Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Προ των πυλών η αναστολή λειτουργίας για τον πτηνοτροφικό συνεταιρισμό «Πίνδος»

 
 
Τη μεγαλύτερη επιχείρηση του κλάδου στη χώρα
 
Ορατός είναι ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας για πολλές επιχειρήσεις του πτηνοτροφικού κλάδου της περιοχής, ακόμη και για τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό, τη μεγαλύτερη επιχείρηση του κλάδου στη χώρα, σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί άμεσα η ομαλότητα στην τραπεζική αγορά και στις συναλλαγές των επιχειρήσεων.

Η προηγούμενη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε ως «Εβδομάδα των Παθών» από τον πρόεδρο του ΔΣ του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος», Ανδρέα Δημητρίου, αφού η επιχείρηση υποχρεώθηκε λόγω της κατάστασης, να ακυρώσει την εκτέλεση προγραμματισμένων συμφωνιών – παραγγελιών κυρίως με το εξωτερικό και να διατηρήσει με αιματηρές θυσίες κάποιες άλλες συμφωνίες.

«Το πλήγμα ήταν και είναι καίριο ειδικά στις εισαγωγές των πρώτων υλών, όπου ακυρώθηκαν συμβόλαια για την εκτέλεση παραγγελιών, όπου ζητήθηκε άμεσα η καταβολή μετρητών για την προμήθεια των πρώτων υλών και σε κάποιες περιπτώσεις οι συμφωνίες πήραν χρονική παράταση λίγων ημερών. Σε ό,τι μας αφορά διασφαλίσαμε κάποια αποθέματα, τα οποία όμως τελειώνουν και αυτό δημιουργεί κινδύνους για αναστολή λειτουργίας, αφού εάν δεν έχουμε ζωοτροφές, είναι αυτονόητο ότι δε θα μπορέσουμε να διαθέσουμε προϊόντα στην αγορά.

Η παραγωγή μας άλλωστε είναι προγραμματισμένη για χρονικό διάστημα 70 ημερών και αυτό δε μπορεί να αλλάξει. Αν δε διασφαλίσουμε τις πρώτες ύλες, όπως είναι οι εισαγωγές σόγιας από ΗΠΑ, Βραζιλία και Αργεντινή, αλλά και καλαμποκιού και σιταριού από Ρουμανία και Βουλγαρία, θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις εξαιρετικά δύσκολες», τόνισε ο κ. Δημητρίου.

Η υφιστάμενη κατάσταση σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού δεν προσιδιάζει με την αντίστοιχη δύσκολη κατάσταση το 2012, όπου και πάλι οι τράπεζες είχαν δυσκολίες, όμως ήταν ανοιχτές και υπήρχε μία σχετική ρευστότητα.

«Σήμερα οι τράπεζες είναι κλειστές και δεν υπάρχει καθόλου ρευστότητα, κάτι που σημαίνει, ότι οι συνθήκες είναι απείρως δυσκολότερες από τότε», συμπλήρωσε ο κ. Δημητρίου, που κατέληξε, απευθύνοντας έκκληση προς κάθε κατεύθυνση να βρεθεί άμεσα λύση, που θα οδηγήσει σε ομαλοποίηση της κατάστασης.

«Πάνω στη δύσκολη ώρα που έκλεισαν οι τράπεζες, κάποιες επιχειρήσεις ίσως έτυχε να έχουν ικανοποιητικά αποθέματα και να μπορούν να εξασφαλίσουν μία εύρυθμη λειτουργία για μεγαλύτερο διάστημα, άλλες όμως βρέθηκαν με λίγα αποθέματα. Αυτό όμως δε σημαίνει, ότι είναι κακές επιχειρήσεις. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις και το δημοψήφισμα η Πολιτεία οφείλει να βρει τρόπο ώστε να επιστρέψουμε στην ομαλότητα. Το θέμα δεν είναι ποιος αντέχει λιγότερες ή περισσότερες ημέρες σε αυτές τις συνθήκες, αλλά το ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς να βρίσκεται λύση, το πρόβλημα που δημιουργείται στις επιχειρήσεις είναι τεράστιο και θα χρειαστεί πάρα πολύς χρόνος για να αποκατασταθεί».
 
 
 
 *του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου