Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Νέα δημοσκόπηση. Οι Σουηδοί λένε όχι στην εκτροφή γουνοφόρων ζώων


mink-Sweden
 
Η πλειοψηφία των Σουηδών πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να αναπαράγονται βιζόν σε κλουβιά για τη γούνα τους, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών Demoskop εξ ονόματος της Djurens Ratt (Δικαιώματα των Ζώων - Σουηδία). Η αντιπολίτευση στην εκτροφή γουνοφόρων ζώων βρέθηκε μεταξύ των υποστηρικτών της άποψης όλων των κομμάτων στο κοινοβούλιο.
 
Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να αναπαράγονται βιζόν σε κλουβιά για τη γούνα τους, σύμφωνα με τους Σουηδούς. Στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι θα πρέπει να επιτρέπεται να αναπαράγονται βιζόν σε κλουβιά για τη γούνα τους;» 78% των Σουηδών είπαν όχι. Η γνώμη ενάντια στη γούνα είναι αμετάβλητη από την προηγούμενη δημοσκόπηση του 2014. Μόνο το 15% απάντησαν ότι η εκτροφή βιζόν θα πρέπει να επιτρέπεται.

Η εκτροφή αλεπούς έληξε η Σουηδία το 2001, όταν οι πολιτικοί αποφάσισαν ότι οι ανάγκες της συμπεριφοράς των αλεπούδων δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν στα κλουβιά. Ως αποτέλεσμα των νέων κανόνων που ακολούθησαν, η εκτροφή αλεπούδων δεν ήταν πλέον οικονομικά βιώσιμη. Η τελευταία φάρμα τσιντσιλά της Σουηδίας έκλεισε το 2014 λόγω των αυστηρότερων κανόνων για την εκτροφή των τσιντσιλά. Τα Mink είναι τώρα το μόνο είδος που εξακολουθεί να εκτρέφεται σε κλουβιά για τη γούνα τους στη Σουηδία.

– Είναι καιρός να δώσουμε στα βιζόν το δικαίωμα στη φυσική τους συμπεριφορά, που σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο ευημερίας των ζώων θα πρέπει να έχουν, και με αυτό παύει κάθε εκτροφή γουνοφόρων ζώων στη Σουηδία, λέει η Camilla Björkbom, πρόεδρος της Djurens Ratt.

Πολλές χώρες στον κόσμο έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν την εκτροφή γουνοφόρων ζώων, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Κροατίας, της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Σε ένα επιπρόσθετο αριθμό χωρών, υπάρχουν συζητήσεις για τη σταδιακή κατάργηση, και η κοινή γνώμη ενάντια στη γούνα είναι ισχυρή στην υπόλοιπη Ευρώπη.

– Ο περιορισμός των μοναχικών αρπακτικών σε μικρά κλουβιά δεν είναι τίποτα λιγότερο από σκληρότητα και αγριότητα. Τα μινκ στην άγρια ​​φύση είναι μοναχικά σαρκοφάγα, και η φυσική τους συμπεριφορά περιλαμβάνει κίνηση σε μεγάλες εκτάσεις και κυνήγι τόσο στην ξηρά όσο και στο νερό, λέει η Camilla Björkbom, η οποία είναι υπεύθυνη για θέματα γούνας στην Djurens Ratt.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η αντίσταση στην εκτροφή μινκ είναι ελαφρώς υψηλότερη μεταξύ των γυναικών. 87% των γυναικών δεν θέλουν αυτό να επιτρέπεται, σε σύγκριση με 69 τοις εκατό των ανδρών. Η ηλικία είναι επίσης ένας παράγοντας. Στους άνω των 65 ετών η αντίσταση βρίσκεται στα 69% και στη συνέχεια αυξάνεται σταδιακά έως 85% για τους Σουηδούς κάτω από την ηλικία των 30. Η αντιπολίτευση στην εκτροφή γουνοφόρων ζώων βρέθηκε μεταξύ των υποστηρικτών όλων των κομμάτων στο κοινοβούλιο, ακόμη και αν η αντίσταση ήταν μεγαλύτερη από τους ψηφοφόρους από το Πράσινο με 91%, και χαμηλότερη στους Χριστιανοδημοκράτες, στο 60%.

Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών Demoskop εξ ονόματος της Djurens Ratt κατά την περίοδο από 31 Μαρ – 8 Απρ 2015. Οι 1000 τηλεφωνικές συνεντεύξεις έγιναν με τους ανθρώπους 15 ετών και πάνω.
 
fur-farming-opinion-sweden
 
Περισσότερες πληροφορίες

- 76% του Συντηρητικού Κόμματος (Μετριοπαθείς) οι ψηφοφόροι θέλουν να καταργηθεί σταδιακά την εκτροφή γουνοφόρων ζώων
- 73% των ψηφοφόρων Κόμμα των Φιλελευθέρων θέλουν να καταργηθεί σταδιακά την εκτροφή γουνοφόρων ζώων
- 60% των Χριστιανοδημοκρατών ψηφοφόρων θέλουν να περατωθεί η εκτροφή γουνοφόρων ζώων
- 76% των ψηφοφόρων Κόμμα του Κέντρου θέλουν να περατωθεί η εκτροφή γουνοφόρων ζώων
- 91% των ψηφοφόρων Κόμμα των Πρασίνων θέλουν να περατωθεί η εκτροφή γουνοφόρων ζώων
- 82% των Σοσιαλδημοκρατών ψηφοφόροι επιθυμούν την περάτωση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων
- 87% του Αριστερού Κόμματος ψηφοφόροι επιθυμούν την περάτωση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων
- 64% των ψηφοφόρων Σουηδοί Δημοκράτες θέλουν να περατωθεί η εκτροφή γουνοφόρων ζώων
 
 
Οι χώρες στις οποίες η εκτροφή γουνοφόρων ζώων διακόπτεται

Ηνωμένο Βασίλειο
Κροατία
Αυστρία
Σλοβενία
Ελβετία
Βοσνία-Ερζεγοβίνη


πηγή: Djurens Ratt / Demoskop 2015, http://oladeka.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου