Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Θεσπρωτία. Γνωρίζοντας την παλιά Σαγιάδα…


SAGIADA PALIAΗ Σαγιάδα είναι ένα ήσυχο παραλιακό χωριό στη βορειοδυτική πλευρά της Θεσπρωτίας, δίπλα στα σύνορα με την Αλβανία. Το παλιό χωριό, χτισμένο στην πλαγιά του βουνού, κάηκε από τους Γερμανούς το 1943. Σήμερα μόνο τα ερείπια, τυλιγμένα μέσα στον κισσό που φυτρώνει παντού, θυμίζουν το παρελθόν.

Το μονοπάτι «Γρηγόριος Τσόγκας», που συνδέει τη νέα με την παλιά Σαγιάδα έχει το όνομα του πιο ονομαστού τέκνου της Σαγιάδας (αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους και εκλέχθηκε γερουσιαστής στο πλευρό του Ε. Βενιζέλου).
 
Ξεκινάτε από το λοφίσκο "Καστρί", όπου οι πρόσφατες ανασκαφές έφεραν στο φως φρούριο των ελληνιστικών χρόνων το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε και να θαυμάσετε και τη θέα προς το λιμάνι της Σαγιάδας. Αμέσως μετά συναντάτε τα αλώνια του Καστριού, που κατασκευάστηκαν εκεί μια και ο λόφος βρισκόταν δίπλα στον κάμπο και η θέση ήταν ιδανική.

Συνεχίζετε σε ένα ελάχιστα ανηφορικό μονοπάτι που φιδοσέρνεται ανάμεσα σε ελαιώνες και καταλήγετε στο "Πιάδι", την παλιά βρύση του Χωριού. Πάνω σας, σ' ένα τεράστιο μονοκόμματο βράχο, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου χτισμένο πάνω σε αρχαία ερείπια. Μπορείτε να επισκεφτείτε το παλιό χωριό και να θαυμάσετε τα γκρεμισμένα αρχοντικά, από όποιο δρόμο κι αν τραβήξετε. Στο κέντρο βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και η πλατεία με την αγορά...



Η διαδρομή ως την παλιά Σαγιάδα είναι εύκολη

Από την παλιά Σαγιάδα μπορείτε να συνεχίσετε την πορεία ως τη την κορυφή του βουνού, από τα βράχια της Αγίας Παρασκευής, ενός μικρού λατρευτικού σπηλαίου που βρίσκεται στον γκρεμό.

Η πορεία στα απότομα βράχια έως την κορυφή του βουνού είναι δύσκολη.

Στις 26 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής, γίνεται παραδοσιακό πανηγύρι στο χωριό ...

Φαγητό στις φημισμένες ψαροταβέρνες της Σαγιάδας στο Σκάλωμα.

Μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε νοστιμότατες γαρίδες!

Συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε σαν βάση εξόρμησης κάποιο αγροτουριστικό κατάλυμα της περιοχής.



πηγή: http://www.epiruspost.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου