Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Θεσσαλονίκη. Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου «πετάει στο δρόμο» το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου – Κορδελιού

 
 
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού, το μόνο ΚΠΕ στη Θεσσαλονίκη, μετά από 19 χρόνια συνεχούς λειτουργίας κινδυνεύει να σταματήσει να λειτουργεί! Γιατί; Ο Δήμος θέλει το κτίριο για να στεγάσει άλλες υπηρεσίες του! “Ετσι λοιπόν τις επόμενες ημερες θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου για να λάβει απόφαση, την ίδια στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να ανανεώσει τη σύμβαση για τη συνέχιση της λειτουργίας του.
 
Σοκαρισμένοι οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού προσπαθούν να καταλάβουν τη λογική μιας τέτοιας πρότασης και τον τρόπο που αυτή δρομολογείται χωρίς κάποια ενημέρωση και διαβούλευση.
Όπως δήλωσε η υπεύθυνη του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού κ Χρυσούλα Αθανασίου:
 
«Αν κλείσει, τότε η Θεσσαλονίκη θα μείνει χωρίς Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης! Και εκεί που είχαμε εκφράσει την ανάγκη για δημιουργία και δεύτερου ΚΠΕ στην Θεσσαλονίκη για να καλυφθούν οι ανάγκες του νομού, τώρα υπάρχει περίπτωση η Θεσσαλονίκη με 1.062 σχολεία και 154.300 μαθητές να μην έχει κανένα ΚΠΕ!

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι, έχουμε να πούμε πως το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού
 
- λειτουργεί στο Κορδελιό από το 1996,
- από το 1999 στεγάζεται σε βιοκλιματικό κτίριο που κατασκευάστηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια, ειδικά για να στεγάσει το ΚΠΕ
- είναι ένα από τα πιο παλιά ΚΠΕ και θεωρείται ότι έχει αφήσει το στίγμα του στην περιβαλλοντική εκπαίδευση
- εξυπηρετεί περίπου 8.000 άτομα ετησίως (μαθητές, εκπαιδευτικούς, πολίτες) από τη Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα, που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα, εθνικά και τοπικά δίκτυα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης
- είναι το μόνο που λειτουργεί στον Νομό Θεσσαλονίκης και κατά συνέπεια εξυπηρετεί όλες τις σχολικές μονάδες (εκπαιδευτικούς και μαθητές) του νομού ενώ δίνει πάντα προτεραιότητα στα σχολεία και τις συνεργασίες με τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου.
 
Το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού πιστεύουμε πως με τη λειτουργία του έχει τιμήσει τόσο τον ίδιο τον θεσμό της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και των ΚΠΕ όσο και τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμο.»
 
Η Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος Κ. Μακεδονίας της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.) δημιούργησε σελίδα για τη συγκέντρωση υπογραφών για να παραμείνει το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού στο χώρο του και αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του:

«Θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να ληφθεί μια τέτοια απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου και ζητάμε να παραμείνει το ΚΠΕ στον φυσικό του χώρο γιατί:

- Το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού είναι το μόνο που λειτουργεί στον Νομό Θεσσαλονίκης. Εξυπηρετεί όλες τις σχολικές μονάδες και τους εκπαιδευτικούς του Νομού και δίνει προτεραιότητα στα σχολεία και τις δράσεις του Δήμου που το φιλοξενεί.
- Στεγάζεται σε βιοκλιματικό κτίριο που κτίστηκε με Ευρωπαϊκά κονδύλια ειδικά για να στεγάσει το ΚΠΕ.
- Λειτουργεί με Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους χωρίς να επιβαρύνει οικονομικά τον Δήμο. Αντίθετα η λειτουργία του στηρίζει την τοπική οικονομία αφού όλοι οι προμηθευτές του είναι επαγγελματίες του Δήμου (αγορά αναλωσίμων, εξοπλισμός, εκδόσεις, τρόφιμα κλπ.)
- Οι υπηρεσίες που προσφέρει στην Εκπαίδευση έχουν αναγνωριστεί από συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένα ΚΠΕ δυναμικό και πρωτοπόρο, έχοντας αφήσει το στίγμα του στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση τόσο στην περιοχή, στο Νομό Θεσσαλονίκης όσο και πανελληνίως.
- Το έργο του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού για 19 χρόνια υλοποιεί προγράμματα για μαθητές, επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, συμμετέχει σε εθνικά και τοπικά δίκτυα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, και πραγματοποίησες δεκάδες δράσεις ευαισθητοποίησης στις οποίες συμμετέχουν περίπου 8000 άτομα ετησίως, έχει συμβάλλει στην προβολή του τοπικού Δήμου και αποτελεί πρότυπο επιτυχημένου θεσμού της εκπαίδευσης που μέσα από συνεργασίες προωθεί τους στόχους της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία.
 
Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (ΠΕΕΚΠΕ) Παράρτημα Κ. Μακεδονίας δημιούργησε σελίδα για τη συγκέντρωση υπογραφών για να παραμείνει το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού στο χώρο του στην παρακάτω διεύθυνσηhttps://sites.google.com/site/peekpethess/anakoinoseis-kentrikou-ds/psephisma-diamartyrias

Όποιος συμφωνεί μπορεί να υπογράψει και να το προωθήσει όπου κρίνει σκόπιμο.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου