Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Οι πεδινές πέρδικες και η αλητεία


pedini perdika
 
Κανένα άλλο θήραμα των πεδινών περιοχών της χώρας μας δεν επηρεάστηκε τόσο πολύ από την αλλαγή των μεθόδων καλλιέργειας των γεωργικών εκτάσεων όσο η πεδινή πέρδικα (Perdix perdix).
 
Καθοριστικός παράγοντας για την ανάκαμψη του πληθυσμού της είναι ο βιότοπος της, δηλαδή οι πεδινές καλλιεργούμενες εκτάσεις όπου ασκείται συνήθως η εντατική γεωργία. Από τα μηχανικά μέσα καλλιέργειας που καταστρέφουν τις φωλιές μέχρι τις εκτεταμένες μονοκαλλιέργειες με την παντελή έλλειψη λωρίδων φυσικής βλάστησης (νησίδες, φυτοφράχτες) και από τα φυτοφάρμακα μέχρι τα ισχυρά εντομοκτόνα που εξαφανίζουν κάθε μορφή ζωής, όλα μαζί συνέβαλλαν στην δημιουργία εξαιρετικά αντίξοων συνθηκών για την επιβίωση του είδους.

Ενώ αποτελούσε για πολλές δεκαετίες πολυπληθέστερο και αγαπημένο θήραμα των κυνηγών, μετά τη δεκαετία του 1960 άρχισε η σταδιακή μείωση του πληθυσμού και η εξάπλωση του είδους έχει περιοριστεί πλέον σε συγκεκριμένες και περιορισμένες περιοχές της βόρειας, κυρίως, Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολύ αξιόλογες προσπάθειες, από ορισμένες κυνηγετικές οργανώσεις, για την προστασία της πεδινής πέρδικας και την βελτίωση των ενδιαιτημάτων που χρησιμοποιεί (σπορές, φυτεύσεις, κ.α.) με σκοπό την διατήρηση και αύξηση του πληθυσμού της.

Ορισμένοι οπλοφόροι αλητάμπουρες, όμως, δεν σέβονται ούτε τον αγώνα που δίνουν οι πέρδικες για να επιβιώσουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον, ούτε τις προσπάθειες των κυνηγετικών οργανώσεων που ξοδεύουν μεγάλα χρηματικά ποσά για την ανάκαμψη των πληθυσμών της. Δυστυχώς και φέτος, με το ξεκίνημα της κυνηγετικής περιόδου, έγινε γνωστό από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Φλώρινας ότι «στις 24/8/2015 και ώρα 8:30 π.μ. στην περιοχή Καλλινίκης Φλώρινας και κατά την καθιερωμένη υπηρεσία της θηροφυλακής, ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας Παπαδημητρίου Πέτρος και ο θηροφύλακας του Κ. Σ. Φλώρινας Αμπατζής Χρήστος κατά την διάρκεια ελέγχου σε ομάδα κυνηγών στη περιοχή που θήρευαν, εντόπισαν 6 πεδινές πέρδικες. Η θηροφυλακή μετά την εύρεση των θηραμάτων, προέβει στις απαραίτητες ενέργειες».

lathrothiria pedines perdikes
 
Αξίζει να δώσουμε συγχαρητήρια στους θηροφύλακες για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Από την άλλη, οι συγκεκριμένοι λαθροθήρες δεν έχουν καμιά θέση στην κυνηγετική οικογένεια (από την ανακοίνωση προκύπτει ότι είχαν άδεια θήρας) που θα πρέπει να τους αποβάλλει άμεσα γιατί, πέρα των άλλων, την δυσφημούν ανεπανόρθωτα.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου