Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Θεσσαλονίκη. Έπιασαν δουλειά μετά από δυο μήνες απραξίας οι 250 εθελοντές του Σέιχ – Σου

 
Με καθυστέρηση δύο μηνών ανέλαβαν καθήκοντα οι 250 ενεργοί εθελοντές για την προστασία του περιαστικού δάσους του Σέιχ – Σου στη Θεσσαλονίκη, λόγω... γραφειοκρατικού κολλήματος. Η καθιερωμένη συνάντηση των εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προκειμένου να μοιραστούν οι τομείς, έγινε μόλις προχθές, παρόλο που θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου.

Η αιτία της καθυστέρησης ένταξης των εθελοντών στον φετινό αντιπυρικό σχεδιασμό ήταν γραφειοκρατική, καθώς, σύμφωνα με τον νόμο, δεν ήταν σαφές εάν οι εθελοντές θα ήταν ασφαλισμένοι στην περίπτωση οποιουδήποτε ατυχήματος στο πεδίο, με αποτέλεσμα η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρική Μακεδονίας όπου ανήκουν οι εθελοντές, να ζητήσει διευκρινίσεις από την Αθήνα. Παρόλο που το αίτημα της ΜΕΘ εστάλη από τα τέλη Απριλίου του 2015, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απάντησε με καθυστέρηση 80 ημερών, με αποτέλεσμα οι 250 ενεργοί εθελοντές να παραμένουν ακινητοποιημένοι από τον Μάιο.


«Το θέμα λύθηκε, θα συνεχίσουμε να είμαστε στους τομείς μας και κάποιο πρόβλημα που ίσως υπάρξει, να ενταχθούμε σε επιχειρησιακό επίπεδο, εάν υπάρξει κάποια φωτιά, θα λυθεί εκείνη την ώρα. Εμείς όταν είδαμε ότι πέρασε ο καιρός, κάναμε μια συνάντηση με πρωτοβουλία των οργανώσεων και αποφασίσαμε ότι αν δεν μας καλέσει η Περιφέρεια, εμείς θα συνεχίσουμε να βγαίνουμε στο βουνό για να κάνουμε αυτό που κάναμε όλα τα χρόνια», τόνισε στο thestival.gr o πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Νάκος.
 
 
Οι αφανείς ήρωες του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης

Αμέσως μόλις σχολάνε από την εργασία τους, οι εθελοντές των ομάδων της Θεσσαλονίκης, διαθέτουν τον υπόλοιπο χρόνο τους προστατεύοντας τον μοναδικό «πνεύμονα» της πόλης, κάνοντας περιπολίες και συμβάλλοντας σημαντικά στο έργο της Πυροσβεστικής.

Συνήθως οι σύλλογοι διαχωρίζονται με γεωγραφικά κριτήρια, γιατί δεν μπορεί κάποιος να δραστηριοποιηθεί σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή του. Το αντικείμενο των εθελοντών είναι δράσεις πολιτικής προστασίας, μεταξύ των οποίων, δασοπροστασία, δασοπυρόσβεση, πρώτες βοήθειες, αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, έρευνα σε ερείπια, υγρό στοιχείο, ορεινή διάσωση και αντιμετώπιση καταστροφών ως προς το ανθρώπινο στοιχείο, δηλαδή, κατασκευή καταυλισμών, διαχείριση του κόσμου και αποκατάσταση εφόσον χρειαστεί.

Για το καλοκαίρι, βάση του σχεδιασμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όλες οι ομάδες έχουν χωρίσει τα δάση της Θεσσαλονίκης σε τομείς και κάθε ομάδα έχει πάρει κάποιον τομέα. «Τις δύσκολες μέρες, δηλαδή όταν ο δείκτης επικινδυνότητας που βγαίνει από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι από 3 και πάνω (έως 5), αναλαμβάνουμε την πυροφύλαξη. Ανεβαίνουμε στο βουνό και κάνουμε ελέγχους και αν χρειαστεί ενημερώνουμε το κέντρο της πυροσβεστικής. Κάποιες ομάδες έχουν και πυροσβεστικά που βρίσκονται στο βουνό κατά τη διάρκεια ολόκληρης της αντιπυρικής περιόδου και λειτουργούν σαν περιπολικά δασών», εξηγεί στο thestival.gr ο κ. Νάκος.
Στον σχεδιασμό ανήκουν περίπου 20 εθελοντικές οργανώσεις, ενώ κάθε οργάνωση μπορεί να διαθέσει σε ημερήσια βάση, πέντε άτομα, με τον αριθμό των εθελοντών που δραστηριοποιούνται να ανέρχεται συνολικά σε 250. «Με αυτά τα δεδομένα, σίγουρα είναι 100 άτομα πάνω στο βουνό. Όσα περισσότερα μάτια υπάρχουν τόσο καλύτερα, αλλά ακόμη και το ότι μας βλέπουν με τα σήματα, λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επίδοξους εμπρηστές», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Νάκος.

Μεταξύ των ομάδων που δραστηριοποιούνται στο Σέιχ – Σου είναι η Εθελοντική Ομάδα Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, η ΕΘΟΠΑΚ δήμου Θερμαϊκού, η ΟΜΑΚ Ωραιοκάστρου, η Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης Θεσσαλονίκης, οι Έλληνες Διασώστες, η ΕΔΟΜΑΚ Νεάπολης – Συκεών, καθώς και οι Εθελοντικές ομάδες Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς.



πηγή: http://www.thestival.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου