Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Έσωσαν την αρκούδα που παγιδεύτηκε σε θηλιά κυνηγών στο Παλαιόκαστρο Κοζάνης

 
Έσωσαν την αρκούδα που παγιδεύτηκε σε θηλιά κυνηγών στο Παλαιόκαστρο Κοζάνης
 
Μια αρκούδα που είχε παγιδευτεί σε μια συρμάτινη θηλιά, που είχαν τοποθετήσει παράνομα προφανώς κυνηγοί κοντά στην Σιάτιστα της Κοζάνης κατάφερε να απελευθερώσει η «Καλλιστώ» την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

ArkoudaThiliaPalaiokastroCallisto (2)
Νάρκωσαν την αρκούδα για να την απελευθερώσουν και της
τοποθέτησαν ραδιοκολλάρο για να την παρακολουθούν.
Η περιβαλλοντική οργάνωση κλήθηκε από το Δασαρχείο Τσοτυλίου να παρέμβει με την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης που διατηρεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκού έργου LIFE στην περιοχή Δήμου Γρεβενών (LIFE ARCPIN).

Στο σημείο όπου βρέθηκε παγιδευμένο το ζώο - σε δασική περιοχή κοντά στο Παλαιόκαστρο Σιάτιστας και στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής του Βούρινου - έφτασαν, εκτός από το προσωπικό του Δασαρχείου και κλιμάκια της Θηροφυλακής της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης.

ArkoudaThiliaSiatista (1)
To σημείο που είχε παγιδευτεί το ζώο.
Η θηλυκή αρκούδα, ηλικίας 5 ετών, είχε σφηνωθεί με τον θώρακα στην παγίδα και κινδύνευε να πεθάνει από ασφυξία. Αναισθητοποιήθηκε από κτηνίατρο που συνεργάζεται με την «Καλλιστώ» και με τη βοήθεια του προσωπικού των άλλων φορέων απελευθερώθηκε, χωρίς ευτυχώς να έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Για ερευνητικούς και διαχειριστικούς σκοπούς στο ζώο τοποθετήθηκε ραδιοκολλάρο που θα στέλνει γεωγραφικό στίγμα μέσω δορυφόρου κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Η αρκούδα μόλις συνήλθε από τη νάρκωση κινήθηκε σε δασική περιοχή, μακριά από οικισμούς.

Σύμφωνα με την «Καλλιστώ» η χρήση συρμάτινων θηλιών με στόχο, πιθανώς, τη λαθροθηρία αγριογούρουνων, είναι μια παράνομη πρακτική που εκτός από τη βαναυσότητά της για τα ζώα που έχουν την ατυχία να παγιδευτούν, θέτει σε κίνδυνο και απειλούμενα είδη της άγριας ζωής, όπως οι αρκούδες. Επιπλέον, η συγκεκριμένη αρκούδα ήταν πιθανώς έγκυος, αφού την περίοδο αυτή πολλές από τις θηλυκές αρκούδες εγκυμονούν.

Την απάνθρωπη αυτή πρακτική χρησιμοποιούν, δυστυχώς, και άλλοι ασυνείδητοι, όπως αποδεικνύεται από ανάλογο περιστατικό στο Βατερό Κοζάνης, που σημειώθηκε τον περασμένο Απρίλιο.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου