Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Αναξιοποίητος ενεργειακός θησαυρός σε κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες


 Στο μεταξύ, ένας πραγματικός θησαυρός για την ελληνική οικονομία “κρύβεται” στις κτηνοτροφικές μονάδες και τα χωράφια της Ελλάδας, καθώς ακόμη και με συντηρητικούς υπολογισμούς τα οργανικά απόβλητα που παράγονται μπορούν να τροφοδοτήσουν πολλές μονάδες βιοαερίου και βιομάζας, σύμφωνα με τον υπεύθυνο δέσμης έργων βιοαερίου του ΚΑΠΕ (Τμήμα Βιομάζας), Χρήστο Ζαφείρη. Στην Ελλάδα παράγονται περίπου 17,5 εκατ. τόνοι υποπροϊόντων και αποβλήτων με ισχύ καυσίμων 370 ΜW.
 
“Υπάρχουν περίπου 239.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα παράγουν απόβλητα οργανικά. Τι τα κάνουν; Δεν πηγαίνουν πουθενά. Με βάση αυτά τα στοιχεία βγάζουμε αλγόριθμους και σχέδια. Έχουμε σε επίπεδο περιφέρειας, νομού, οικισμού τη δυνατότητα να γίνουν μονάδες παραγωγής βιοαερίου. Τα πιο πολλά οργανικά απόβλητα είναι στο νομό Θεσσαλονίκης. Παράγει πάνω από 2 εκατ. τόνους αποβλήτων, με ισχύ καυσίμων περίπου 40 MW” ανέφερε.
 
Συνολικά, στην Ελλάδα, η εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται σε 44 MW, προερχόμενη μέχρι σήμερα από ΧΥΤΑ και βιολογικούς καθαρισμούς, κυρίως από τα Άνω Λιόσια (23,5 MW), την Ψυττάλεια (11,4 MW) και τους Ταγαράδες (5 MW). Εσχάτως, στο “παιχνίδι” μπαίνουν και κτηνοτροφικές μονάδες.
 
 
Δυσκολίες στην εφαρμογή
 
Παρότι όμως ο …θησαυρός υπάρχει, δεν είναι πάντα εύκολο να τον εξορύξεις. Προβλήματα αποτελούν -σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη- ο κατακερματισμός των ιδιοκτησιών του πρωτογενούς τομέα (λίγες, πολύ μικρές εκτάσεις/μονάδες), το οικογενειακό δίκαιο, το κακό οδικό δίκτυο, ακόμη και οι κλιματολογικές συνθήκες. Πάντως, με τον νόμο 4152/2013, δίδεται προτεραιότητα στην ανάπτυξη του βιοαερίου και της βιομάζας και στην Ελλάδα.
 
Εντός της ΕΕ, κυρίαρχη δύναμη στην παραγωγή ενέργειας από βιοαέριο και βιομάζα είναι η Γερμανία. Συνολικά στην ΕΕ υπάρχουν 14.582 μονάδες βιοαερίου με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 7.857 MWe, εκ των οποίων οι 9000 βρίσκονται στη συγκεκριμένη χώρα (εγκαταστημένης ισχύος 3000 MWe). Ως ανερχόμενη δύναμη αναδύεται και η Ιταλία, η οποία διαθέτει 1400 μονάδες, εγκατεστημένης ισχύος 1100 MWe.
 
Πάντως, και οι πρωτοπόροι στον χώρο Γερμανοί δεν απέφυγαν λάθη κατά την ανάπτυξη των ΑΠΕ, από τα οποία οι Έλληνες θα μπορούσαν να διδαχτούν ώστε να κερδίσουν χρόνο, όπως ανέφερε ο Paul Rydzek, της εταιρείας eclareon GmbH, συμβούλου του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας για το σχέδιο “Πρωτοβουλία Εξαγωγών ΑΠΕ”.
 
Παρόντα στην εκδήλωση ήταν στελέχη πέντε από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, καθώς και ο γενικός πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, δρ Ingo Von Voss.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου