Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Οι εξαγωγείς της Ημαθίας αναζητούν νέες αγορές

 
 
Χάνουν το δρόμο της αναζήτησης νέων αγορών οι εξαγωγείς αγροτοδιατροφικών προϊόντων της Ημαθίας, κυρίως οπωροκηπευτικών, νωπών και συσκευασμένων, μετά το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει το ρωσικό εμπάργκο έναντι της Ε.Ε. Πηγές από τον αγροτικό κόσμο του νομού μας, εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Εκτιμούν δε ότι η αναζήτηση, εδώ και τώρα, νέων πιθανών πελατών εκτός των συνόρων, με σκοπό την απορρόφηση των προϊόντων μας, είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, καθώς απαιτείται μεθοδική κινητοποίηση πολλών παραγόντων, κάτι που δεν φαίνεται να έχει οργανωθεί εν μέσω θέρους. «Θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει προετοιμασία σε διπλωματικό επίπεδο, μέσω των πρεσβειών μας στο εξωτερικό, ούτως ώστε οι όποιες επαφές να μετουσιωθούν, συν τω χρόνω, σε εμπορικές πράξεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, προσβλέποντας ακόμη και σε μακρινές αγορές, όπως η Ινδία, επιμένει στην ορθότητα της πολιτικής της, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για αποσπασματικές αντιδράσεις.
 
 
Δύσκολο εγχείρημα

Οπως εξηγούν, ωστόσο, οι πλέον αρμόδιοι για το θέμα, οι ίδιοι οι εξαγωγείς, μια μεγάλη αγορά για την Ελλάδα στα εν λόγω προϊόντα είναι, π.χ., η Γερμανία. Ωστόσο, αν χρειαζόταν μεγαλύτερες ποσότητες, θα είχε ήδη κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, κατά συνέπεια δεν μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια τέτοια περίπτωση. Υπογραμμίζουν παράλληλα πως το πρόβλημα είναι κοινό για την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλο ανταγωνισμό.

Όπως τρέχουμε εμείς να βρούμε νέες αγορές, κατά τον ίδιο τρόπο τρέχουν και αυτές οι χώρες, ίσως δε με μεγαλύτερη ταχύτητα… Την ίδια ώρα, η Τουρκία, που εισάγει από την Ελλάδα, εξάγει και η ίδια αγροτικά προϊόντα στη Γερμανία και αλλού, εύλογα λοιπόν θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τα δεδομένα της περιόδου για δικό της όφελος, χωρίς να εγγυάται κανείς πως θα ενδιαφερθεί να ενισχύσει τις εισαγωγές της στην παρούσα φάση.

Στο όλο σκηνικό πρέπει να συνυπολογίσουμε και άλλα παράπλευρα αρνητικά στοιχεία. Η Πολωνία, για παράδειγμα, μέσω της οποίας πήγαιναν τα προϊόντα μας στη Ρωσία, τώρα θίγεται και εκείνη οικονομικά. Η υπόθεση είναι περίπλοκη, σημειώνουν οι εξαγωγείς, και το να μιλάμε για άνοιγμα σε τρίτες αγορές ούτε πανάκεια είναι ούτε μπορεί να συντελεστεί και να έχει σημαντικό αποτέλεσμα από τη μια στιγμή στην άλλη...



πηγή: http://www.veriotis.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου