Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Μέχρι πότε θα ψεκάζουμε αδιάφορα

 
Ζιζανιοκτόνο με δραστικό συστατικό το καρκινογόνο Glyphosate
Ζιζανιοκτόνο με δραστικό συστατικό το
καρκινογόνο Glyphosate

Μετά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που έχει κατατάξει το glyphosate, ενεργό συστατικό του φυτοφαρμάκου Roundup της Monsanto στα «πιθανώς καρκινογόνα», η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Καλιφόρνιας χαρακτήρισε το δημοφιλές ζιζανιοκτόνο ως «επικίνδυνο για πρόκληση καρκίνου».
 
Το glyphosate κυκλοφορεί στη χώρα μας ως συστατικό σε δεκάδες ζιζανιοκτόνα, με δημοφιλέστερο το Roundup, τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της γνωστής εταιρίας βιοτεχνολογίας Monsanto. Η χρήση του διαδόθηκε τη δεκαετία του ‘70 και συνδέθηκε με τη βιομηχανοποίηση της γεωργίας, ενώ στις μέρες μας υπολογίζεται ότι ψεκάζεται κάθε χρόνο σε εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων και αστικών πάρκων, ρείθρα δρόμων και σιδηροδρομικών δικτύων.

Παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της κατασκευάστριας εταιρείας Monsanto, το glyphosate είναι τοξικό, μολύνει το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα, σκοτώνει ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδάφους, καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών όπου ψεκάζεται και αυξάνει την ανθεκτικότητα των ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα. Έχει ήδη ανιχνευθεί από τους επιστήμονες στο νερό, το έδαφος, τον αέρα, το νερό της βροχής, ακόμη και μέσα στο σώμα ανθρώπων που διέμεναν σε αστικές περιοχές και δεν είχαν απασχοληθεί σε εργασίες ψεκασμού!

Δυστυχώς παρόλο που η μία μετά την άλλη οι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου αγροχημικού και παρά τα αιτήματα από περιβαλλοντικούς οργανισμούς για την απόσυρσή του από την ευρωπαϊκή αγορά, η εμπορία του glyphosate συνεχίζεται μάλιστα με αυξητικές τάσεις, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την επιβίωση ειδών της χλωρίδας και πανίδας.



πηγή: http://www.aplotaria.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου