Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Ως πράσινο εκπαιδευτικό ίδρυμα βραβεύτηκε το Πανεπιστήμιο Κύπρου

 
 
Σημαντική διάκριση έλαβε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την περιβαλλοντική του πολιτική, αφού ανακηρύχθηκε Πράσινο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα για το 2015.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, βραβεύθηκε την Τετάρτη 8 Ιουλίου, στην κατηγορία Πράσινο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, στο πλαίσιο των πέμπτων Περιβαλλοντικών Βραβείων που συνδιοργανώνουν οι Green Dot Κύπρου, ΑΦΗΣ και Ηλεκτροκύκλωση, με τη στήριξη του ΙΝ Business.

Καθοδηγούμενο από τη φιλοσοφία λειτουργίας των πράσινων πανεπιστημίων, το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα αποτελέσει από το 2016 το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που θα είναι ενεργειακά αυτόνομο. Για την επίτευξη του στόχου έχει τεθεί σε λειτουργία το Φωτοβολταϊκό Πάρκο «Φαέθων», συνολικής ισχύος 394,8 kW, ενώ εντός του 2016 προγραμματίζεται η υλοποίηση του Φωτοβολταϊκού Πάρκου «Απόλλων», ισχύος 10ΜW, εντός της νεκρής ζώνης.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης χαιρέτησε την απόφαση για την επιβράβευση της πολυδιάστατης δραστηριότητας του Πανεπιστημίου στα θέματα περιβάλλοντος.

«Η βράβευση του Πανεπιστημίου Κύπρου στην κατηγορία “Πράσινο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα” αποτελεί το επιστέγασμα των περιβαλλοντικών δράσεων που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο, αφού κατά τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει πλούσια ερευνητική, επιστημονική και κοινωνική δράση στα ευρύτερα θέματα του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση πολιτών με περιβαλλοντική γνώση, περιβαλλοντική συνείδηση και περιβαλλοντική ευθύνη”, σημείωσε.

Η ιδέα του “Πράσινου Πανεπιστημίου, πρόσθεσε, προέκυψε με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήριά του και αποσκοπεί να απαντήσει στις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στις μέρες μας. Με τη λειτουργία του Φωτοβολταϊκού Πάρκου «Φαέθων», αλλά και την προγραμματισμένη κατασκευή του Φωτοβολταϊκού Πάρκου «Απόλλων», το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα αποτελεί, μέχρι το 2016, το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο, το οποίο θα είναι πλήρως απεξαρτημένο από συμβατική ηλεκτρική ενέργεια και θα εξαρτάται ενεργειακά αποκλειστικά από τον ήλιο, αξιοποιώντας στο έπακρο τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ανέφερε περαιτέρω.
 
Σύμφωνα με τον Πρύτανη, όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα αντιμετωπίζει θετικά και με ενδιαφέρον τα θέματα που αφορούν γενικότερα στο περιβάλλον και αγκαλιάζουν κάθε προσπάθεια που γίνεται όσον αφορά στην προστασία του και την πράσινη ανάπτυξη. «Με τα φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και με άλλες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει, καλλιεργούμε με πράξεις την οικολογική εταιρική συνείδηση και ευθύνη των μελών μας. Επιθυμούμε να δώσουμε ένα μήνυμα στην κυπριακή κοινωνία ότι αυτός ο τόπος μπορεί να δημιουργήσει μια καινούρια πράσινη εναλλακτική ανάπτυξη», κατέληξε.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου