Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Νέο φάρμακο από την Πάτρα για 7 μορφές καρκίνου

 
Από θαλάσσιο μικροοργανισμό
 
Ελπίδες σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη δίνει μια καινοτόμος έρευνα που διεξάγεται στο Εργαστήριο Φαρμακευτικής Χημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας και στόχο έχει να δημιουργήσει ένα ισχυρό αντικαρκινικό φάρμακο, κατάλληλο για τη θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου.
 
Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Πλάτωνας Μαγκριώτης, που είναι και ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, το σκεύασμα θα ενδείκνυται για τη θεραπεία του σαρκώματος, του μελανώματος, του καρκίνου των ωοθηκών, του μαστού, των νεφρών, του προστάτη, καθώς και του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, δηλαδή μορφές της ασθένειας, οι οποίες στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών και γυναικών.
 
Η ιδέα για τη σύνθεση αυτού του φαρμάκου στο εργαστήριο, σύμφωνα με τον καθηγητή, βασίζεται σε μια ουσία που απομονώθηκε πριν από περίπου 48 χρόνια σε έναν θαλάσσιο μικροοργανισμό της Καραϊβικής, ο οποίος μοιάζει με καλαμάρι!
 
Ο οργανισμός αυτός εκτοξεύει μια ουσία, την Ecteinascidia turbinate (Et-743), η οποία είναι μία από τις πιο ισχυρές κυτταροτοξίνες και η αντινεοπλασματική δραστικότητά της είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των γνωστών αντικαρκινικών φαρμάκων.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου