Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Εκπαίδευση στην εφαρμοσμένη περιβαλλοντική έρευνα στο Αιγαίο

 
DSC_0289
 
Tα 3 εκπαιδευτικά σκάφη του Αρχιπελάγους, αναxωρούν από το νησιωτικό σύμπλεγμα των Λειψών προς το Μαράθι, με 45-μελή διεθνή ομάδα η οποία αποτελείται από πλήρωμα, επιστήμονες και μαθητές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ελβετία.
 
Συμμετέχουν σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης βασισμένο στην εφαρμοσμένη έρευνα που υλοποιεί το Αρχιπέλαγος σε συνεργασία με το διεθνή φορέα Operation Wallacea και το οποίο αποτελεί εκπαιδευτική καινοτομία για την Ελλάδα αλλά και τη Μεσόγειο.
 
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Σάμο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, καταγραφή των πληθυσμών των πουλιών τα χαράματα, υποβρύχια χαρτογράφηση βιοποικιλότητας μέσω κατάδυσης, καταγραφή των πληθυσμών του Χρυσού Τσακαλιού με σύγχρονα οπτικό-ακουστικά μέσα, μελέτη των πληθυσμών του Μεσογειακού χαμαιλέοντα, αλλά και των ερπετών και αμφιβίων γενικότερα. Παράλληλα εκπαιδεύονται και αποκτούν δίπλωμα αυτόνομης κατάδυσης με εξειδίκευση στη συλλογή δεδομένων βιοποικιλότητας.
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
Ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων ολοκληρώνεται αύριο στα βόρεια Δωδεκάνησα, στους Λειψούς, τους Αρκιούς και το Μαράθι. Σε αυτά τα σπάνιας βιοποικιλότητας νησιωτικά συμπλέγματα, η εκπαίδευση επικεντρώθηκε στην καταγραφή των πληθυσμών θαλάσσιων θηλαστικών, τη χαρτογράφηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας με τη χρήση kayak εξοπλισμένων με structure scanner βυθού και υποβρύχιες κάμερες, την υποβρύχια καταγραφή της βιοποικιλότητας στα λιβάδια Ποσειδωνίας καθώς και τη συμμετοχή σε καταγραφές πληθυσμών πουλιών, ερπετών και εντόμων.

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής-ερευνητικής τους δραστηριότητας, τα σκάφη θα επιστρέψουν στην θαλάσσια ερευνητική βάση της Σάμου όπου και θα ολοκληρωθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Μέσα αυτό τη δράση αυτό, το Αρχιπέλαγος έχει καταφέρει να συμπεριλάβει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε ένα παγκόσμιο ερευνητικό και εκπαιδευτικό δίκτυο με στόχο την ανάδειξη και την προστασία της μοναδικής και σπάνιας βιοποικιλότητας τους.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου