Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Αναγεννήθηκε το κρατικό κτήμα Βυτίνας


Αναγεννήθηκε το κρατικό κτήμα ΒυτίναςΤο κρατικό κτήμα Βυτίνας αναγεννήθηκε, με μια πληθώρα νέων δραστηριοτήτων ύστερα από δεκαετίες αδράνειας. Στο στόχαστρο των δράσεών του, έχουν δρομολογηθεί ενέργειες που θα προσδώσουν πολλαπλά οφέλη στον αγροτικό κόσμο, στην τοπική και εθνική οικονομία και θα ενισχύσουν τον αγροτουρισμό.

Πιο συγκεκριμένα, τα προϊόντα τα οποία θα τύχουν ιδιαίτερης μεταχείρισης είναι η τρούφα, το μήλο, το φουντούκι ποικιλίας λεπτοκαρυάς και τα προϊόντα οιναμπέλου.

Οι καινοτομίες του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας θα έχουν ως εφαλτήριο την καλλιέργεια και παραγωγή τρούφας σε πειραματικό στάδιο. Σε περίπτωση που η καλλιέργεια αυτή ευοδώσει και φανεί εφικτό να καρποφορήσει για την αρκαδική οικονομία, θα υπάρξει μέριμνα, προκειμένου να μεταλαμπαδευτεί η τεχνογνωσία στους ντόπιους αγρότες. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να δώσει μια εξ' ολοκλήρου νέα πνοή στην τοπική αγροτική οικονομία.

Το κρασί και τα διάφορα αποστάγματα είναι ένα από τα πλέον φημισμένα προϊόντα της Πελοποννήσου και με άξονα αυτό, το κρατικό κτήμα Βυτίνας μερίμνησε και φύτευσε σαράντα στρέμματα ελληνικών ποικιλιών οιναμπέλου με γνώμονα αφενός μεν να αναδείξει το πλεονέκτημα της αρκαδικής γης για την συγκεκριμένη καλλιέργεια, αφετέρου να καταστεί βιώσιμο το Κρατικό Κτήμα σύμφωνα με την μελέτη σκοπιμότητάς του, η οποία προβλέπει την δημιουργία εντός του επόμενου έτους μικρής κλίμακας οινοποιείου και αποσταγματοποείου, για τον χειρισμό των προϊόντων της εν λόγω φυτείας.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην ήδη υπάρχουσα φυτεία μήλου, ποικιλίας Ντελίσιους Πιλαφά, καθώς αυτή είναι χαρακτηρισμένη ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Παράλληλα, αναδείχτηκε και η υφιστάμενη φυτεία φουντουκιάς κι εκτιμάται ότι εντός του 2016 θα αποδώσει τους πρώτους καρπούς.

Επιπροσθέτως μέριμνα του Κρατικού κτήματος Βυτίνας είναι η στήριξη και ανάδειξη του μελιού βανίλιας Μαινάλου μοναδικό στον κόσμο, χαρακτηρισμένο ως Π.Ο.Π. Για το σκοπό αυτό έχει δρομολογηθεί η δημιουργία προτύπου μελισσοκομείου για την διεξαγωγή επιστημονικών συμπερασμάτων, για την στήριξη της συγκεκριμένης παραγωγής η οποία τα τελευταία χρόνια φθήνη.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται η κατασκευή μελισσοκομικού συσκευαστηρίου, το οποίο θα χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι της ευρύτερης περιοχής με ελάχιστη από μέρους τους δαπάνη καλύπτοντας οι ίδιοι τα λειτουργικά έξοδα, (ηλεκτρική ενέργεια, φθορές μηχανημάτων).

Ενώ οφείλουμε να σημειώσουμε ότι από τον περασμένο Νοέμβριο λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Κρατικού Κτήματος μελισσοκομικό εκθετήριο με την επικουρία του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών και τις δωρεές μελισσοκόμων της Πελοποννήσου και παρουσιάζει μεγάλη επισκεψιμότητα.

Στις εγκαταστάσεις του Κρατικού Κτήματος υπάρχει πρότυπο πειραματικό αλσύλλιο κατασκευασμένο την περίοδο του μεσοπολέμου με σχεδόν το σύνολο των κωνοφόρων που ευδοκιμούν στην χώρα μας.

Το επόμενο διάστημα το κρατικό κτήμα σε συνεργασία με το τοπικό δασαρχείου, που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του κτήματος, θα εξωραΐσουν το αλσύλλιο και θα εγκαταστήσουν σύγχρονο σύστημα πυροπροστασίας.

Ψυχή του Κρατικού Κτήματος αποτελεί ο γεωπόνος Πιέρρος Δημάκος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στην επαναδραστηριοποίηση του αδρανούς επί δεκαετίες Κρατικού Κτήματος και το έργο του στηρίζεται από τους φορείς της Βυτίνας και της Γορτυνίας ευρύτερα.

Οφείλουμε δε, να σημειώσουμε ότι ταυτόχρονα με την αναγέννηση του Κρατικού Κτήματος επαναδραστηριοποιείτε και η Γεωργική Σχολή Βυτίνας, το οποίο αποτέλεσε επιθυμία του εθνικού ευεργέτη Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη, που υπήρξε ο δημιουργός του Κρατικού Κτήματος και της παλαιάς σχολής.

Πιο συγκεκριμένα, θα εκτελούνται επιμορφωτικά σεμινάρια σε αγρότες με θεματικά αντικείμενα, την οινολογία, αμπελουργία, κτηνοτροφία και μελισσοκομία, ενώ παράλληλα ως εγκεκριμένος φορέας από τον επόμενο μήνα και έως τις 26 Νοεμβρίου - που αποτελεί καταληκτική ημερομηνία - θα λειτουργεί ως εκπαιδευτικό και εξεταστικό κέντρο, για τη λήψη πιστοποιητικού χρήσης γεωργικών φαρμάκων από γεωργούς της Πελοποννήσου, στα πλαίσια της ορθής γεωργικής πρακτικής.



πηγή: http://www.paseges.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου