Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Αλβανοί αποψιλώνουν τα αρωματικά φυτά στο Γράμμο

 
(Φωτό: Christos Toskos)
(Φωτό: Christos Toskos)
Σύνταξη: Θεοδότα Τσιόπρα

Αλβανοί εισέρχονται παράνομα στην περιοχή του Γράμμου και ξεριζώνουν προστατευόμενα είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, αποψιλώνοντας ολόκληρες πλαγιές και στην συνέχεια τα πωλούν σε φαρμακοβιομηχανίες του εξωτερικού για ένα μεροκάματο, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως δηλώνει στην ΕΡΤ Κοζάνης ο Αντιπρόεδρος της Εταιρίας προστασίας Περιβάλλοντος Νίκος Παναγιωτόπουλος, κόβουν παράνομα, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, μεταξύ των οποίων τσάι, πρίμουλα (Μανουσάκι) και άγριες ορχιδέες, γεμίζουν τσουβάλια, τα φορτώνουν σε άλογα και μουλάρια και τα μεταφέρουν στην χώρα τους, φαινόμενο που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται, σημειώνει, για δύσβατες περιοχές με υψόμετρο που ξεπερνά τα 2.000 μέτρα, τα λεγόμενα αλπικά και υποαλπικά λιβάδια.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρει ότι τσάι συλλέγουν παράνομα και Έλληνες, ωστόσο το φαινόμενο είναι σε πολύ μικρότερη έκταση. Η Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη καταστροφή. Για την συλλογή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών απαιτείται άδεια από το δασαρχείο. Σημειώνεται ότι η χλωρίδα του Γράμμου είναι ιδιαίτερα πλούσια και με αρκετά σπάνια ενδημικά είδη.



πηγή: ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ, http://dasarxeio.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου