Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Εκπαίδευση τελωνειακών υπαλλήλων της Αττικής για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής


 Στις 24 Ιουνίου, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με τη Βρετανική Εταιρεία για την Προστασία των Πουλιών (RSPB) και τη Βρετανική Συνοριοφυλακή, διοργάνωσε εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα τη συνθήκη CITES και το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής. Το σεμινάριο έλαβε χώρα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και είχε στόχο την ενημέρωση των τελωνειακών υπαλλήλων της Αττικής γι’ αυτό το σημαντικό αλλά άγνωστο (τουλάχιστον στην Ελλάδα) είδος παράνομου εμπορίου. Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η αύξηση της ενημέρωσης στο θέμα της παράνομης διακίνησης άγριας ζωής και η εκπαίδευση των τελωνειακών υπαλλήλων για την καλύτερη τήρηση των κανονισμών της συνθήκης CITES.

Στο σεμινάριο δόθηκε η ευκαιρία στον κ. Guy Clarke, διοικητή της ομάδας CITES της Βρετανικής Συνοριοφυλακής, με πάνω από 20 χρόνια εμπειρία στο θέμα, να μοιραστεί τις γνώσεις του με τους συμμετέχοντες. Εκτός από τις παρουσιάσεις, οι τελωνειακοί είχαν την ευκαιρία να κάνουν πρακτική εφαρμογή των πληροφοριών που έλαβαν στο σεμινάριο με πρακτική άσκηση. Στη συνέχεια, συζήτησαν με τον κύριο Clarke και έλυσαν όποιες απορίες είχαν όσον αφορά την εφαρμογή της Συνθήκης CITES και τις ευθύνες τους ως τελωνειακοί υπάλληλοι.
 
Το σεμινάριο παρακολούθησαν πάνω από 40 άτομα, οι περισσότεροι υπάλληλοι τελωνείων, όπως το Τελωνείο του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, το 5ο και 6ο Τελωνείο Πειραιά, το Τελωνείο του Λιμένα Ελευσίνας και η Διεύθυνση Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων. Υπήρξαν, όμως, και υπάλληλοι από άλλα Τμήματα και Υπηρεσίες του αεροδρομίου (φορτία, Υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης, Υπηρεσία Περιβάλλοντος κ.ά.).

Το εμπόριο άγριας ζωής περιλαμβάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ζώων και φυτών, καθώς και τμήματα τους ή παράγωγα από δεκάδες χιλιάδες είδη. Το παγκόσμιο εμπόριο ειδών ενδιαφέροντος για διατήρηση παρακολουθείται από τη CITES. Στο διάστημα 2006-2010, η CITES κατέγραψε συνολικά περίπου 1,7 εκατομμύρια ζωντανά πουλιά, 7 εκατομμύρια ζωντανά ερπετά, 19 εκατομμύρια δέρματα ερπετών, 236.000 δέρματα αιλουροειδών, 6.000 τόνους χαβιάρι, 17 εκατομμύρια ζωντανά κοράλλια και 387 εκατομμύρια ζωντανές ορχιδέες. Το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής θεωρείται ως το τρίτο πιο επικερδές παράνομο εμπόριο, με έσοδα που φτάνουν τα 10 δισ. δολάρια, και συνδέεται πλέον και με άλλες εγκληματικές δραστηριότητες όπως η διακίνηση ναρκωτικών ή ακόμα και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στο δίκτυο παράνομης διακίνησης άγριας ζωής. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να δοθεί η σημασία που του αξίζει από τις αρμόδιες αρχές.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Guy Clarke, που ταξίδεψε στην Ελλάδα και παρέδωσε το Σεμινάριο αυτό. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) που μας φιλοξένησε και συνέβαλε στη διοργάνωση του σεμιναρίου. Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Τελωνείο του ΔΑΑ για τη δέσμευσή του να καταπολεμήσει το πρόβλημα αυτό, ενθαρρύνοντας τη διοργάνωση του σεμιναρίου.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου