Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Το Μπενάκειο ανέλαβε την προστασία των σύκων του Μαρκόπουλου Αττικής


Το Μπενάκειο ανέλαβε την προστασία των σύκων του Μαρκόπουλου Αττικής Προγραμματική Σύμβαση υπέγραψαν η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο αναπληρωτής Διευθυντής του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Παναγιώτης Μυλωνάς, με αντικείμενο την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος αναφορικά με τη διερεύνηση των προβλημάτων φυτοϋγείας που παρουσιάζονται στην καλλιέργεια της συκιάς στην ευρύτερη περιοχή του Μαρκοπούλου Μεσογαίας Αττικής.

Το πρόγραμμα, με έμφαση στο πρόβλημα της ενδόσηψης, θα διαρκέσει ένα χρόνο και αναμένεται να συμβάλει στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 19.500 Ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους της Περιφέρειας Αττικής.
 
Η επιστημονική μελέτη και τα αποτελέσματά της θα ενισχύσουν την παραγωγή των σύκων στην ευρύτερη περιοχή του Μαρκοπούλου, η οποία συνεισφέρει στην τοπική οικονομία περίπου 1.000.000 Ευρώ σε εξαγώγιμο προϊόν (νωπά σύκα άριστης ποιότητας) και αντίστοιχο ποσό στην εγχώρια κατανάλωση. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια πλήττεται από σοβαρά προβλήματα φυτοϋγείας που υποβαθμίζουν την παραγωγή και την ποιότητα του προϊόντος.
 
Η εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος φυτοϋγείας και κατ’ επέκταση στην αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας του προϊόντος, καθώς και στην ανάπτυξη βιολογικής παραγωγής σύκων, δίνοντας τη δυνατότητα περαιτέρω αύξησης των εξαγωγών.
 
Ερωτηθείσα η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, αφού εστίασε στη σημαντική συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην αναπτυξιακή πορεία της Αττικής τόνισε: «Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες μας, καθώς πρόκειται για έναν τομέα που μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά τόσο στις τοπικές οικονομίες, όσο και στην εθνική οικονομία. Η εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης εντάσσεται σε σειρά σχετικών δράσεων που υπηρετούν την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα».


πηγή: http://www.paseges.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου