Συνεδρίου και αποφασίστηκε ο τόπος του επόμενου Δασολογικού Συνεδρίου να είναι η Έδεσσα.

Τόσο την Δευτέρα όσο και την Τρίτη, παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου οργανώθηκαν από το προσωπικό του Φορέα και την Δρ. Νίκη Κατσούνη, Γραμματέα του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, εκδρομές για τα συνοδά μέλη των συνέδρων. Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου έγινε επίσκεψη και ξενάγηση στη λίμνη της Μελισσάνης, στο σπήλαιο της Δρογκαράτης και στην Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου, ενώ την Τρίτη 6 Οκτωβρίου στην εκκλησία της Παναγίας στα Καλιγάτα, στο γραφικό χωριό των Κουρκουμελάτων, στο Βυζαντινό Μουσείο και στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου.

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στον Εθνικό Δρυμό Αίνου και να περπατήσουν σε ένα από τα πέντε μοναδικά μονοπάτια του.

Τέλος, οι σύνεδροι επισκέφθηκαν το Συνεταιρισμό της Ρομπόλας στα Βαλσαμάτα, όπου ξεναγήθηκαν από το προσωπικό του.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους όσους συμμετείχαν στο Συνέδριο, στην Οργανωτική του Επιτροπή, στους Χορηγούς του Συνεδρίου και στο προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης που αόκνως συνέβαλλε στην επιτυχή διοργάνωσή του και ανανεώνει το ραντεβού του για άλλες, ανάλογες δραστηριότητες, που σύντομα θα ακολουθήσουν και για τις οποίες θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου