Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα. Στην προστασία λέμε ναι!

 
 
Την ανάγκη για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής τους αναγνωρίζουν στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι κάτοικοι των οικισμών που βρίσκονται κοντά στο Εθνικό Πάρκο, ενώ θεωρούν ότι πρέπει να αναληφθεί δράση προς την κατεύθυνση αυτή. Την ίδια στιγμή εμφανίζονται διατεθειμένοι να συμμετέχουν και οι ίδιοι σε δράσεις για την προστασία, όπως είναι οι εθελοντικοί καθαρισμοί. Πρόκειται για τα συμπεράσματα της έρευνας κοινού που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του Ιουνίου για λογαριασμό του Φορέα Διαχείρισης με τη συμμετοχή 809 κατοίκων Κυμίνων, Νέων Μαλγάρων, Αιγινίου, Μεθώνης, Νέας Αγαθούπολης, Κλειδίου, Κορινού, Σίνδου, Χαλάστρας, Ανατολικού, Καλοχωρίου και Κουφαλίων.

Την ίδια στιγμή, από αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε έξι δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, και πιο συγκεκριμένα στους δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Ευόσμου – Κορδελιού, Νεάπολης – Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Παύλου Μελά, προκύπτει ότι οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού προσφέρει πολύ καλές ευκαιρίες για αναψυχή και μάλιστα δηλώνουν ότι θα συνέστηναν σε φίλους και συγγενείς να το επισκεφτούν.
 
 
Έρευνα στους οικισμούς του Εθνικού Πάρκου

Σύμφωνα με την έρευνα κοινού, την οποία πραγματοποίησε η εταιρεία "To the Point", οι περισσότεροι κάτοικοι (61,2%) εμφανίζονται να γνωρίζουν ότι η περιοχή που περιλαμβάνει τις εκβολές των ποταμών Αξιός, Γαλλικός, Αλιάκμονας και Λουδίας, καθώς και τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και τη λιμνοθάλασσα των Αλυκών Κίτρους είναι προστατευόμενη, ενώ σχεδόν αντίστοιχο ποσοστό (60,3%) γνωρίζει την ύπαρξη του Εθνικού Πάρκου. Η ίδρυση και λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης παραμένει ακόμη άγνωστη για το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων, καθώς μόνο το 20,1% δήλωσαν ότι γνωρίζουν την ύπαρξή του.
 
 
 
 
Από αυτούς που γνωρίζουν την ύπαρξη του Εθνικού Πάρκου, το 75,4% θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντική η προστασία του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού, αλλά και των ειδών που περιλαμβάνει. Εξάλλου, η ύπαρξη του Εθνικού Πάρκου αξιολογείται θετικά ή μάλλον θετικά από τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων (83,9%), ενώ ένα ποσοστό 5,7% θεωρεί αρνητική ή μάλλον αρνητική τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου. Ένα ποσοστό 37,4% θεωρεί ότι η ύπαρξη του Εθνικού Πάρκου είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα της καθημερινή ζωής, ενώ επίσης 32,7% δηλώνει ότι επιδρά θετικά στη φήμη της περιοχής.
 
 
 
 
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα μπορείτε να ανατρέξετε στο σύνδεσμο http://www.axiosdelta.gr/el-gr/τανέατουφορέα/έρευνακοινούγιατοεθνικόπάρκο.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου