Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Δράμα. Εντυπωσιακή ψηφιακή ξενάγηση στο Σπήλαιο Αγγίτη Δράμας


Εντυπωσιακή ψηφιακή ξενάγηση στο Σπήλαιο Αγγίτη ΔράμαςΤο Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη Ποταμού βρίσκεται σε απόσταση 23 χλμ. βορειοδυτικά από την πόλη της Δράμας, στο Δήμο Προσοτσάνης, και είναι το μοναδικό αξιοποιημένο ποτάμιο σπήλαιο στην Ελλάδα.

Η φυσική του είσοδος αποτελεί την πηγή υπόγειου ποταμού που φέρει το όνομα Αγγίτης.

Το σπήλαιο έχει διανοιχτεί στη βάση των μαρμάρων που σχηματίζουν το όρος Φαλακρό και ανήκουν στην οροσειρά της Δυτικής Ροδόπης. Το σπήλαιο είναι ένας επιμήκης αγωγός και αποτελεί τη μοναδική σχεδόν αποστραγγιστική δίοδο των υδάτων που συλλέγονται στην κλειστή λεκάνη του Κάτω Νευροκοπίου.

 
Το Σπήλαιο του ποταμού Αγγίτη στάθηκε πέρασμα ή καταφύγιο ανθρώπων και ζώων σε διάφορες εποχές. Κοντά στη σημερινή για τους επισκέπτες είσοδο, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως σημαντικά παλαιολιθικά και παλαιοντολογικά ευρήματα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας. Ανθρώπινη παρουσία στο χώρο του σπηλαίου είναι γνωστή ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους.
 
Μέχρι σήμερα έχουν εξερευνηθεί περίπου 12 χλμ. κι έχουν χαρτογραφηθεί 10 χλμ. διαδρομής. Από το 2000, που ξεκίνησε η λειτουργία του σπηλαίου, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα πρώτα 500 μ. του μοναδικού αυτού φαινομένου.
 
Ο χώρος είναι εντυπωσιακός μέσα στο σπήλαιο κι ο επισκέπτης, καθώς προχωρά σε διάδρομο πάνω από το ποτάμι κι αντίθετα με τη ροή του νερού, παρακολουθεί στο διάκοσμο του σπηλαίου να κυριαρχούν οι λευκοί και ερυθρόμορφοι σταλακτίτες διαφόρων μορφών.
 
 
Η «Αίθουσα του Τροχού», που συνδέεται σήμερα με τον κύριο χώρο του Σπηλαίου με διάδρομο, οφείλει το όνομά της στην ύπαρξη μεγάλου υδραυλικού τροχού διαμέτρου 8 μ., ο οποίος κάλυπτε τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Μέσα σε αυτήν την αίθουσα εντυπωσιάζει το άνοιγμα στην οροφή, με διαστάσεις 8Χ12 μ., πιθανή είσοδο των κατοίκων των γύρω οικισμών και μυστική πρόσβαση από την Ακρόπολη πάνω από το Σπήλαιο στο ποτάμι.
 
Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το τοξωτό άνοιγμα απ' όπου ξεχύνονται με ορμή τα νερά στην πεδιάδα δημιουργώντας μια όαση δροσιάς, με πλατάνια, λεύκες και ιτιές στο περιβάλλον του σπηλαίου, ιδανική για την ξεκούραση των επισκεπτών.
 
Μέσα στο σπήλαιο φωλιάζουν ευκαιριακά ή ζουν μόνιμα 37 είδη ζώων, κυρίως μικροπανίδας, από τα οποία 6 είδη έγιναν γνωστά για πρώτη φορά στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Βρίσκουμε ακόμη ψάρια, νυχτερίδες και κάποια μεγαλύτερα θηλαστικά, όπως τη βίδρα και τον μυοκάστορα.
 
Η Εικονική Περιήγηση στο Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη Ποταμού του Δήμου Προσοτσάνης Δράμας, είναι μία διαδικτυακή εφαρμογή που επιτρέπει τη διερεύνηση του χώρου του σπηλαίου με διαδραστικό τρόπο. 
 
 
Η εφαρμογή βρίσκεται στη νέα ιστοσελίδα του Σπηλαίου www.caveaggitis.gr και επιτρέπει στους χρήστες να περιπλανηθούν ψηφιακά στο τουριστικό κομμάτι αλλά και να νιώσουν την ατμόσφαιρα στο μη τουριστικό κομμάτι μέσα από μια 3D εικονική περιήγηση!

 
Πατήστε εδώ για να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Σπηλαίου Αγγίτη και από το μενού επιλέξτε "ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ".
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου