Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Silvio κάνει το τρίτο του ταξίδι προς την Αφρική


Ο Silvio κάνει το τρίτο του ταξίδι προς την Αφρική
 
Ο Silvio - ο μόνος πελαργός που στέλνει σήμα με τον πομπό (από τους δέκα, που δακτυλιώθηκαν στις 2 Ιουλίου 2013 στις Φέρες Έβρου από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα του Έβρου και το Ινστιτούτο Max Planck) - κάνει το τρίτο του ταξίδι προς την Αφρική!

Τους τελευταίους μήνες οι μετακινήσεις του πελαργού έμοιαζαν πολύ με αυτές που έκανε την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2014. Έτσι, μέσα στο Μάιο του 2015, ο Silvio, μετά το Σουδάν, πέταξε προς την Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο και την Συρία. Πέρασε μετά την Αλεξανδρέττα και στις 23 Μαΐου ήταν ήδη στην Τουρκία και πλησίαζε την περιοχή της λίμνης Τουζ.
 
Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτά τα μέρη δεν ήταν άγνωστα στον πελαργό μας! Ακριβώς εκεί ήταν το 2014 όπου πέρασε το καλοκαίρι από τις 23.05. μέχρι τις 19.08.2014.

Το πιο πιθανό είναι ότι τόσο στη παραμονή του πελαργού μας στην Τουρκία όσο και στο ξεκίνημα του ταξιδίου του, να ήταν μαζί με άλλους πελαργούς, από τα "no - breeding fraction”, γιατί ο Silvio είναι σε ηλικία όπου δεν είναι (ακόμα) έτοιμος να κάνει οικογένεια (το πιο πιθανό είναι – όταν την κάνει να έρθει κάπου κοντά στις Φέρες οπου γεννήθηκε).

Ακολουθώντας τα ιδία μέρη όπως πέρυσι (και περίπου τις ίδιες μέρες!) ο ελληνικός πελαργός βρέθηκε και φέτος διπλα στην λίμνη Τουζ στην Τουρκία. Ήταν εκεί στις 24 Μαΐου 2015 και παρέμεινε στην περιοχή μέχρι τις 15 Αύγουστου 2015 κάνοντας μονο μικρές μετακινήσεις.

Από αυτή την ημερομηνία ο πελαργός ξεκίνησε οριστικά το ταξίδι του προς την Αφρική. Στις 18 Αύγουστου 2015 πέταξε πάνω από την Συρία και νωρίτερα «ξυστά» στο Λίβανο. Ακολούθησε Ιορδανία και Ισραήλ (19 και 20.08.2015) και τέλος στις 21 Αύγουστου 2015 βρέθηκε στην Χερσόνησο Σινά, το μέρος που μέσω του Σουέζ περνανε οι πελαργοί για να πετάξουν στην Αφρική. Στο Σινά ο πελαργός μας φαίνετε να έκανε μια ολιγοήμερη «στάση» γιατί από τις 22 μέχρι 30 Αύγουστου περιπλανιέται κοντά στο Σαρμ Ελ Σειχ και μάλλον μέσα στις επόμενες μέρες θα πετάξει πάνω από το Κόλπο του Σουέζ, συνεχίζοντας το ταξίδι του.

Οι παρατηρήσεις έγιναν από την Eva Stets.

Το ενδιαφέρον ταξίδι του Silvio, φαίνεται πολύ καλά στην σελίδα του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου:
http://www.evros-delta.gr/map.html.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου